amatlea 07.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Zaczynam interesować się tematem parkietu i mam w głowie totalny zamęt... Na chwilę obecną wiem, że najbardziej polecanym gatunkiem egzotycznym jest Doussie. Podoba mi się, ale jeszcze nie jestem przekonana czy to właśnie TA podłoga. Podoba mi się szalenie orzech -amerykański i ewentualnie inny-ponoć występuje również orzech parzony. Dalej czereśnia-zwykła i parzona. Te dwa gatunki podobają mi się najbardziej ze względu na usłojenie- określiłabym je łagodnym i delikatnym, ale wyraźnym. No i tu zaczynają się schody- temat orzecha już poruszałam na forum i dowiedziałam się, że nie powinnam się go obawiać, ale jednak po dzisiejszym rajdzie po sklepach nie jestem przekonana. Nigdzie nie zachęcano mnie do niego zbyt entuzjastycznie. Z czereśnią jeszcze gorzej, bo jej prawie nigdzie nie było... Ani orzecha parzonego ani parzonej czereśni w ogóle nie spotkałam A ponoć parzenie zwiększa stabilnosć? Jak to jest? Nie wiem co o tym myśleć i ku czemu powinnam się skłaniać. Może najbezpieczniej wziąć po prostu doussie i nie martwić się stabilnością itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 07.04.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witam Mam ten sam dylemat. Jeszcze nie dawno byłam przekonana do akacji parzonej ale chyba orzech ma ciekawsze usłojenie. Nie słyszałam na jego temat złych opinii, najbardziej podoba mi sie z firmy Komfort ale cena bardzo drogi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markal2 08.04.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 ale czy to napewno parkiet ..a nie podłoga trójwarstwowa.... bo z tego co wiem ( a pracowałem w komforcie) nie mają tam parkietu orzechowego ani czereśni.Jako podłoga Trójwarstwowa orzech spisuje sie znakomicie ... nie jest bardzo wymagającym drewnem i jest twardszy niż dąb. Polecam Kahrsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witch009 08.04.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Ja polecam orzecha amerykańskiego pochodzenia z Ameryki Północnej, cudo!!!!!!!!!!! znacznie ładniejszy od czereśni, ma przepiękne usłojenie i śliczny kolor. W Krakowie to drewno można obejrzeć na ul. Dietla 77 w firmie ARTMAR (zarówno różne rodzaje orzecha jak i czereśnię) Jest jeszcze Orzech tradycyjny nasz krajowy, Amerykański z Boliwii, Peruwiański - ale to nie ten kolor co orzech z Ameryki Pólnocnej.Gdybym miała jeszcze raz wukonać podłogę to tylko ten orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 08.04.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 ale czy to napewno parkiet ..a nie podłoga trójwarstwowa.... bo z tego co wiem ( a pracowałem w komforcie) nie mają tam parkietu orzechowego ani czereśni. Jako podłoga Trójwarstwowa orzech spisuje sie znakomicie ... nie jest bardzo wymagającym drewnem i jest twardszy niż dąb. Polecam Kahrsa Dzięki za uściślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.04.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Witch09 co do orzecha ma zdecydowaną rację orzech kanadyjski jest najładniejszy ciemny pięknie poprzebarwiany i usłojony..bardzo wyrazisty...doussie najstabilniejsze..kacja parzona też bardzo ładna a parzona(obrabiana termicznie) jest właściwie martwym drewnem nie pracującym i utwardzonym...co do parametrów orzecha jest jak najbardziej zadowalający na podłogówke sprzedawcy zdaje sie boją sie ceny..która może cie przerazić...a kanadyjskiego ciezko dostac boliwijski i peruwianski jest juz łatwiej ale cena okolo 200-250zł metr akacji około 130zł...w ładnej dużej klepce doussie no cóż tez troche kosztuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.04.2008 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Zaczynam interesować się tematem parkietu i mam w głowie totalny zamęt... Na chwilę obecną wiem, że najbardziej polecanym gatunkiem egzotycznym jest Doussie. Podoba mi się, ale jeszcze nie jestem przekonana czy to właśnie TA podłoga. Podoba mi się szalenie orzech -amerykański i ewentualnie inny-ponoć występuje również orzech parzony. Dalej czereśnia-zwykła i parzona. Te dwa gatunki podobają mi się najbardziej ze względu na usłojenie- określiłabym je łagodnym i delikatnym, ale wyraźnym. No i tu zaczynają się schody- temat orzecha już poruszałam na forum i dowiedziałam się, że nie powinnam się go obawiać, ale jednak po dzisiejszym rajdzie po sklepach nie jestem przekonana. Nigdzie nie zachęcano mnie do niego zbyt entuzjastycznie. Z czereśnią jeszcze gorzej, bo jej prawie nigdzie nie było... Ani orzecha parzonego ani parzonej czereśni w ogóle nie spotkałam A ponoć parzenie zwiększa stabilnosć? Jak to jest? Nie wiem co o tym myśleć i ku czemu powinnam się skłaniać. Może najbezpieczniej wziąć po prostu doussie i nie martwić się stabilnością itp.? Parzenie wbrew temu co mówi ogół, również ci od sprzedawania tego towaru nie poprawia stabilności. Stabilnosć poprawia i to znacznie bo nawet do 70% drewno termicznie modyfikowane. Doussie jest wyjatkowo stabilnym drewnem w odpowiednich warunkach. Dla przykładu w tych samych niekorzystnych warunkach klimatycznych np. 20C i 75% wilgotności buk, dąb, orzech, czereśnia zmienią swoje gabaryty i formę (kształt) dużo wcześniej niż doussie- w czasie jest to kilka tygodni. Buk w ciągu dwóch tygodni zacznie się deformować, dąb po czterech orzech i czereśnia podobnie. Doussie dopiero po dwunastu tygodniach. Wystarczy. Doussie może jednak z czasem dostać wykwity złociste. Jest to krzem które zasiedlił drzewo rosnące na ziemi krzemowej. Niektórzy cenią sobie te wyzłocenia. O gustach się nie dyskutuje. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 10.04.2008 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślę, że największą część parteru wyłożę jednak doussie, ponieważ wydaje mi się, ze to będzie najbezpieczniejsze. Muszę tylko znaleźć takie doussie, które będzie mi się podobało, ale na to jeszcze mam chwilę czasu. I tu mam pytanie- czy możecie polecić jakieś miejsce w Warszawie, gdzie jestgodne polecenia doussie? Myślałam, że w drugim salonie na dole położę deski z oorzecha, ale chyba jednak będę musiała wykorzystać deski dębowe, które już mam (teściowie nam je zakupili ). No ale nad tym jeszcze pomyślę- tylko mam pytanie w jakiej grubości występują deski z orzecha? Jak narazie spotkałam się tylko z grubością 15mm, a mam wylewki pod coś grubszego... No i gdzie orzech z am.pólnocnej w Warszawie można obejrzeć? Dalej zostanie mi góra- tutaj też w jednym pokoju będęmusiała położyć parkiet dębowy. Pozostanie mi reszta. Na orzech chyba nie będę sobie mogła pozwolić, bo za duża powierzchnia Zastanowię się nad akacją i czereśnią. Tu pytanie o czereśnię w Warszawie-gdzie? Jak narazie widziałam tylko w jednym miejscu na Bartckiej, taką, która mi się podobała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 17.04.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 A my mamy dylemat. Cały czas oglądałam parkiety w kolorze dębu, bardzo nam się podobał. I już praktycznie byliśmy na niego zdecydowani. Po czym przypomniało mi się, że przeciez do domu zabieramy stół i krzesła w kolorze czereśni. I cały plan zakupu dębowego parkietu legł w gruzach. Bo jakoś średnio mi pasuje dąb z czereśnią Nie chcemy nic bardzo jasnego typu buk i nic bardzo ciemnego. Może podpowiecie mi co nie co, bo mam pustkę w głowie. