Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u nas najpierw tynki/wylewki a potem okna/drzwi

niezależnie od deszczowych dywagacji

mam wystarczające doświadczenie żeby stwierdzić że jest różnica

Idąc tym tokiem myslenia to chyba wilgoc panująca tez im może zaszkodzic!!!

Mysle ze bardziej niebezpieczni mogą byc panowie robiący tynki.

U mnie okna przed tynkami - stolarz który je robi nie ma nic przeciwko.

nie zawsze tak się uda. Tynkarze się opóźnili, były już okna i wylewki. Może i dla okien lepiej, ciężko powiedzieć, mi się z nimi nic na razie nie dzieje, ale dla tynków brak okien moze być tragiczny, przeciągi moga spowodować zbyt szybkie wysychanie, no chyba, ze okna wcześniej były precyzyjnie wykonane z folii.

Przepraszam a co z wilgocią za oknami? poranna rosa itp ? to nie wpływa na okna ? No pewnie że wpływa tak samo jak tynki. Jak są kiepskie okna lub producent nie jest pewny swojego produktu to zawsze powie że najlepiej niech zawsze mają sucho i ciemno wtedy na pewno nic im nie będzie

Lepiej przed, ale wszyscy robią po i jakoś w iwększości nic się specjalnego nie dzieje. Sąsiad obok miał założone przed tynkami i bardzo obserwujemy, bo mój mąż je wstawiał (na życzenie inwestora) i załatwiał dostawę, ale wszystko jest OK. (okna Drutexu, meranti).

Jednak trzeba intensywnie wietrzyć i lepiej nie dopuszczać, aby długo na nich skraplała się woda. Było też grzane kozą i mocno wietrzone, jak tylko było to mozliwe po nałożeniu tynków.

Co do oddzialywań pogodowych na zewnątrz. Deszcz od zewnątrz spływa i następnie wysycha (podobnie jak suszenie drewna na wolnym powietrzu), gorsze jest stale bardzo wigotne, "stojące" powietrze. Na dworze nigdy nie ma długo w Polsce bardzo wysokiej wilgotności - nawet po wielu dniach opadów. Jest też wiatr odbierający wilgoć. A w pomieszczeniu zamkniętym, bez przewiewu po tynkowaniu i wylewkach to jest i ponad 90% - tropik.

Lepiej przed, ale wszyscy robią po i jakoś w iwększości nic się specjalnego nie dzieje. Sąsiad obok miał założone przed tynkami i bardzo obserwujemy, bo mój mąż je wstawiał (na życzenie inwestora) i załatwiał dostawę, ale wszystko jest OK. (okna Drutexu, meranti).

Jednak trzeba intensywnie wietrzyć i lepiej nie dopuszczać, aby długo na nich skraplała się woda. Było też grzane kozą i mocno wietrzone, jak tylko było to mozliwe po nałożeniu tynków.

Co do oddzialywań pogodowych na zewnątrz. Deszcz od zewnątrz spływa i następnie wysycha (podobnie jak suszenie drewna na wolnym powietrzu), gorsze jest stale bardzo wigotne, "stojące" powietrze. Na dworze nigdy nie ma długo w Polsce bardzo wysokiej wilgotności - nawet po wielu dniach opadów. Jest też wiatr odbierający wilgoć. A w pomieszczeniu zamkniętym, bez przewiewu po tynkowaniu i wylewkach to jest i ponad 90% - tropik.

dziękuje za wszystkie opinie

PS. dobre okna http://www.bildau.pl producent Płock i Niemcy

el-ka

nie generalizuj. większość moich wybudowanych znajomych wstawiała po tynkach więc ktoś się jednak znalazł. ja również.

co do wilgotności - popieram w 100%. teksty z argumentem że na zewnątrz pada deszcz były tak ............. że nie chciało mi się komentować

rozumiem jednak ludzi którzy decydują się na wstawienie okien przed tynkami z jednego powodu - instalacji. w końcu przyszło nam żyć w kraju złodziei. :evil:

Moim skromnym zdaniem jeśli wiesz ze bedziesz codziennie uchylac okna - mozna zamontowac przed, jesli wiesz ze nie dasz rady tego robic - pozasłaniac dziury a okan pózniej. U mnie tak miało byc , ale niestety tynkarz nas wystawił :evil: i teraz bedzie jak na wstępie.

o właśnie - jeszcze a propos tego co napisała anula

pyatnie czy okan są uchylne. Bo u nas większość to fixy, co już samo w sobie dyskwalifikuje pomysł otwierania :lol: .

co do wilgotności - popieram w 100%. teksty z argumentem że na zewnątrz pada deszcz były tak ............. że nie chciało mi się komentować

jednak, gdybyś mogła...