Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszaki do sufitu podwieszanego.

u2collector

Recommended Posts

Wiem wiem, tema sufitów z płyt gk był wałkowany sto razy. Przyznaję, przeczytałem większość.

Ale do rzeczy - chcę powiesić sufit z gk. Profile przyścienne - ok, główne co 40 cm (dla pewności skrajne dodatkowo co 20 cm). Tylko czym to podwiesić?

Mocowane będzie do stropu betonowego. Czy kołki "szybki montaż" 6/40 wystarczą? I jakie wieszaki zastosować? Sufit od dotychczasowego w najniższym miejscu odstaje 2 cm, największa dziura jest na ok. 20 cm. (Tak był szalowany stron w latach 60-tych....). Czy wieszaki ES na tych niższych wysokościach zdają egzamin? Czy w ogóle można je mocować do betonu? Czytałem o wieszakach noniuszowych - jak to się w ogóle mocuje do stropu i - nadają sięchyba tylko do miejsc, gdzie profil wisi ładnych parę centrymetrów od dotychczasowego sufitu?

A może wieszak płaski lub obrotowy? Co polecają forumowi fachowcy?;)

Za wszelkie rady dzięki z góry;)

1. Kotwy - po co? Sa drogie. Lepiej uzyc zwyklych dybli 8/60 lub dluzszych, oczywiscie odpowiednich do materialu w ktorym beda siedziec. Mam watpliwosci czy taka kotwa bedzie miala sie o co wyprzeć żeby solidnie złapać.

2. Minimalnie sufit zabierze jakieś 6-7 cm jeżeli podwiesisz go na krótkich ES.

3. Możesz oczywiście mocować do bocznych ścianek belek, w takim wypadku użyj wieszaków obrotowych i krótkich drutów.

witam:).

do mocowania wieszaków w stropie bezpieczniej użyć kotew stalowych lub parasolkowych(w zależności od rodzaju stropu):

http://marcin.lan.w.interia.pl/kotwa%20stalowa.jpg

http://marcin.lan.w.interia.pl/kotwa%20parasolkowa.jpg

zdjęcie numer 2 CIEKAWE JAK ZAMONTUJESZ TAKĄ KOTWĘ W WYWIERCONYM OTWORZE W BETONIE

Najpierw sam ją przeczytaj, a potem udzielaj nam rad, ok?

Gdybyś był mało spostrzegawczy, to Ci pomogę - pod linkiem który podałeś nie ma NIC co nadawałoby się do zamocowania w betonie. O ile dobrze kojarzę, pisałeś coś o tym, że tymi kotwami należy mocować wieszaki do stropu. Otóż nie należy.

No cóż, to nie mazmar ma kłopoty ze spostrzegawczością, ale ty z czytaniem...

Pod podanym linkiem są informacje na temat drugiej z proponowanych kotew, dodatkowo podpisany jest on "dla ciekawych tematu"...

Pytanie autora dotyczyło stropu betonowego - nie sprecyzowano czy to monolit, filigran czy płyty żerańskie. Teriva to także strop betonowy. Mamzar podkreślił przy swojej propozycji kotew, że wybór zależy od rodzaju stropu...

Dobra, koniec zabawy w adwokata :)

Panowie, gdybym wiedział, co to monolit czy filigran...

Na moje nieprawne oko to zwykły strop betonowy "wylewany", co 20 cm idą pręty ok. "fi 10", strop był stemplowany i na to szła wylewka betonowa. Wyżej - jakiś żużel i szlichta na koniec. Użyłem kołków 6x60, i chyba jest ok. Został mi drugi sufit, ten jest równiejszy i będzie podwieszony na ok. 5 cm na całej powierzchi.

Za wszelkie uwagi i komentarze do tej pory w temacie oczywiście dziękuję;)

• 6 years później...