Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W czasie wymiany wodomierza dostawca wody zobowiązał mnie do instalacji - na mój koszt - zaworu antyskażeniowego powołując się na ustawę z o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków oraz rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

W związku z tym mam dwa pytania:

- czy mogą mnie zmusić do instalacji - odciąć wodę jeżeli nie zainstaluje?

- w jaki sposób mogą sprawdzić czy zainstalowałem w/w zawór?

Zwłaszcza, że w rozporządzeniu napisano, że nie stosuje się, jeżeli przed dniem wejścia w życie rozporządzenia:

1) została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę lub odrębna decyzja zatwierdzająca projekt budowlany,

2) zostało dokonane zgłoszenie budowy lub wykonania robót budowlanych w przypadku, gdy nie jest wymagane uzyskanie decyzji o pozwoleniu na budowę,

a dom wybudowano w 1997 roku.

pozdrowienia

ps. cały problem, że nie bardzo istnieje dostęp do rur za wodomierzem (są umieszczone za piecem) i chciałbym to zrobic przy okazji wymiany pieca, a nie w ciągu najbliższych 14 dni...

https://forum.murator.pl/topic/99730-zaw%C3%B3r-antyska%C5%BCeniowy-konieczno%C5%9B%C4%87-instalacji/

Zawór antyskażeniowy jest zaworem jednokierunkowym który zabezpiecza przed cofnięciem się wody z instalacji domowej do rurociągu w wypadku spadku ciśnienia w nim lub braku wody .

Mnie również instalator nie zamontował takiego zaworu - ale sam go założyłem - koszt ca 40 pln.

Lepiej go załóż - zwłaszcza że upomniał sie o niego przedstawiciel dostawcy wody .

Lepiej go załóż - zwłaszcza że upomniał sie o niego przedstawiciel dostawcy wody .

tak chc zrobic, ale dopiero około sierpnia, a nie w ciągu 14 dni... zwłaszcza, że jak pisałem nie mam miejsca na rurze za wodomierzem, a dalszy kawałek schowany za piecem - bez możliwości dojścia...

z pozdrowieniami

ps. pomijając już fakt, że zabezpiecza dostawcę wody przed cofnięciem się z jego winy... (w wypadku spadku ciśnienia lub braku wody)

kiedyś to nawet przepisy byly na montaz wodomierza[ 7 średnic danej rury prosta przed wodomierzem i chyba 3 średnice za wodom.

a tak pozatym to monter co ci to montował to powinien o tym wiedzieć