edit-blondi 13.05.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 no chyba, ze jeszcze załatwisz w gazowni licznik na budynku, to wtedy nie masz tego problemu. Ja przy występowaniu o pozwolenie na budowę domu nie uzgadniałam żadnych mediów. Wszytsko opisane było jako II etap. Po roazpoczęciu budowy (minelo niecałe 2 lata) wziełam sie za zalatwianie medió. No i przy okazji prądu wyszła wlasnie cała ta historia z pozwoleniem. Nauczona doświadczeniem pobieglam szybciutko do gazowni (bo miałam skrzynke również w ogrodzeniu) i mówie, że chciałabym zmienić bo w zatwierdzonym projekcie budowlanym mam skrzynke na budynku (tak byla standardowo wrysowana w gotowym projekcie) no i udało sie. Po 2 tygodniach dostałam z gazowni zmienione warunki i skrzynka ana budynku. Gdyby sie nie udało procedura byłaby niestyty dokładnie taka jak opisujecie powyzej. Jak mi powiedziano w UG odcinek od domu do skrzynek to instalacja wewnętrzna a na taką wymagane jest pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 13.05.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 A jak to się ma np. do takiego pkt. w PB że zmiana instalacji wewn. jest zmianą nieistotną. Czyli wtedy wystarczy uzgodnić ten kabelek w ZUDP a zmianę tej instalacji naniesie Kier. Bud.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 14.05.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Odkopuje nieco wątek (pewnie są nowsze ale nie znalazłem). Dodajmy miejsce - Warszawa, adwersarz - MSG sp z o.o. Mam projekt typowy z instalacja gazową i pozwoleniem ogólnym na budowę domu według projektu. Miałem nadzieję, że wystarczy, ale niestety chyba jednak nie, co gorsza, to nie tylko złośliwość Gazowni, bo wygląda na to że mają do takiej interpretacji przepisów prawo. Sęk w tym, że według jakichś tam rozporządzeń Ministra (znalazłem je ale zamknąłem juz okienko) "przyłącze" nie jest do ściany domu, tylko do kurka głównego w ogrodzeniu. W związku z tym sytuacja prawna jest taka, że owszem, moge sobie zbudować instalacje w budynku i nie muszę mieć osobnego pozwolenia. Ale na rurę miedzy kurkiem w skrzynce przy domu (tu kończy się projekt gazu z projektu jaki kupiłem) do skrzynki z licznikiem w płocie procedura jest dokładnie taka sama jak dla budowy całego domku, jest to budowa, a więc mapa, adaptacja do celów projektowych, projekt... Innymi słowy - na wykonanie kilku metrów rury cała skomplikowana i kosztowna procedura, SIC! Myślę jak to ominąć i czym zarzyć Gazownię Warszawską, może ktoś zna jakiś sposób w końcu sztywna interpretacja przepisów w tym miejscu oznacza dokładnie tyle, że nawet na kabel do lampy w ogrodzie trzeba by się starać o pozwolenie... nie ominiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaIAdam 19.05.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 nie ominiesz To żeby dodać pełni obrazu temu "nie ominiesz". Urząd Wojewódzki stwierdził że skoro jest projekt gazu w projekcie domu, to oni "nie będą robić problemu". ZUD miał już wcześniej uzgodniony przebieg tej rury na działce bo zrobiono to w zasadzie bez naszej wiedzy przy okazji robienia przyłącza. Pani z nadzoru budowlnego stwierdziła że to by była samowolka, tylko niby skąd by się ona miała cokolwiek dowiedzieć gdybym jej sam nie powiedział? Natomiast "ominąć" nie dało się tylko pana inspektora z gazowni, od którego pozytywnej opinii zależy podpisanie umowy sprzedaży gazu. Pozwole sobie zacytować pana inspektora: - a kto robi ta instalację? - gazownik - a jest na naszej liście? itd. mniejsza o ciąg dalszy. Dodajmy jeszcze dla pełności obrazu wartości ofert od gazownika z ulicy i gazownika z listy: Z ulicy :3'000 Z listy: 8'500 Instalację będzie mi robił ten z ulicy, więc pewnie jeszcze jakiś tam opór z MSG mnie czeka, tyle że papiery będę miał wszystkie w porządku, więc jak mi nie podłączą licznika to zabulą za ogrzewanie domu prądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 28.05.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 a co mam zrobic jak ni ema u mnie gazu, bedzie za rok a chce wyprowadzic do szafki instalacje z kotłowni, kto ma zatywierdzic wszystkie papiery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaIAdam 14.06.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Wedle mojej wiedzy to że nie ma gazu za płotem nie przeszkadza ci zaprojektować instalacji wewnętrznej i jej wybudować (po uzyskaniu pozwolenia na budowę w gminie w architekturze c- zob. wyżej.), będzie sobie taka pusta i nieużywana narazie rura. Natomiast mógłbyś jakoś chociażby nieformalnie dogadać się z gazownią w kwestii lokalizacji tej skrzynki w płocie, żeby potem nie okazało się że doprowadzą gaz z drugiej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 14.06.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 No to ja zgłupiałam.Przy załatwianiu pozwolenia na budowę miałam również na mapie zaznaczone media i opieczętowane.Również zostały media uzgodnione w ZUD.Mam również zrobiony projekt od skrzynki w płocie do domu - dostosowany do wymagać, podpisany i stempelek projektanta urządzeń tego typu.Pytanie : czy coś jeszcze muszę załatwiac w gminie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts