Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowy kominkowe ze smakiem

Recommended Posts

Jeśli chodzi o dostępność Rain Forest Brown to zawsze coś się znajdzie. W zasadzie jest to materiał dla osób ceniących sobie niepowtarzalną i wyrazistą materie. Często "wypuszczam się" na hurtownie i czuję się jak dziecko w sklepie z zabawkami. Jeśli dobrze pamiętam samego Foresta Browna wyłapałem już z 5-8 odcieni. Czasem na jednej płycie spotykam tzw "wiatry" - jaśniejsza plama-cień. Na płycie, która z założenia ma być złożona z odcieni brązu znajduje czerwień, żółć, pomarańcz... i to jest właśnie magia kamienia. Ile radości daje zaprojektowanie obudowy pod konkretną płytę wiem chyba tylko ja :) . Często gdy ujrzę materiał od razu wiem z której części wyciąć boczek , który element na podłogę, a który uzupełni okap.

Co do wykonania blatu stołu to od razu zaznaczę że trzeba będzie go zabezpieczyć np poprzez ułożenie na wierzchu tafli szkła. Wynika to z 2 cech Foresta: dużej nasiąkliwości i miękkości. Wszelkie płyny wnikają szybko i głęboko w kamień, a domowe kwasy (np sok z cytryny) powodują odbarwienia. I nie dam się przekonać nikomu że stosując jakąkolwiek chemie da się go zabezpieczyć. Cóż nie ma róży bez kolców, dlatego należy używać rękawiczek :)

W kwestii wykończenia brzegów blatu polecam wykończenie metalem oczywiście patynowanym. Nie ma nic piękniejszego niż Forest w objęciach 'starego' metalu.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak dam przykłady obudów na stronie ( na razie jest to tylko wersja Alfa).

Co do prac na terenie całej Polski... w zasadzie jeśli już jedziemy dalej to na naprawdę ciekawy projekt. Co do noclegu.... a kto będzie spał!!! realizując te domowe dzieło sztuki :). A na serio jeśli jest to dobrze jeśli nie ma to mamy na to swoje sposoby.

No to wszystkim ludziom pracy składam serdeczne życzenia. Żeby uczcić ten dzień za pół godziny wyjeżdżam na budowę umilać sąsiadom inwestora majowego grilla dźwiękami Makity. Oczami wyobraźni widzę już lecące w moją stronę wyzwiska, butelki, zwierzęta domowe.... W zasadzie to nawet nie mogę sobie przypomnieć jak się dałem wkręcić w te zlecenie.... Mam nadziej że chociaż w sobotę nic nie zaplanowałem.... no nic lecę. Jeszcze raz wszystkim życzę dużo słońca i odpoczynku w tej majowy "długi" weekend.

Przepraszam że spóźniam się z odpowiedziami ale sezon w pełni, a jak raz podwykonawcy nadrobili opóźnienia i mam teraz kilka pilnych kominków .... z drugiej strony czytam na forum że spóźnienia, że ekipy nawalają... psia kość u moich klientów albo przed czasem, albo się wymieniają... a mówili że od namiaru głowa nie boli.

Jak tylko się ogarnę w tym tygodniu to poodpowiadam na pytania i postaram się projekty poprzesyłać . Dzieki z góry za cierpliwość.

A propos Onyxa - drogi on, oj drogi strasznie....