Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie zakończenia prac adaptacyjnych z architektem. Jednak wiele spraw przerzuca on na kierownika budowy argumentując, że jest to ,,nieznaczna'' zmiana.

Jak to wygląda w praktyce? Czy po adaptacji mogę sobie bezkarnie zmienić np. szerokość okien itp? Oczywiście mowa tutaj jest o przypadku kiedy jeszcze np. nie wyszedłem z fundamentów.

Dodatkowo jaki zakres zmian może wprowadzić kierownik budowy? Czy za takie zmiany się płaci (trochę naiwne) czy wrzucane są one do wora bycia kierownikiem budowy?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/99727-zmiany-poadaptacyjne-wprowadzone-przez-kierownika-budowy/

Kierownik może na budowie wprowadzić zmiany tzw. nieistotne (zgodnie z prawem budowlanym), przy czym kwalifikacji dokonuje sam. Ja osobiście, w podanym przez Ciebie przykładzie okien, miałbym wątpliwości, co do charakteru tej zmiany. Wprowadzone podczas prac zmiany kierownik musi nanieść na projekt i podpisać. Nie licz raczej na jego dobrą wolę i chęć nanoszenia zmian powykonawczo za darmo. Chyba, że podpisując z nim umowę o pełnienie funkcji kierownika zaznaczysz jasno, że cena jaką płacisz obejmuje również sporządzenie kompletnej dokumentacji powykonawczej z naniesionymi wszystkimi zmianami wprowadzonymi na budowie.

Sądzę jednak, że Twój projektant to nygus. Skoro robi adaptację, to niech rysuje wszystko ,co chcesz. W końcu za to mu płacisz :)

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/99727-zmiany-poadaptacyjne-wprowadzone-przez-kierownika-budowy/#findComment-2403368