Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poradzcie prosze jak wykonac podłoge na poddaszu, które bedzie w przyszłosci suszarnią i składownicą niepotrzebnych rzeczy?

Między krokwie chce dac 15 cm wełny, na podłogę 5 cm styropianu .

pomiedzu styropiany drewniane belki i do nich przykręcic płytę OSB np.

Czy to ma sens?

Zalezy mi żeby mozna to było zrobic samemu a nie znowu wołac jakiegos pana Frania.

https://forum.murator.pl/topic/99664-jak-samemu-wykonac-pod%C5%82og%C4%99-na-poddaszu-tzw-strychu/

ja bym nie dawała tego styropianu :roll:

u mnie 20cm wełny pomiędzy krokwiami- cześciowo opuszczona (do profili ), do krokwii poprzykręcane deski pozostałe po budowie - to wersja hard core :lol: ...wersja luksus to oheblowane pomalowane deski lub płyta OSB :roll:

dokładnie, można jeszcze pod te płyty osb rozłożyć piankę albo jakieś filcowe podkładki żeby nie klekotała po jakimś czasie ale jak nie dasz to też będzie dobrze skoro to ma byc tylko jako składzik itp
tylko że te belki to tanio nie wyjdą...chyba że będą to jakieś odrzuty z tartaku - jesli chociaz mniej więcej wymiarowe to można scheblowac i bedzie ok :roll:

a o tym stropie to ja nie doczytalem chyba rownoczesnie pisalismy

jezeli jest strop zelbetowy to trudniej moze wystarczy przykrecic deski do legarow bez welny? bo w sumie po co ta welna?

Podłączę się do pytania. Również chce wykonać podłogę z OSB na stryszku. Podłoga będzie opierać się na jętkach i tutaj mam zagwozdkę. Jętki mają 13 cm szerokości, mam wełnę 15 cm. Czy wykonać "nadbitki" do 13 cm jętek np. 4 cm łaty, czy upchać 15 cm wełnę w jętki tak, że wełna będzie opierała się o OSB? Czy pomiędzy wełną a OSB powinna być przestrzeń na wentylację?

Z góry dziękuję za pomoc!

PZDR.