Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pozwoleniem na uzytkowanie

Recommended Posts

Witam

Mam duzy problem z dziennikiem budowy i bardzo prosze o ratunek

Kupiłem dom w budowie od człowieka- firmy ktory stawiał go kompleksowo wraz zcałą obsługą (kier bud, wykończenia itp ). Gdy podpisalismy umowe k/s (akt notarialny) to budynek juz stal w stanie deweloperskim wraz ze wszystkimi przyłączami, gaz , szambo, woda ze studni. W budynku przesunelismy kilka scian dzialowych, ale reszta jest zgodna z projektem

Chiciałem przystąpić do odbioru budynku bo już wszytko wykonczone, niestety cześci dokumentów nie dostałem np dziennik budowy zginał, poszedłem do powiatu a tam mi powiedzieli, ze nie wydadza mi nowego dziennika, z tym człowiekiem jaki i kier budowy jest kiepski kontakt i pomoc raczej marna.

Co robić??? Praktycznie brakuje mi tylko tego dziennika i jednego odbioru instalacji.

Bardzo prosze o pomoc. Czy jak zgloszenie pojdzie do pinbu bez dzinnika to co moze sie stac??

z gory dziekuje za pomoc

Bartek

kurcze jak mnie domiar scignie za samowole...to tez bede musial na saksy jechac.

A tak powaznie to czy mozna zlozyc wniosek o pozwolenie na uzytkowanie bez dziennik, jedynie z oswiadczeniem ze zaginał i juz czy to czyms grozi (kara, odmowa???) czy w ogole jest mozliwe

Bardzo jest to dla mnie wazne , sami wiecie dlaczego

jeszcze raz prosze o pomoc

kurcze jak mnie domiar scignie za samowole...to tez bede musial na saksy jechac.

A tak powaznie to czy mozna zlozyc wniosek o pozwolenie na uzytkowanie bez dziennik, jedynie z oswiadczeniem ze zaginał i juz czy to czyms grozi (kara, odmowa???) czy w ogole jest mozliwe

Bardzo jest to dla mnie wazne , sami wiecie dlaczego

jeszcze raz prosze o pomoc

Trzeba było nie płacić kasy developerowi bez kompletu dokumentów. A tak zostaje ci (według mnie)

Złożyć o wydanie nowego dziennika

złożyć o zmianę kierbuda (jak nie ma ze starym kontaktu)

zapłacić nowemu za wpisy i pieczątki

odebrać jeszcze raz przyłącze (zapłacić za stempelek odnośnemu fachmanowi)

Bez dziennika nie masz co rozmawiać. Również bez wszystkich pieczątek. Pozwolenie na użytkowanie możesz dostać jak są wszystkie instalacje i jedno pomieszczenie w domu nadaje się do zamieszkania (ma tynki, wylewki, choć podłogi niekoniecznie), jest też jedna działająca łazienka. Jeżeli masz stan deweloperski, to lepiej skompletuj papiery i występuj o odbiór.

A kosztami potem możesz próbować obciążyć developera...