Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie drewna

przyby

Recommended Posts

na poczatku pragne wszystkich przywitac ,jako nowy uzytkownik forum,mam nadzieje ze tez kiedys Wam sie przydam

mam do Was pytanko,w domu mam do pomalowania sufity ktore sa wykonane z drewna chyba sosnowego,nie mieszkałem tak i rok temu dwa razy pomalowałem je drewnochronem ,na chwile obecna to drewno wyglada kiepsko,czy mozecie mi pomoc co do doboru lakieru jaki moge uzyc lub lakierobejcy mgdyz chcialbym je troche przyciemnic :wink:

Problem z Twoim sufitem prawdopodobnie polega na tym, ze po pomalowaniu drewnochronem, sufit jest matowy i chropowaty albo nie ma jednorodnej powłoki.

Sosna ( inne iglaki również) ma długie włókna , które po dostaniu wilgoci od preparatów czy bejc, powstają i tworzą niezbyt estetyczną powłokę.

Należałoby teraz przeszlifować sufit drobnym papierem np 180 i polakierować go potem.Można do tego użyć lakieru o dowolnej twardości, najłatwiej będzie zrobić to lakierem akrylowym lub innym wodnym.

Jeżeli po malowaniu efekt bedzie niezadowalający , czynność ze szlifowaniem i lakierowaniem należy po utwardzeniu się lakieru powtórzyć, z tym, że trzeba użyć papieru o mniejszej gradacji.

Im więcej takich prób tym większy połysk.

Dobre lakiery barwiące i fasadowe robi Tikurila i Oikos - od matu do półpołysku.

Oczywiście każdy inny lakier też będzie dobry.

Lepiej nie uzywać lakierobejc na sosnę - dużo pracy ,żeby efekt był ciekawy zwłaszcza przy ciemnych kolorach.