mirek_gdynia 08.09.2003 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Jezeli za dwa lata mam zamiar ogrzewac dom gazem ze zbiornika, to czy teraz /tzn. na etapie załatwiania pozwolenia na budowę/ musz dostarczyc projekt takowej instalacji i wrysowac ja na mapę, czy też mogę to załatwić później oddzielnym pozwoleniem na budowę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.09.2003 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Markus - nie potrzebujesz od 11 lipca 2003 roku nawet pozwolenia na budowę. Ja mam gaz ze zbiornika. Wybudowałem dom, kolesie z Gaspolu zrobili projekt, zbiornik nanieśli na mapkę i poszedłęm z tym do gmin. Nie ma problemu, abyś gaz zrobił np. kwartał przed wprowadzeniem. Na dzień dzisiejszy wystarczy zgłosić przyłącze gazowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 08.09.2003 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 KODI - Wieeeeeelkie dzieki za dobre słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 08.09.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Witam,Pytanie: To po co jest w takim razie projekt, za ktory trzeba zaplacic ok. 700 zl? Po co sie idzie "z tym" do gminy? Czy nie wystarczy teraz tego po prostu zglosic w UDT?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_VV 10.09.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 cztery lata temu w Shell Gas wystarczyło jedynie podpisać umowę, a oni załatwiali resztę, łącznie z UDT, nie pobierając za to żadnych opłat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 11.09.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 WitamWidzę że trafiłam na fachowców od gazu. może mi powiecie ile kosztuje instalacja gazu,zbiornik no i potem napełnienie tego zbiornika no i czy takie napełnienie starczy na rok czy trzrzeba uzupełniać go częściej ???. Mam dom ok 170 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.09.2003 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 U mnie dopiero instalują zbiornik na gaz (podziemny) z Gaspolu. W promocji dostaliśmy projekt za 800 zł, montaż zbiornika + poprowadzenie rurek za 650. Co miesiąc mamy płacić za dzierżawę zbiornika jakieś 75 zł oraz za m3 gazu jakieś 4 zł (mamy płacić tylko za zużyty gaz). Gaspol na swój koszt napełnia zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnikkrol 11.09.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 No tak ale ile tych metrów według twojch kalkulacji nazbiera się w ciągu roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 11.09.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Powiem szczerze, że tego jeszcze nie wiem. Przypuszczam, że w pierwszym roku pójdzie najwięcej bo trzeba ogrzać ściany. U mnie będzie też rekuperator z odzyskiem ciepła oraz kominek z DGP więc może tego gazu tak dużo nie zużyjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 rekuperator z odzyskiem ciepła ????? a co to za dziwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 11.09.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Ja też jeszcze nie wiem, ale obawiam się że za dużo Na razie dogrzewamy wieczorami i nocą, dom ma powierzchni grzewczej 120m2, jest dobrze ocieplony, moc kotła w przedziale 4-13,5kW, ustawiona temp wody w CO 41st a CWU 58st ( jeszcze nie podłączyliśmy regulatora pokojowego ) i po takiej nocy stan licznika podnosi się o 2m3. Na szczęście też mamy kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 11.09.2003 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Aha, Maluszku, do tej ceny 4 z groszami należy jeszcze dodać 22% VAT co daje ponad 5zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 11.09.2003 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Niby, zgodnie z nowym prawem budowlanym gaz ze zbiornika nie wymaga pozwolenia na budowę, jedynie zgłoszenia. Problem w tym, że gmina chce ode mnie projektu zewnetrznej instalacji gazowej teraz - czyli na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę. W sytuacji gdy realny termin wprowadzenia się do domu to 2005 byłoby raczej głupotą wiązać się teraz z firmą gazowniczą tylko dla uzyskania od niej projektu. Suma sumarum - dalej nie wiem jak ten problem ugryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_VV 11.09.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 agnikkrol napisal: ...może mi powiecie ile kosztuje instalacja gazu,zbiornik no i potem napełnienie tego zbiornika no i czy takie napełnienie starczy na rok czy trzrzeba uzupełniać go częściej ???. Mam dom ok 170 m. W Shellu zapłaciłem ok. 2000zł za instalację wewnątrz domu (w tym 700zł za dwa detektory gazu, w kuchni i w kotłowni). A przez to że mój hydraulik 'doradził' mi kociołek 31kW na 120mkw domu, zużywam gazu dużo: w zimie średnio 2300L!!! a w lecie (grzanie wody i do kuchenki) ok. 200L. Mój kolega ma dom 180mkw i kocioł 16kW i wychodzi mu ok. 2000L gazu rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_VV 11.09.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Maluszek napisał: U mnie dopiero instalują zbiornik na gaz (podziemny) z Gaspolu. W promocji dostaliśmy projekt za 800 zł, montaż zbiornika + poprowadzenie rurek za 650. Co miesiąc mamy płacić za dzierżawę zbiornika jakieś 75 zł oraz za m3 gazu jakieś 4 zł (mamy płacić tylko za zużyty gaz). Gaspol na swój koszt napełnia zbiornik. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z tym żeby jakaś firma sprzedawała propan na m3. Nawet stronie Gaspolu są ceny za litr!!! Czy Gaspol mierzy fazę gazową propanu, która jest dostarczana do domu? I na tej podstawie wystawia rachunki? A pytałeś doradcę z Gaspolu, kiedy będziesz musiał odkopać zbiornik dla potrzeb Dozoru Technicznego? Ja słyszałem że trzeba to robić co 7-10 lat, ale może się mylę. Radzę zastanowić się nad zapłaceniem kaucji za zbiornik, jeśli zamierzasz korzystać z niego przez najbliższych kilka lat. Biorąc na ten cel nawet kredyt, debet czy cokolwiek powiedzmy 4tys. zł odsetki przez ok. trzy lata zrównają się z roczną opłatą dzierżawną 900zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts