Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Pytałem na forum o ogrodach , ale tam nie umieli mi pomóc , może tutaj będę miał więcej szcześcia i znajdzie się ktoś z doświadczeniem w podcinaniu drzew.

O budowie to już trochę wiem bo przeszedłem prze budowę domy , ale na ogrodnictwie to nic się nie znam . Ale do rzeczy . Mam na działce brzozę ( a nawet cztery ) , ale jedna z nich jest nie ładna , cienka i wysoka i tylko na górze ma korone z liści i gałezi . Wysoka jest na około 10m , mam taki pomysł , aby ją przyciąć na wysokości około 3 metrów , aby wypuściła nowe i młode gałezie z pnia który zostanie .

I teraz pytania , może ktoś zna na nie odpowiedzi :

1. Czy ona to przeżyje ?

2. Czy wypuści młode pedy i gałazki ? ( to jest cel przyciącia)

3. Czy trzeba czymś zabezpieczyć ten ścięty pięń ?

4. Czy jakoś szczególnie zadbać o takie przycięte drzewo ?

5. Kiedy to robić ? Teraz dobry czas ?

Za wszelki podpowiedzi będę wdzieczny

https://forum.murator.pl/topic/99753-brzoza-czy-ona-to-prze%C5%BCyje-i-czy-ja-b%C4%99d%C4%99-zadowolony/

Z pnia nie wypuści. Lepiej posadź kilka nowych one szybko rosną. Najlepiej takie 5-ciolatki. A tej pokaż kominek z bliska. Zegar tyka juz na Twoja niekorzyść sadź czym prędzej w bryle ziemi z którą kupisz.

Teraz to już dużo za poźno na cięcie drzew lisciastych (o ile wogóle można ciąć brzozę tak jak chcesz - bo tu się nie znam), ale wiem, że drzewa tnie się w lutym, góra na początku marca zanim zaczną krążyć soki.

A specjaliści od roślinek to siedzą na forum Ogrody i tam się lepiej przenieś, oni tu rzadko zagladają (Mirek Lewanowski, Pinus, Hanka i wielu innych).

1. Czy ona to przeżyje ?

Nie przeżyje.

2. Czy wypuści młode pedy i gałazki ? ( to jest cel przyciącia)

Brzoza jest drzewem które rosnąc w górę, obsycha od dołu z gałęzi i w tych miejscach juz nigdy nie wyrosną nowe pędy. Jedyny zabieg który sie stosuje to obcięcie czubka np. 2 metry od góry, wtedy rozrasta się tam gdzie ma gałęzie, ale na pewno nie bedzie nowych pedów tam gdzie gałęzie obeschły...

3. Czy trzeba czymś zabezpieczyć ten ścięty pięń ?

Może być np. sztuczna kora.

4. Czy jakoś szczególnie zadbać o takie przycięte drzewo ?

Mozna na wiosnę zastosować nawożenie np. azofoską.

5. Kiedy to robić ? Teraz dobry czas ?

Późna jesień, zima, najpóżnoiej do początku lutego tj. rozpoczecia wegetacji.

musze przyznać ze moja Brzoza mnie zaskoczyła , nie wiem czy dowiedziała się o moich planach przycięcia , dziś wypuściła trzy młode gałazki jakieś 2 m od ziemi . Do tej pory gałęzie zaczynały się na wyskoci jakiś 6 metrów . Czy to sygnał aby jej nie ciąć czy wręcz przeciwnie aby ciąć ?

nie róbcie z brzozy jakiegoś chucherka, co to sobie nie poradzi nawet z obcietym wierzchołkiem. to dzikie drzewo, które sobie poradzi i nowe gałęzie na pewno wypuści.

problem w tym, że raczej nie bedziesz zadowolony z takiego drzewa, bo ono zbyt urodziwe wtedy nie jest i wyglada jak... no, jak wygląda.

Dlatego ktoś już radził, a ja się przyłączam: posadź tu nowe drzewo. 10 m dla brzozy, to ok., 10 lat, ona rośnie szybko.

zastanów się jeszcze czy na pewno brzoza jest ci w tym miejscu potrzebna, bo takie duże drzewa blisko budynku, to nie tylko uroda, ale i problemy chociażby z liśćmi i gałązkami... w jesieni...