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 18.04.2008 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 hoho na pytania jak urządzić sobie mieszkanie powinieneś odpowiedzieć sobie niestety sam..ewentualnie poradzić sie architekta aranżacji wnętrz..ja wiem jedno dąb jest na tyle neutrealnym deseniem że do większości mebli i wykończeń pasuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 18.04.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 A my mamy dylemat. Cały czas oglądałam parkiety w kolorze dębu, bardzo nam się podobał. I już praktycznie byliśmy na niego zdecydowani. Po czym przypomniało mi się, że przeciez do domu zabieramy stół i krzesła w kolorze czereśni. I cały plan zakupu dębowego parkietu legł w gruzach. Bo jakoś średnio mi pasuje dąb z czereśnią Nie chcemy nic bardzo jasnego typu buk i nic bardzo ciemnego. Może podpowiecie mi co nie co, bo mam pustkę w głowie. Ola To może dąb czerwony? Nie ma typowe "burego" odcienia zwykłego dębu. Jest jasny z mocnym usłojenieiem wpadającym w czerwień (ale bardzo delikatnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.04.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 A my mamy dylemat. Cały czas oglądałam parkiety w kolorze dębu, bardzo nam się podobał. I już praktycznie byliśmy na niego zdecydowani. Po czym przypomniało mi się, że przeciez do domu zabieramy stół i krzesła w kolorze czereśni. I cały plan zakupu dębowego parkietu legł w gruzach. Bo jakoś średnio mi pasuje dąb z czereśnią Nie chcemy nic bardzo jasnego typu buk i nic bardzo ciemnego. Może podpowiecie mi co nie co, bo mam pustkę w głowie. Ola To może dąb czerwony? Nie ma typowe "burego" odcienia zwykłego dębu. Jest jasny z mocnym usłojenieiem wpadającym w czerwień (ale bardzo delikatnie) Mikita ma rację. Do czereśni bardzo pasuje, ponieważ nie jest dla tych mebli ostrym tłem. Delikatnie przybliża meble do podłogi właśnie tym co łączy dąb czerwony i czereśnie. Oba kolory posiadają coś z delikatnego różu. Na dębie można go wzmocnić poprzez olejowanie lub lakierowanie podkładem syntetycznym. jeżeli ma być stonowany kolor i usłojenie dębu czerwonego to stosuj podkład akrylowy wodorozcieńczalny. Gdy zaś chcesz wybrać coś pośredniego w sile tego dębowego różu możesz zastosować podkład poliuretanowy wodorozcieńczalny. Sprawdź koniecznie kolor lub odcień czereśni. Są to meble z litego drewna czereśniowego czy może płyta okleinowana lub płyta MDF laminowana. Pytam bo każdy z tych materiałów ma inny odcień. Warto sprawdzić zestaw kolorów kupując w sklepie z parkietami trzy klepki o różnych odcieniach dębu czerwonego. Nastepnie polakierować i olejować je według opisu. Następnie sprawdzić układ mebel podłoga. Trochę zachodu ale rozwiązanie pewne. ___________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 20.04.2008 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A czy jeśli na dole położę doussie a na górze czereśnię parzoną, to schody z czerwonego dębu byłyby dobrym pomysłem? Czy nie byłoby za wtedy zbyt dużo różnych materiałów? W dwóch pokojach będę miała dodatkowo zwykły dąb... Nie wiem z czego zrobić schody-chciałabym z doussie, ale jeszcze nie wiem jak to cenowo będzie wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 20.04.