Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia, szambo a MPZP

skodan

Recommended Posts

Witam

Po raz pierwszy piszę na tym forum i mam nadzieję, że mój problem nie będzie problemem dla Was :wink:

Szukałem trochę w archiwum forum jednak niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie kwestie (być może słabo szukałem).

W każdym razie moja sprawa wygląda następująco:

Mam nieuzbrojoną działkę na terenach przeznaczonych pod budownictwo jednorodzinne w MPZP (umowę z energetyką wraz z warunkami oraz warunki dla przyłącza wod-kan z zakładu wodociągów załatwiłem). W tymże planie jest też zaznaczone, że nie przewiduje się indywidualnych rozwiązań jeśli chodzi o kanalizację jak i wodę.

Jestem teraz na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę, wniosek został złożony przez firmę, która adapotowała mój projekt typowy i tutaj mam właśnie dylemat.

W piątek umówiony jestem na rozliczenie się z biurem projektowym za usługę adaptacji projektu i przygotowania dokumentacji potrzebnej dla uzyskania pozwolenia. Jednakże w tejże adaptacji nie ma słowa o tym, że będe robił szambo i studnię bo pani projektant powiedziała, że nie mogła tego uwzględnić gdyż nie dostałbym pozwolenia na budowę. Czy w związku z tym: bede mógł sobie zrobić to szambo i studnię?,

czy do tego potrzebuję dodatkowy projekt?,

czy nie powinno to być już teraz zgłoszone?

Za odpowiedzi będe wdzięczny.

Piszesz, że załatwiłeś przyłącze wod-kan więc będziesz miał gdzie odprowadzać ścieki. Czyli idąc tym tropem w okolicy jest kanalizacja ściekowa. Pewnie z tego względu w MPZP jest zapis, że nie będzie indywidualnych rozwiązań dla kanalizacji i wody, bo chcą aby wszyscy się podłączyli do istniejącej sieci a nie budowali studni i szamb.

• 3 weeks później...

Kanalizacji nie ma, ja mam tylko z zakładu wodociągów i kanalizacji warunki jakie musi spełnić przyłącze do sieci. Sieć natomiast ma być robiona w przyszłym roku.

W każdym razie od sąsiadów dowiedzialem się, że po prostu nie zgłaszają budowy szamba i niektórzy już pół roku mieszkają w budynkach bez odbioru przez nadzór i cierpliwie czekają na budowę kanalizacji.

Kanalizacji nie ma, ja mam tylko z zakładu wodociągów i kanalizacji warunki jakie musi spełnić przyłącze do sieci. Sieć natomiast ma być robiona w przyszłym roku.

W każdym razie od sąsiadów dowiedzialem się, że po prostu nie zgłaszają budowy szamba i niektórzy już pół roku mieszkają w budynkach bez odbioru przez nadzór i cierpliwie czekają na budowę kanalizacji.

Jeżeli i Ciebie ratuje taka sytuacja, to możesz ruszyć ich śladem. Jeżeli jednak "siedzi" na Tobie kredyt, to pewnie masz tam zapisane, do kiedy musisz skończyć inwestycję. Jeżeli tak, to zobacz czy wodociągi zmieszczą się w tym terminie. I pamiętaj, że przez ten czas płacisz za prąd jako budowlany.

Jeżeli i Ciebie ratuje taka sytuacja, to możesz ruszyć ich śladem. Jeżeli jednak "siedzi" na Tobie kredyt, to pewnie masz tam zapisane, do kiedy musisz skończyć inwestycję. Jeżeli tak, to zobacz czy wodociągi zmieszczą się w tym terminie. I pamiętaj, że przez ten czas płacisz za prąd jako budowlany.

Prąd mnie tak nie przeraża, bardziej ważna jest kwestia kredytu. Czy w każdym banku regułą jest konieczność odbioru technicznego budynku? Kredyt dopiero zaczynam załatwiać.

Prąd mnie tak nie przeraża, bardziej ważna jest kwestia kredytu. Czy w każdym banku regułą jest konieczność odbioru technicznego budynku? Kredyt dopiero zaczynam załatwiać.

U mnie w umowie kredytowej jest napisane

Zobowiązania kredytobiorcy.

10) zrealizowania inwestycji zgodnie z dokumentacją budowy, kosztorysem oraz wszelkimi prawnymi wymaganiami i do zakończenia budowy w terminie do dnia ....

11) ujawnienia kredytowanego budynku w księdze wieczystej do dnia ...

Tak więc odbiór raczej musi być, bo trzeba będzie pewnie w banku przedstawić odpowiednie dokumenty + wpis do KW

• 2 weeks później...

witam,

mam podobny problem !!!

mam pare dzialek z MPZP od 15 lat. oplata adjecencka i planistyczna dawno skasowana, a uzbrojenia jak nie ma tak nie ma.

najbardziej rozchodzi sie o wode, bo w MPZP jest wpis:

"w zakresie zaopatrzenia w wode ustala sie:

z wodociagu grupowego zasilanegom przez ujecie wody w miejscowosci ....."

najpierw trabil burmistrz w prasie, ze za 2-3 lata beda te obszary uzbrojone a teraz oczywiscie gmina nie ma pieniedzy i miec w najbizszych latach jak mi powiedziano na ten teren nie bedzie.

czy w takim badz razie nie moge nawet na jena dzialke wykopac studni (np. do 25 m glebokosci na zgloszenie)?

po co w takim badz razie zostal uchwalony MPZP i wprowadza sie potecjalnych investorow w blad?

prad jest, szambo dopuszczone ale co tu mozna zrobic z woda?.

"w zakresie zaopatrzenia w wode ustala sie:

z wodociagu grupowego zasilanegom przez ujecie wody w miejscowosci ....."

Hmmmm. Dwie osoby to już grupa lub jak dawniej się mówiło zgromadzenie. Może wykopać studnię wspólną dla dwóch lub więcej działek i masz wtedy wodociag grupowy zasilany ujęciem wody w miejscowości ... *

* - przy założeniu że Twoja miejscowość pokrywa się z tą miejscowością w której ma być ujęcie

a z drugiej strony patrząc na wikipedię

Instalacja wodna lub instalacja wodociągowa (wodociąg) - układ połączonych przewodów, armatury i urządzeń, służący do zaopatrywania budynku w zimną i ciepłą wodę, spełniający wymagania jakościowe (określone w przepisach) warunków, jakim powinna odpowiadać woda do spożycia przez ludzi.
to większość z nas nie ma wodociągu :D:D

Trociu, niestety nie pokrywa się z tą miejscowością w której ma być ujęcie !

Ale jesli studnia do 25 m jest tylko na zgloszenie, to chyba nie powinno byc z nia problemu. W sasiedctwie sa 3 studnie !

Gdzie zglasza sie te studnie i przed praca czy po jej wykonaniu?

Chyba po, bo wczesniej nie wiadomo jak gleboko trzeba wiercic,albo ???