Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplanie steropianem wewnatrz...

d26

Recommended Posts

Ocieplanie steropianem wewnatrz, czy to ma sens?? Nie mogę ocieplic mieszkania z zewnatrz wiec pomyślalem, żeby zrobic to w środku. Jak to wyglada w praktyce?? Czy również mogę ocieplić łazienkę i jeśli sa jakieś zagrożenia co do łazienki to co mnie może spotkać?? Obawiam sie, że pod steropianem rozwinie mi się grzyb, a tego nikt nie chce.... Pomózcie, jeśli możecie....

Na jaką stratę powierzchni możesz sobie pozwolić? Ja mimo wszystko byłbym zwolennikiem postawienia ścianki i upchania jej wełną - tak będzie solidnie i łatwiej, no ale co kto lubi...

Jeżeli już zdecydujesz sie na ocieplanie styropianem, to najpierw pomaluj całe ściany jakiś środkiem antygrzybicznym, tylko dobrym a nie woda z mydłem. Mogę polecić produkty firmy Sika (Sikagard), ale są drogie. Po nałożeniu środka antygrzybicznego musisz odczekać 1-2 dni, zeskrobać grzyb który się pojawi na powierzchni i znowu pomalować impregnatem, tym razem jednak przeciwwilgociowym. Bardzo dobre są również produkty firmy Dryvit, ale też są bardzo drogie. Obie firmy (Sika i Dryvit) posiadają w swojej ofercie zarówno środki przeciwgrzybiczne jak i impregnaty przeciwwilgociowe.

Następnie zagruntuj całą powierzchnię środkiem knauf betonkontakt. Dopiero po tym możesz przystąpić do klejenia styropianu. Puste miejsca między płytami uszczelniaj pianką wolnorozprężną do pistoletu. Następnie klej - siatka - klej.

I pozostaje dylemat co z tym robić dalej? Na upartego można przykleić płytę gipsową (zieloną), chociaż nie mam przekonania co do trwałości takiego rozwiązania. Wg mnie dużo lepiej zrobisz stawiając ścianki na konstrukcji.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, zamiast lepic styropian lepiej jest zrobic sciany z suchego tynku na konstrukcji a na sciane dac wate?? czy przed wata postępowac ze ściana tak jak przed lepieniem steropianu??

Wg mnie tak byłoby lepiej i przede wszystkim łatwiej.

czy przed wata postępowac ze ściana tak jak przed lepieniem steropianu??

Opróćz gruntowania - bo bez potrzeby.

Możesz też tą ścianę posmarować folią w płynie, ale nie taką z marketu tylko dwuskładnikową (drogie rozwiązanie), taką do nakładania szpachlą. To spowoduje, że woda się nie przedostanie.