d26 07.04.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Ocieplanie steropianem wewnatrz, czy to ma sens?? Nie mogę ocieplic mieszkania z zewnatrz wiec pomyślalem, żeby zrobic to w środku. Jak to wyglada w praktyce?? Czy również mogę ocieplić łazienkę i jeśli sa jakieś zagrożenia co do łazienki to co mnie może spotkać?? Obawiam sie, że pod steropianem rozwinie mi się grzyb, a tego nikt nie chce.... Pomózcie, jeśli możecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 07.04.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Są sposoby aby grzyba nie było... Co dokładnie chcesz docieplić i jak by to miało wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d26 07.04.2008 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 najbardziej sie obawiam grzyba w łazience i kuchni, tam w sumie jest najwiecej wilgoci. Musze ocieplic te dwa pomieszczenia od wewnatrz. Możesz mi polecic jakis dobry sposób, żeby było dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 07.04.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Na jaką stratę powierzchni możesz sobie pozwolić? Ja mimo wszystko byłbym zwolennikiem postawienia ścianki i upchania jej wełną - tak będzie solidnie i łatwiej, no ale co kto lubi... Jeżeli już zdecydujesz sie na ocieplanie styropianem, to najpierw pomaluj całe ściany jakiś środkiem antygrzybicznym, tylko dobrym a nie woda z mydłem. Mogę polecić produkty firmy Sika (Sikagard), ale są drogie. Po nałożeniu środka antygrzybicznego musisz odczekać 1-2 dni, zeskrobać grzyb który się pojawi na powierzchni i znowu pomalować impregnatem, tym razem jednak przeciwwilgociowym. Bardzo dobre są również produkty firmy Dryvit, ale też są bardzo drogie. Obie firmy (Sika i Dryvit) posiadają w swojej ofercie zarówno środki przeciwgrzybiczne jak i impregnaty przeciwwilgociowe. Następnie zagruntuj całą powierzchnię środkiem knauf betonkontakt. Dopiero po tym możesz przystąpić do klejenia styropianu. Puste miejsca między płytami uszczelniaj pianką wolnorozprężną do pistoletu. Następnie klej - siatka - klej. I pozostaje dylemat co z tym robić dalej? Na upartego można przykleić płytę gipsową (zieloną), chociaż nie mam przekonania co do trwałości takiego rozwiązania. Wg mnie dużo lepiej zrobisz stawiając ścianki na konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d26 08.04.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Nie wiem czy dobrze zrozumialem, zamiast lepic styropian lepiej jest zrobic sciany z suchego tynku na konstrukcji a na sciane dac wate?? czy przed wata postępowac ze ściana tak jak przed lepieniem steropianu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 08.04.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 d26 w tej sprawie jestem laikiem więc mało pomogę ale i tak się wypowiem bo miałam kiedyś ten sam problem. przeszłam się z nim po targach budowlanych i wszyscy mi po cichu odradzali. w końcu się nie zdecydowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 08.04.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Wg mnie tak byłoby lepiej i przede wszystkim łatwiej. czy przed wata postępowac ze ściana tak jak przed lepieniem steropianu?? Opróćz gruntowania - bo bez potrzeby. Możesz też tą ścianę posmarować folią w płynie, ale nie taką z marketu tylko dwuskładnikową (drogie rozwiązanie), taką do nakładania szpachlą. To spowoduje, że woda się nie przedostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d26 08.04.2008 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Bardzo dziekuje za wszelkie rady, podczas remontu sa one niesamowicie potrzebne Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts