Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak obliczyć potrzebną energie do ogrzania mieszkania?

irz

Recommended Posts

witam wszytskich!:)

mam problem natury informatycznej ale do rozwiazania go potrzebuje pomocy kogos z wiedza o budowlance.

studiuje informatyke i mam temat pracy inzynierskiej jak w tytule watku, ale nikt nie potrafi mi udzielic pomocy w tej sprawie, nawet sam promotor:/

PROSZE kazdego nawet o odrobinke pomocy, zeby rzucil mi swiatlo na ten problem, podal ten wzorek albo kilka, albo chociaz o rady typu "gdzie szukac", co powinienem wiedziec, od czego zaczac. bardzo Was prosze drodzy forumowicze!!!

witam wszytskich!:)

mam problem natury informatycznej ale do rozwiazania go potrzebuje pomocy kogos z wiedza o budowlance.

studiuje informatyke i mam temat pracy inzynierskiej jak w tytule watku, ale nikt nie potrafi mi udzielic pomocy w tej sprawie, nawet sam promotor:/

PROSZE kazdego nawet o odrobinke pomocy, zeby rzucil mi swiatlo na ten problem, podal ten wzorek albo kilka, albo chociaz o rady typu "gdzie szukac", co powinienem wiedziec, od czego zaczac. bardzo Was prosze drodzy forumowicze!!!

Proponuje zapoznac sie z programem OZC. W jego dokumentacji masz sporo informacji na ten temat oraz liste norm, ktore na pewno musisz przestudiowac.

Co do ilosci energii to sprawa nie jest taka prosta, dom to nie cep, zeby mial prosta konstrukcje :) , ma cala mase mostkow, niedokladnosci wykonania itp. Zwykle liczy sie wartosc teoretyczna z uwzglednianiem mostkow (w pewnym stopniu) - jest przyblizona, ale jak widac wystarcza :)

Skoro napisales, ze studiujesz informatyke, to zakladam, ze w zasadzie powinienes napisac wlasna wersje OZC :) No moze troche okrojona :) Ambitnie :) Na deser polecam poczytanie watkow na forum o obliczeniach w OZC - taki program mozna napisac duzo przyjazniej dla uzytkownika (opinia programisty)

ok, na poczatek bardzo dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi:)

sciagnalem sobie jeden z programikow i w jego pliku pomocy sa jakies wzorki ktore wygladaja na te ktorych szukam :D ,musze je dokladnie oblukac ale jestem dobrej mysli.

mam jeszcze jedno pytanko na chwile obecna. co to sa te mostki?

co to sa te mostki?

Wpisz w google, od razu znajdziesz cala mase dokladnych definicji :)

Generalnie sa to miejsca w ktorych z powodu wad projektowych lub niestarannego wykonawstwa nastepuje wzmożona ucieczka ciepła.

Moga byc duze, moga byc male (np stalowa rura czy pret przechodzaca przez ocieplenie pozwala cieplu na "ominiecie" ocieplenia).

• 2 months później...

witam ponownie po dlugiej przerwie!:)

orientuje sie ktos jak obliczyc przenikanie ciepla dla posadzki? ze scianami wyglada to tak ze bierzemy kilka warstw, temperature wewnatrz i na zewnatrz przegrody (ta druga wybieramy na podstwie stref klimatycznych w polsce) a jak to jest z posadzka? wybieramy kolejne warstwy, rodzaj gruntu co nam oczywiscie daje kolejne wspolczynniki labda ale co z temperatura pod posadzka? podaje sie wogole jakas. w programie mamy przy wyborze jakiegos gruntu wyswietla sie glebokosc periodycznego wnikania np 2m.

wiec podaje sie ta przyjeta ze stref klim. w polsce, jakas inna czy wogole zadnej? (tylko ta nad,czyli w pomieszczeniu)

nie mam pojecia, pomocy!