Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mrowiska i akacje

Recommended Posts

Nie rób błedu miłosników przyrody i dobrze zastanów sie nad usunieciem mrówek.

Jako mieszczuch mający zerowe pojęcie o ogrodach... zastosowałem typowe podejscie, czyli szybko pozbyłem sie mrowiska.

Po pewnym czasie 2, 3, lata zauwazyłem że drzewa na działce (działka dosyć duża) zaczeły chorować, na swierkach i modrzewiach pokazało sie jakieś żywe g......., (pajeczaki albo podobnie) które musiałem potraktować chemią.

Poprzedni właściciele, jak z nimi rozmawiałem,. nigdy nie mieli tego problemu, a fachowiec ogrodnik stwierdził, iż z dużą dawką prawdopodobieństwa skasowanie mrowiska mogło mieć wpływ na szybki rozwój szkodników. Przypadek czy mój bład....

Temat godny przemyslenia, tak mi sie wydaje!!!!

Pozdro

DA

Ja tak ogólnie nigdy nie myslałam o usuwaniu mrówek z ogrodu-zawsze było ich pełno,nawet jak hodowały sobie mszyce na różach, to opryskałam róże i miałam spokój na jakiś czas. Nigdy mi aż tak nie przeszkadzały, nieraz na trawniku dzieci leżały i nigdy ich żadna nie ukąsiła. Ale w ubiegłym roku zobaczyłam ze trawnik w bardzo wielu miejscach został "przysypany " ziemią spod korzeni- mrówki powynosiły na wierzch ziemię. W wierzbie mandzurskiej 7-letniej oraz w 3 starych czereśniach "szklankach" w pniach powydrązały korytarze-wygląda na to ze wynoszą po trochę to,co jest pod korą. Drzewa powoli usychają, co raz od ubiegłego roku wycinam następne suche gałęzie. I w sumie nie wiem co mam robic. Wg mnie jak mrówki mają mrowisko to tam sobie mieszkają, a jeśli nie budują sobie takiego "domu" to muszą zaadaptowac to, co moją pod ręką-np. drzewa. Może źle myślę, ale co ja mam zrobic z tymi mrówkami.Te moje 4 drzewa są do usunięcia, jeśli do następnego roku nie uschną to tak czy inaczej muszę coś z tym zrobic, bo mrówek jest coraz więcej.Poza tym na tarasie(ok 30 m2) mam położone płytki i mrówki tam też znalazły sobie jakąs dziurkę i też codziennie zmiatam po 1 szufelce!!!!!!!!! piachu-w ubiegłym roku było to samo.... Płytki pękają- mąż mówi ze taras się zapada bo pod wylewką pewnie juz nie ma piachu.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam nadzieję, że w ogródku Rundap je zabije ......

Jeśli masz zielone mrówki z korzonkami to Roundapem je zniszczysz jak każdy inny perz. Jeśli zaś Twoje mrówki są czarne lub brązowe i mają po kilka par odnóży zamiast korzeni to będzie Ci trudno uzyskać pożądany efekt.

mam nadzieję, że w ogródku Rundap je zabije ......

Jeśli masz zielone mrówki z korzonkami to Roundapem je zniszczysz jak każdy inny perz. Jeśli zaś Twoje mrówki są czarne lub brązowe i mają po kilka par odnóży zamiast korzeni to będzie Ci trudno uzyskać pożądany efekt.

szkoda :D są grafitowe :D

co radzisz?? ;)

Babcia mojego męża ma dość drastyczne ale skuteczne metody na mrówki: bielinka albo proszek do prania.

Ostatnio mi też to doradzała, ale mam w domu 4 -letniego ekologa który zaproponował ciekawsze rozwiązanie:

"A moze niech one z nami zamieszkają, będziemy im rzucać jedzenie pod stół i zbuduję im zamek z klocków" Zresztą już to przerabiałam ze ślimakami, które zostały zakwaterowane bez konsultacji ze mną.

A tak poważnie, mrówki to dopiero początek, później będą krety, mszyce i inne robactwo. Pozbądź się ich skutecznie, bo jak mrowisko tam zostanie to za jakiś czas wyjdą ci w domu przez podłogę, albo innymi otworami.

• 2 weeks później...

już nie lubię mrówek:((((

łaziły po kostce -OK, niech im będzie

byly w trawie - OK, przeżyję

ale ZJADAJĄ mój warzywniak:( są wszędzie, dwa rodzaje - małe czarne i wielkie czerwone. zjadły koper , sałatę i fasolkę, dobierają się do buraków i marchewki.

Jak je tam wytępić?