Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gorące poddasze - proszę o rady

Recommended Posts

Witam, od kilku lat mieszkam na poddaszu w domu jednorodzinnym, niestety jest to bardzo stare budownictow i dach to: tylko, deski, papa... żadnej izolacji itp. W zimę temperatura jest OK, ale w lato... przy ubiegłorocznych upałach w południe było 25st. a od 17 do 23 temperatura wynosiła ok. 28-29st... Ehhh... Najgorsze, ze takie temperatury będzie musiało znosić roczne dziecko :( Wiem, że pierwszy post ale czy macie może jakieś pomysły na izolację? Czy blachodachówka by pomogła? Bardzo proszę o porady.

pozdrawiam

Paulina

Dzięki - miałam taki co niby jest na 65m2, mieszkanie mamy 52m i działając przez cały dzień, robiąc dużo hałasu udało mu się obniżyć temperaturę w jednym pokoju (22m) z 26 na 24st przez 3h... drzwi pozamykane, żaluzje pozasłaniane tylko rura wystawiona na zewnątrz... wogóle się nie sprawdził... myśleliśmy nad takim stałym klimatyzatorze czy taki by się sprawdził?

i nie do końca jest to prawda ze wełna jest panaceum na poddasze

remontowałem swoje - dałem jej tyle ile moglem - weszło 25 cm - a i tak latem wyrobić nie można

Coz....oszpeciłem dach

na dachu klima Samsung z ogromnym naddatkiem mocy cieplnej (6kW) - latem szybciutko, dosłownie w minute 20 stopni na całym poddaszu

zima podobnie gdyż to klima a nie tylko coolerek

rachunki za energie nie powalają na kolana - już więcej bierze teściowa dogrzewając sie farelkiem :lol:

jareko my też sie zastanawiamy nad czymś takim, jednak czy to napewno ochodzi całe poddasze skoro taki przenośny sobie nie poradził? Zastanawia mnie tez jak to będzie ze zdrowiem synka (w wakacje skończy roczek) - czy nie zacznie chorować itd... choc z drugiej strony te 28-29st jest nie do wytrzymania :cry:

czy możesz napisac jaki model tego samsunga masz?

Lepszy Split czy podsufitowy?

Izolacja może i nie załatwia wszystkiego zwłaszcza przy kiepskiej wentylacji i dużej ilości okien dachowych.

Ale jednak całkiem bez izolacji to straszna patelnia ! Teraz raczej się nie zdarza tak "na goło" mieszkać na poddaszu. Dodatkowo jeszcze takie niskie - w zasadzie to nie jest ono tak do końca mieszkalne.

Może jakieś materiały (maty?), które są cienkie, ale o bardzo dobrych parametrach. I chociaż trochę grubsze od tej bardziej nasłonecznionej strony - ile się da. Wtedy klima powinna dać sobie radę. A i w zimie mniejsze rachunki za ogrzewanie. Chyba lepiej jakoś przerobic te meble, obniżyć, (one badrzo wysokie są) - by się tak nie męczyć latem. A mąż niech chodzi środkiem :lol: :wink: .

Zasady ocieplania sa dostępne dość powszechnie - w Muratorze, a i gdzie indziej, wystarczy wgooglać, są nawet filmy instruktażowe za friko. Jednak warto poradzić sie jakiegoś polecanego wykonawcy.

Dobrze to ujęłaś - patelnia :) nawet w nocy gdy brak wiatru temperatura nad ranem wynosi 25st. Nie mamy okien bezpośrednio w poddaszu - tzn w kuchni i dużym pokoju mamy wysunięte okno w dachu ale przed oknem jest ok 1m dachu z papy. Dziś rozmawiałam z mężem i chyba trudno będzie ocieplić dach od wewnątrz gdyż mamy bardzo niskie mieszkanie i nie możemy sobie pozwolić na statę nawet 10cm :/

Jedynie chyba klimatyzator zewnętrzny nam pozostaje :(

Jak chcecie tam mieszkać na stałe, to tylko zostaje przebudowa z rozebraniem i podniesieniem dachu jako jedyne rozsądne wyjście. W ogóle pomieszczenie mieszkalne nie może mieć 210 ! :cry: :o Ale rozumiem, że jest to konieczność.

A jak nie i jest to Wasze pzrejściowe lokum, to pozostaje dobra mocno "przewymiarowana" klima oraz placić za prąd...

I doczekać się jak najszybciej własnego wygodnego i dobrze zaizolowanego domku - czego Wam życzę z całego serca.

W najgorsze upaly może coś trochę da polewanie dachu wodą z węża - jeśli jest to technicznie możliwe.

hello 28 stopni C to mozna jeszcze wytrzymać, ja w pracy mam gabinet na poddaszu i w największe upały mieliśmy 37 stopni jak okna dachowe pozamykałem szyby okleiłem od środka folią aluminiową i zasłoniłem roletki wewnętrzne to zeszło o jakieś 3 stopnie do tego 2 wiatraki. Wtedy zazdrościłem paniom ze sklepu Sawia i zastanawiałem się po co było się tyle uczyć, jak można by sprzedawać w klimatyzowanym sklepie. hehe. kurcze a klimatyzatora przenośnego nie można wstawić bo nie można rury wystawić ani zrobić kominków wentylacyjnych bo to budynek zabytkowy.

jareko my też sie zastanawiamy nad czymś takim, jednak czy to napewno ochodzi całe poddasze skoro taki przenośny sobie nie poradził? Zastanawia mnie tez jak to będzie ze zdrowiem synka (w wakacje skończy roczek) - czy nie zacznie chorować itd... choc z drugiej strony te 28-29st jest nie do wytrzymania :cry:

czy możesz napisac jaki model tego samsunga masz?

Lepszy Split czy podsufitowy?

zaczelismy od przenosnego - jedno wielkie nieporozumienie

wisi sobie Samsung na scianie pod samym sufitem

sprezarka na dachu - nie wyglada to moze ladnie ale liczy sie moj komfort a nie to co sasiedzi sobie mowia

poddasze calosc ok 80 mkw - nie bede sie rozpisywal jak ono wyglada ale faktem jest ze specjalnie zdecydowalem sie na dwukrotny nadmiar mocy by calosc bardzo szybko opedzic - wystarczyl by 2,6 kW - taj jak napisalem mam 6kW

przy upalach zeszlorocznych zalacza sie na doslownie 30 sekund by podtrzymac zadana temperature - ustawiamy przewaznie 22-24 stopnie

Zima gdy na zewnatrz do minus 5 - szybciutko nagrzewa nawet do 30 stopni :)

Tylko czasem irytuja wibracje w trakcie zalaczania - zamocowany jest na skosie dachu i poprzez wiezbe sie do srodka przenosi

ale cos za cos :(

syn alergik - nie zauwazono zadnych z nim klopotow od czasu zainstalowania