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A my mamy dylemat. Cały czas oglądałam parkiety w kolorze dębu, bardzo nam się podobał. I już praktycznie byliśmy na niego zdecydowani. Po czym przypomniało mi się, że przeciez do domu zabieramy stół i krzesła w kolorze czereśni. I cały plan zakupu dębowego parkietu legł w gruzach. Bo jakoś średnio mi pasuje dąb z czereśnią Nie chcemy nic bardzo jasnego typu buk i nic bardzo ciemnego. Może podpowiecie mi co nie co, bo mam pustkę w głowie. Ola To może dąb czerwony? Nie ma typowe "burego" odcienia zwykłego dębu. Jest jasny z mocnym usłojenieiem wpadającym w czerwień (ale bardzo delikatnie) Mikita ma rację. Do czereśni bardzo pasuje, ponieważ nie jest dla tych mebli ostrym tłem. Delikatnie przybliża meble do podłogi właśnie tym co łączy dąb czerwony i czereśnie. Oba kolory posiadają coś z delikatnego różu. Na dębie można go wzmocnić poprzez olejowanie lub lakierowanie podkładem syntetycznym. jeżeli ma być stonowany kolor i usłojenie dębu czerwonego to stosuj podkład akrylowy wodorozcieńczalny. Gdy zaś chcesz wybrać coś pośredniego w sile tego dębowego różu możesz zastosować podkład poliuretanowy wodorozcieńczalny. Sprawdź koniecznie kolor lub odcień czereśni. Są to meble z litego drewna czereśniowego czy może płyta okleinowana lub płyta MDF laminowana. Pytam bo każdy z tych materiałów ma inny odcień. Warto sprawdzić zestaw kolorów kupując w sklepie z parkietami trzy klepki o różnych odcieniach dębu czerwonego. Nastepnie polakierować i olejować je według opisu. Następnie sprawdzić układ mebel podłoga. Trochę zachodu ale rozwiązanie pewne. ___________________________________________- vanitas vanitatum et omnia vanitas Dzięki za podpowiedzi. Sprawdzę na żywo ten dąb czerwony. Co do malowania czy olejowania to pewnie masz rację, ale my chcemy isć na łatwiznę i kupić gotowy parkiet już polakierowany. W tym przypadku raczej nie ma wyboru. Meble są drewniane. Na pewno zabierzemy ze sobą wyjmowalną cześć ze stołu w celu poprzymierzania do różnych parkietów. Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 20.04.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A czy jeśli na dole położę doussie a na górze czereśnię parzoną, to schody z czerwonego dębu byłyby dobrym pomysłem? Czy nie byłoby za wtedy zbyt dużo różnych materiałów? W dwóch pokojach będę miała dodatkowo zwykły dąb... Nie wiem z czego zrobić schody-chciałabym z doussie, ale jeszcze nie wiem jak to cenowo będzie wyglądało Schody z doussie będą bardzo drogie. Stopień około 800,00.-/sztuka. Czereśnia parzona i czerwony dąb potraktowany lakierem podkładowym poliuretanowym syntetycznym będą pasowały. Doussie jest chyba zbyt ciemny w tym układzie i inne usłojenie, chociaż.... Musisz jeszcze sprawdzić kolorystykę drzwi i mebli. Jest to problem, wierzę. _____________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 16.12.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 A czy jeśli na dole położę doussie a na górze czereśnię parzoną, to schody z czerwonego dębu byłyby dobrym pomysłem? Czy nie byłoby za wtedy zbyt dużo różnych materiałów? W dwóch pokojach będę miała dodatkowo zwykły dąb... Nie wiem z czego zrobić schody-chciałabym z doussie, ale jeszcze nie wiem jak to cenowo będzie wyglądało na co sie zdecydowałaś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatlea 16.12.2008 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Zdecydowałam sie na czereśnię zwykłą, nie parzoną na górę. Na dół doussie, a schody z dębu zwykłego- będą zabejcowane, ale jeszcze nie wiem jak - chyba pod doussie.Drzwi nie wiem z czego będą jeszcze - może na górze inne a na dole inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts