u2collector 07.04.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Wiem wiem, tema sufitów z płyt gk był wałkowany sto razy. Przyznaję, przeczytałem większość. Ale do rzeczy - chcę powiesić sufit z gk. Profile przyścienne - ok, główne co 40 cm (dla pewności skrajne dodatkowo co 20 cm). Tylko czym to podwiesić? Mocowane będzie do stropu betonowego. Czy kołki "szybki montaż" 6/40 wystarczą? I jakie wieszaki zastosować? Sufit od dotychczasowego w najniższym miejscu odstaje 2 cm, największa dziura jest na ok. 20 cm. (Tak był szalowany stron w latach 60-tych....). Czy wieszaki ES na tych niższych wysokościach zdają egzamin? Czy w ogóle można je mocować do betonu? Czytałem o wieszakach noniuszowych - jak to się w ogóle mocuje do stropu i - nadają sięchyba tylko do miejsc, gdzie profil wisi ładnych parę centrymetrów od dotychczasowego sufitu? A może wieszak płaski lub obrotowy? Co polecają forumowi fachowcy? Za wszelkie rady dzięki z góry;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 10.04.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 To zależy o ile chcesz obniżyć stropES-y stosuje się do ok 10 cm bo są albo ES75 albo ES125a jak chcesz niżej to musisz dać wieszaki obrotowe na prętachtu już obniżenie dowolne.A kołki lepiej weź 8 mm i długość zależy jaki mocny masz stroppowinny wystarczyć 60 albo 80 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazmar 13.04.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 witam:). do mocowania wieszaków w stropie bezpieczniej użyć kotew stalowych lub parasolkowych(w zależności od rodzaju stropu): http://marcin.lan.w.interia.pl/kotwa%20stalowa.jpg http://marcin.lan.w.interia.pl/kotwa%20parasolkowa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 17.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 A ile minimalnie sufit z płyt GK zabierze miejsca? Mam strop z belek drewnianych, teoretycznie mógłbym montować jakoś wieszaki na bocznej ściance tych belek. Jest na to jakiś system i ile cm mi taki sufit zabierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 18.04.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 1. Kotwy - po co? Sa drogie. Lepiej uzyc zwyklych dybli 8/60 lub dluzszych, oczywiscie odpowiednich do materialu w ktorym beda siedziec. Mam watpliwosci czy taka kotwa bedzie miala sie o co wyprzeć żeby solidnie złapać. 2. Minimalnie sufit zabierze jakieś 6-7 cm jeżeli podwiesisz go na krótkich ES. 3. Możesz oczywiście mocować do bocznych ścianek belek, w takim wypadku użyj wieszaków obrotowych i krótkich drutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neco 18.04.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 witam:). do mocowania wieszaków w stropie bezpieczniej użyć kotew stalowych lub parasolkowych(w zależności od rodzaju stropu): http://marcin.lan.w.interia.pl/kotwa%20stalowa.jpg http://marcin.lan.w.interia.pl/kotwa%20parasolkowa.jpg zdjęcie numer 2 CIEKAWE JAK ZAMONTUJESZ TAKĄ KOTWĘ W WYWIERCONYM OTWORZE W BETONIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 19.04.2008 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Nie jestem pewien, bo nie używam - ale czy to przypadkiem nie są kotwy ościeżnicowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ner0n 19.04.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 zdjęcie numer 2 CIEKAWE JAK ZAMONTUJESZ TAKĄ KOTWĘ W WYWIERCONYM OTWORZE W BETONIE Jak na moje do betonu to te pierwsze. Ten rozkładany pasuje mi do stropu z pustaków. W końcu stropy to nie zawsze monolit czy filigran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazmar 21.04.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 ..dla ciekawych tematu polecam stronę arvex: http://test.arvex.pl/com_product_info/task,group_list_view/catid,76/gid,37/Itemid,71/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 21.04.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Najpierw sam ją przeczytaj, a potem udzielaj nam rad, ok? Gdybyś był mało spostrzegawczy, to Ci pomogę - pod linkiem który podałeś nie ma NIC co nadawałoby się do zamocowania w betonie. O ile dobrze kojarzę, pisałeś coś o tym, że tymi kotwami należy mocować wieszaki do stropu. Otóż nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ner0n 21.04.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 No cóż, to nie mazmar ma kłopoty ze spostrzegawczością, ale ty z czytaniem... Pod podanym linkiem są informacje na temat drugiej z proponowanych kotew, dodatkowo podpisany jest on "dla ciekawych tematu"... Pytanie autora dotyczyło stropu betonowego - nie sprecyzowano czy to monolit, filigran czy płyty żerańskie. Teriva to także strop betonowy. Mamzar podkreślił przy swojej propozycji kotew, że wybór zależy od rodzaju stropu... Dobra, koniec zabawy w adwokata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 22.04.2008 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Panowie, gdybym wiedział, co to monolit czy filigran... Na moje nieprawne oko to zwykły strop betonowy "wylewany", co 20 cm idą pręty ok. "fi 10", strop był stemplowany i na to szła wylewka betonowa. Wyżej - jakiś żużel i szlichta na koniec. Użyłem kołków 6x60, i chyba jest ok. Został mi drugi sufit, ten jest równiejszy i będzie podwieszony na ok. 5 cm na całej powierzchi. Za wszelkie uwagi i komentarze do tej pory w temacie oczywiście dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 17.12.2014 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 WitamA ja mam pytannie,czy wieszak ES wystarczy przymocować jedną kotwa do sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts