Anna K. 01.05.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 Nie rób błedu miłosników przyrody i dobrze zastanów sie nad usunieciem mrówek. Jako mieszczuch mający zerowe pojęcie o ogrodach... zastosowałem typowe podejscie, czyli szybko pozbyłem sie mrowiska. Po pewnym czasie 2, 3, lata zauwazyłem że drzewa na działce (działka dosyć duża) zaczeły chorować, na swierkach i modrzewiach pokazało sie jakieś żywe g......., (pajeczaki albo podobnie) które musiałem potraktować chemią. Poprzedni właściciele, jak z nimi rozmawiałem,. nigdy nie mieli tego problemu, a fachowiec ogrodnik stwierdził, iż z dużą dawką prawdopodobieństwa skasowanie mrowiska mogło mieć wpływ na szybki rozwój szkodników. Przypadek czy mój bład.... Temat godny przemyslenia, tak mi sie wydaje!!!! Pozdro DA Ja tak ogólnie nigdy nie myslałam o usuwaniu mrówek z ogrodu-zawsze było ich pełno,nawet jak hodowały sobie mszyce na różach, to opryskałam róże i miałam spokój na jakiś czas. Nigdy mi aż tak nie przeszkadzały, nieraz na trawniku dzieci leżały i nigdy ich żadna nie ukąsiła. Ale w ubiegłym roku zobaczyłam ze trawnik w bardzo wielu miejscach został "przysypany " ziemią spod korzeni- mrówki powynosiły na wierzch ziemię. W wierzbie mandzurskiej 7-letniej oraz w 3 starych czereśniach "szklankach" w pniach powydrązały korytarze-wygląda na to ze wynoszą po trochę to,co jest pod korą. Drzewa powoli usychają, co raz od ubiegłego roku wycinam następne suche gałęzie. I w sumie nie wiem co mam robic. Wg mnie jak mrówki mają mrowisko to tam sobie mieszkają, a jeśli nie budują sobie takiego "domu" to muszą zaadaptowac to, co moją pod ręką-np. drzewa. Może źle myślę, ale co ja mam zrobic z tymi mrówkami.Te moje 4 drzewa są do usunięcia, jeśli do następnego roku nie uschną to tak czy inaczej muszę coś z tym zrobic, bo mrówek jest coraz więcej.Poza tym na tarasie(ok 30 m2) mam położone płytki i mrówki tam też znalazły sobie jakąs dziurkę i też codziennie zmiatam po 1 szufelce!!!!!!!!! piachu-w ubiegłym roku było to samo.... Płytki pękają- mąż mówi ze taras się zapada bo pod wylewką pewnie juz nie ma piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.05.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 u mnie mrówki kopią pod kostką granitową i co ja mam z nimi zrobić?? są wszędzie!! jak posypię w jednym miejscu to wyjdą w drugim mam nadzieję, że w ogródku Rundap je zabije ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 03.05.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 są w sprzedaży granulki, które mrówki zabierają do mrowiska. Tam trucizna z tych granulek je zabija Choć zwierzątka ze wszech miar pożyteczne, ale potrafią dać się ludziom we znaki. Żeby zechciały przenieść się trochę dalej, ale nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 07.05.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 mam nadzieję, że w ogródku Rundap je zabije ...... Jeśli masz zielone mrówki z korzonkami to Roundapem je zniszczysz jak każdy inny perz. Jeśli zaś Twoje mrówki są czarne lub brązowe i mają po kilka par odnóży zamiast korzeni to będzie Ci trudno uzyskać pożądany efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.05.2008 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 mam nadzieję, że w ogródku Rundap je zabije ...... Jeśli masz zielone mrówki z korzonkami to Roundapem je zniszczysz jak każdy inny perz. Jeśli zaś Twoje mrówki są czarne lub brązowe i mają po kilka par odnóży zamiast korzeni to będzie Ci trudno uzyskać pożądany efekt. szkoda są grafitowe co radzisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.05.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 szkoda są grafitowe co radzisz?? Nie wiem co Ci poradzić bo nie wiem jaki to gatunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 08.05.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Łyżeczka cukru codziennie o metr dalej od mrowiska , oczywiście w przeciwnym kierunku niż dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 08.05.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Babcia mojego męża ma dość drastyczne ale skuteczne metody na mrówki: bielinka albo proszek do prania.Ostatnio mi też to doradzała, ale mam w domu 4 -letniego ekologa który zaproponował ciekawsze rozwiązanie:"A moze niech one z nami zamieszkają, będziemy im rzucać jedzenie pod stół i zbuduję im zamek z klocków" Zresztą już to przerabiałam ze ślimakami, które zostały zakwaterowane bez konsultacji ze mną. A tak poważnie, mrówki to dopiero początek, później będą krety, mszyce i inne robactwo. Pozbądź się ich skutecznie, bo jak mrowisko tam zostanie to za jakiś czas wyjdą ci w domu przez podłogę, albo innymi otworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 09.05.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 E tam proszek do prania. W każdym ogrodniczym jest mnóstwo bardzo skutecznych trutek na mrówki. Jedynym problemem jest to, czy aby na pewno powinniśmy wybić do nogi wszystko co zyje nie bacząc na to, czy nam zawadza czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werbisz 09.05.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Ja slyszałem o proszku ale nie do prania tylko do pieczenia, ponoć najlepiej Oetkera. A czytałem o tym , i innych sposobach domowych tutaj http://www.forum.leroymerlin.pl/list.php?14U mnie po zimie jakoś w tym roku nie widać, więc spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.05.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Wylać asfalt. Na całości. Nic się nie ulęgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 09.05.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Wylać asfalt. Na całości. Nic się nie ulęgnie. Chyba że syjoniści coś na spadochronie zrzucą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.05.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 To w końcu co robić z tymi mrówkami zostawić w spokoju czy tępić Moje thuje wyglądają tak: http://img152.imageshack.us/img152/4089/40730150th2.jpg http://img152.imageshack.us/img152/2295/69059302gr2.jpg Czy te mrówki mogą im zaszkodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.05.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Podlej, spłucz ten kopiec, wyściółkuj korą, mrówki się wyniosą, a i tujom się polepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 24.05.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Dzięki za poradę i biegnę podlewać. Z korą to lekka bieda bo tych drzewek jest 150 Może za jakiś czas chyba, że gdzieś w okolicach Gliwic można kupić korę w niskiej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 28.05.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 już nie lubię mrówek:(((( łaziły po kostce -OK, niech im będzie byly w trawie - OK, przeżyję ale ZJADAJĄ mój warzywniak:( są wszędzie, dwa rodzaje - małe czarne i wielkie czerwone. zjadły koper , sałatę i fasolkę, dobierają się do buraków i marchewki. Jak je tam wytępić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.05.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Nobel! Odkrycie epokowe. Roślinożerne mrówki, gustujące w koperku i buraczkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 29.05.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 żle się wyraziłam, ale to nie powód wyszydzać.... Mrówek jest mnóstwo, wszędzie są dziury, roślinki się zapadają, korzenie nie mają podstawy, efekt taki sam - warzyw nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 29.05.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Ciekawe czy mrówki nie lubią ludzi A jeśli nie lubią to czy nie zastanawiają się jak ich wytępić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 01.06.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 ale ZJADAJĄ mój warzywniak:( są wszędzie, dwa rodzaje - małe czarne i wielkie czerwone. zjadły koper , sałatę i fasolkę, dobierają się do buraków i marchewki. Poważnie wątpię, czy to mrówki. One takich rzeczy nie jedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts