waldek72 23.12.2009 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 28.12.2009 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Muszę się pochwalić http://lh3.ggpht.com/_menRkGLkKPk/Szh6BXtNS1I/AAAAAAAACq8/ig97XzF7OaY/cer.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 28.12.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Gratuluję Waldek,a mógłbyś mi wytłumaczyć co ozaczają te strzałki przy liczbach,prawdopodobnie to,że dom jest energooszczędny? Czy brali u Ciebie pod uwagę solary,na co ogrzewanie,grubość styropianu itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 28.12.2009 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Gratuluję Waldek,a mógłbyś mi wytłumaczyć co ozaczają te strzałki przy liczbach,prawdopodobnie to,że dom jest energooszczędny? Czy brali u Ciebie pod uwagę solary,na co ogrzewanie,grubość styropianu itd.? Strzałki na dole niebieska i fioletowa mówią o normach jakie obowiązują. Strzałka powyżej wskazuje moje EP. Czyli spełniam i to całkiem nieżle obecne normy. Do certyfikatu brali wszystko:, grubośc styropianu - elewacja , fundamenty podłogi , solary , typ kotła , grubośc sćian zewnętrznych i z czego zbudowane, ocieplenie poddasza, rolety zewn, wspłczynnik U okien itp.. trochę tego było. W moim przypadku ocieplenie poddasza wełną o grubości w sumie 25 cm bardzo dużo dało:). Nie mam szczegółowych pareametrów jakie brali pod uwagę. Otrzymałem wynikowy materiał jednak chyba poprosze o szczegóły dla spokojnej głowy:). 23 grudnia złożyłem papiery o odbiór budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 28.12.2009 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 CE ważny jest 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 28.12.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 A niby jak oni sprawdziliby czy rzeczywiście masz 25cm ,a nie 20cm,lub czy w podłodze masz 20cm,a nie 15 cm styropianu,moze trzeba robić jakieś zdjęcia dla udokumentowania? Muszę zachować jakieś naklejki z okien,jakie parametry posiadają Dziękuję za poprzednią odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 28.12.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 CE ważny jest 10 lat I po 10 latach trzeba robić nowy niezły pomysł na wyciąganie pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 28.12.2009 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 A niby jak oni sprawdziliby czy rzeczywiście masz 25cm ,a nie 20cm,lub czy w podłodze masz 20cm,a nie 15 cm styropianu,moze trzeba robić jakieś zdjęcia dla udokumentowania? Muszę zachować jakieś naklejki z okien,jakie parametry posiadają Dziękuję za poprzednią odpowiedź Dlatego tak ważny jest dziennik budowy ...Mojemu kierbudowi kazałem wpisywac np. wylewanie warstwy 5 cm posadzki na podłoze 10 cm styropianu lub ocieplanie poddasza dwie warsatwy wełny. Między krokwie 15 cm i poprzek 10 cm firy rocckowl toprock i superrock cos podobnego... Dane do certyfikatu branę sa równiez z dziennika i to chyba w szczególności. Co do okien...ja mam na oknach zaznaczony współczynnik U na ramie między szybami gdzie jest wypełnienie gazem pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 28.12.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 A niby jak oni sprawdziliby czy rzeczywiście masz 25cm ,a nie 20cm,lub czy w podłodze masz 20cm,a nie 15 cm styropianu,moze trzeba robić jakieś zdjęcia dla udokumentowania? Muszę zachować jakieś naklejki z okien,jakie parametry posiadają Dziękuję za poprzednią odpowiedź Dlatego tak ważny jest dziennik budowy ...Mojemu kierbudowi kazałem wpisywac np. wylewanie warstwy 5 cm posadzki na podłoze 10 cm styropianu lub ocieplanie poddasza dwie warsatwy wełny. Między krokwie 15 cm i poprzek 10 cm firy rocckowl toprock i superrock cos podobnego... Dane do certyfikatu branę sa równiez z dziennika i to chyba w szczególności. Co do okien...ja mam na oknach zaznaczony współczynnik U na ramie między szybami gdzie jest wypełnienie gazem pozdr Dziękuję Waldek za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 28.12.2009 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mogę dać ci jeszcze jedną podpowiedź Wszystkie dokumenty związane z budową , działką np. projekt, pozwolenie na budowę,akty notarialne, umowy z gminą , odbiory itp oraz ważne dokumenty rodzinne trzymam w jednym miejscu w tzw czarnej walizce podręcznej hm... jest szara Gdyby coś się działo - pożar , trzęsienie ziemi itp chwytam ją , dzieciaki, żone i w nogi... Tak na zaś aby nie było potem problemów.... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 28.12.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Też mam taką rzecz,śmieją się ze mnie,że tylko brakuje mi czerwonego guzika do tej mojej tasi . Ale zawsze jak czegoś potrzebuję,to zawsze mam pewność,że jest w tasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madmegs 31.12.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/x/5/5/0/52051813_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 04.01.2010 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 znów się pochwale mam już domek odebrany ....Papiery złożyłem do PINB , 22 grudnia a zgodę otrzymałem 4 stycznia .... w tym przerwa świąteczna.....magicy z tych urzędasów w Olsztynie ....tylko chwalić że papiery nie zalegają na biurku... teraz to tylko już wykończeniówka itp...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamlotek 05.01.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Gratuluję Ja właśnie walczę o nadanie numeru domu,aby zmienić taryfę w ZE. Do końca starego roku ,aby zmienić taryfę musiałam mieć odebrany dom . Po kilku pismach,żadaniach wyjaśnienia takiego stanu rzeczy,ZE zgodził się zmienić taryfę,jak tylko zdołam załatwić numer domu . Jutro muszę wysłać papiery,podobno na nadanie czeka się ok.tygodnia. Jak zawieziemy młodego do dziadków na ferie,to od razu załatwimy podpisanie nowej umowy w ZE. Mam już dosyć płacenia ponad stówę co miesiąc za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katarina Ols 03.02.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 fajny domek, czekam z niecierpliwością na wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 03.02.2010 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 dzięki ...właśnie dłubie je cały czas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 19.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 cześć gratki za świadectwo energetyczne ale przede wszystkim za odbiór domu!! super a teraz dużo wytrwałości w wykańczaniu domku!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 19.02.2010 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 dzięki..wykańczanie już mnie wykańcza...jak nie ma kasy ..dużo trzeba robić samemu.. Mam problem ze sćianą działową w salonie tą która oddziela mały pokój na parterze..- pęka mi na środku... Też masz taką ??? dzieje się cos z nią u ciebie..??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 19.02.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 dzięki..wykańczanie już mnie wykańcza...jak nie ma kasy ..dużo trzeba robić samemu.. Mam problem ze sćianą działową w salonie tą która oddziela mały pokój na parterze..- pęka mi na środku... Też masz taką ??? dzieje się cos z nią u ciebie..??? na pocieszenie ja już tez prawie bez kasy jestem co do ścianki działowej na parterze to jej....nie mam!! zrezygnowaliśmy z małego pokoju i powiększyliśmy salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 19.02.2010 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 jak mi lżej na duchu że ty tez juz kasy nie masz nie masz ścianki = nie masz problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts