Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka na dachu o ma?ym nachyleniu

pik33

Recommended Posts

Ten sam problem - dach parapetowy nad półpiętrem, nachylenie 10st. a mnie się marzy dachówka ceramiczna... :roll:

Z odpowiedzi które uzyskałem w innych wątkach wynika, że można.

Pełne deskowanie już mam i pokrycie papą też... :p w przyszłym roku ...będzie dachówka :p

Wszelkie rady mile widziane...

bajzi , Alanta - dzięki, tak właśnie zrobię...

Zastanawiam się :o tylko nad tym, czy jest jakaś dobra, mocna folia poroprzepuszczalna, którą mógłbym zastosować zamiast papy... :roll:

Dlaczego - a dlatego, że chciałbym aby ewentualne zawilgocenia w konstrukcji, deskowaniu czy ociepleniu miały ujście...

Oczywiście od strony mieszkania na półpiętrze folia paroszczelna...

krystianie: napisalam 2xpapa na lepiku? nie bez powodu. wyobraź sobie, że papa wytrzymuje tzn. ma trwałość ok.20-30lat (mam nadzieję), ale te nowoczesne folie budowlane nawet tyle nie leżą na żadnym dachu. nie wiesz, jak sie zachowają po tylu latach. to jest po prostu rozwiązanie sprawdzone.

bajzi , Alanta - dzięki, tak właśnie zrobię...

Zastanawiam się :o tylko nad tym, czy jest jakaś dobra, mocna folia poroprzepuszczalna, którą mógłbym zastosować zamiast papy... :roll:

Dlaczego - a dlatego, że chciałbym aby ewentualne zawilgocenia w konstrukcji, deskowaniu czy ociepleniu miały ujście...

Oczywiście od strony mieszkania na półpiętrze folia paroszczelna...

Pod deskowaniem musisz mieć kanał wentylacyjny (ważne, żeby był on drożny od okapu do kalenicy). To on zapewni wysuszenie ewentualnych przecieków spowodowanych nieszczelnością pokrycia. 2 x papa na lepiku powinna w zupełności wystarczyć.

Alanta, bajzi, HenoK - dzięki, doradźcie jeszcze w następującej kwestii:

jeżeli jako ocieplenie stropu nad półpiętrem planuję styropian, krokwie mają 16cm, pod styropianem ma być wspomniana folia peroszczelna, to czy muszę zostawić miejsce na wspomnianą przez HenoK-a szczelinę wentylacyjną, kłopot polega na tym, że dach wzdłuż najwyższej krawędzi (kalenicy) przylega do muru piętra... :-?

Alanta, bajzi, HenoK - dzięki, doradźcie jeszcze w następującej kwestii:

jeżeli jako ocieplenie stropu nad półpiętrem planuję styropian, krokwie mają 16cm, pod styropianem ma być wspomniana folia peroszczelna, to czy muszę zostawić miejsce na wspomnianą przez HenoK-a szczelinę wentylacyjną, kłopot polega na tym, że dach wzdłuż najwyższej krawędzi (kalenicy) przylega do muru piętra... :-?

Szczelina powinna pozostać. Nie możesz zakładać, że pomiędzy krokwie nigdy nie dostanie się żadna para wodna. Jeżeli nie będzie wentylacji, która pozwoli na odprowadzenie pary wodnej z tej przestrzeni w penych warunkach (np. przy gwałtownym ochłodzeniu na zewnątrz) nastąpi wykroplenie pary wodnej na deskowaniu. Może to być poczatek rozwoju grzyba. Przy kalenicy w deskowaniu musisz zostawić szczelinę. Parę wodną odprowadzasz albo przez kalenicę za pomocą elementów wentylacyjnych, albo nieco niżej poprzez elementy wentylacyjne (dachówki lub kominki przy blachodachówce).

między krokwiami zamiast styropianu powinieneś bezwzględnie zastosować wełnę - lepiej wypełnia przestrzeń i nie tworzą się mostki term. płyty wełny powinny być 1-2centy szersze niż rozstaw krokwi. a szczelina wentylacyjna musi być bezwzględnie. trochę nie zrozumiałam motywu z kalenicą przylegająca do muru piętra?

między krokwiami zamiast styropianu powinieneś bezwzględnie zastosować wełnę - lepiej wypełnia przestrzeń i nie tworzą się mostki term. płyty wełny powinny być 1-2centy szersze niż rozstaw krokwi. a szczelina wentylacyjna musi być bezwzględnie. trochę nie zrozumiałam motywu z kalenicą przylegająca do muru piętra?

Pewnie chodzi o dach jednospadowy pulpitowy :

http://www.ruppceramika.com.pl/wwwhtml/grafika/02/typy/dasz01.jpg

Nie radze na takim pochyleniu dawać dachówek, obciążasz wtedy nadmiernie konstrukcję dachu, poza tym deskowanie pod dachówką to też bzdurny pomysł z zamierzchłych lat.

Przypominam minimalny spad dla dachówek w zależności od rodzaju kształtuje się pomiędzy 20-30' lub więcej.

Producent zawsze "pociśnie" jakiś kit, żeby sprzedać, decyzja należy do ciebie.

Nie radze na takim pochyleniu dawać dachówek, obciążasz wtedy nadmiernie konstrukcję dachu, poza tym deskowanie pod dachówką to też bzdurny pomysł z zamierzchłych lat.

Przypominam minimalny spad dla dachówek w zależności od rodzaju kształtuje się pomiędzy 20-30' lub więcej.

Producent zawsze "pociśnie" jakiś kit, żeby sprzedać, decyzja należy do ciebie.

Mariusz. Dachówka również przy wiekszych spadkach bardziej obciąża dach niz np. blacha.

Deskowanie pod dachówką ma swoje zalety. Najpoważniejszą jego wadą jest cena, jednak w pewnych sytuacjach jest ono nadal niezastąpione.

Najważniejszą jednak, jego zaletą jest to, że jest technologią sprawdzoną od wielu lat, czego nie można powiedzieć o róznego rodzaju foliach i membranach.

Uważam, że w przypadku podanym przez Pika33 czy Krystiana jest to dobre rozwiazanie.

mariuszu79! moim skromnym zdaniem trochę się nie znasz na tym o czym się tak autorytatywnie wypowiadasz. powinieneś raczej napisać, że według ciebie deskowanie jest z zamierzchłych czasów. ja natomiast uważam inaczej i nie jestem w tym odosobniona. czsem stare pomysły są zwyczajnie sprawdzone w praktyce. dachówki leżą na papach i deskowaniu dziesiątki lat, a folie są wynalazkiem tak świeżej daty, że o ich trwałości nie da się wiele powiedzieć. więc jeżeli ktoś chce mieć dach o małym spadku kryty dachówką to z czystym sumieniem można mu takie rozwiązanie doradzić (sama to też u siebie zamierzam zastosować).

również nieprawdziwe jest twierdzenie, że dachówka nadmiernie obciąży konstrukcję dachu. oczywiście w obliczeniach podaje się ciężar i materiał pokrycia dachowego, więc jeżeli w projekcie była tylko papa na deskowaniu, a teraz chce się położyć na to dachówkę to wystarczy przeliczyć jeszcze raz przekroje krokwi i płatwi. nie wydaje mi się żeby przekroje więźby drastycznie wzrosły.

mariuszu79! moim skromnym zdaniem trochę się nie znasz na tym o czym się tak autorytatywnie wypowiadasz. powinieneś raczej napisać, że według ciebie deskowanie jest z zamierzchłych czasów. ja natomiast uważam inaczej i nie jestem w tym odosobniona. czsem stare pomysły są zwyczajnie sprawdzone w praktyce. dachówki leżą na papach i deskowaniu dziesiątki lat, a folie są wynalazkiem tak świeżej daty, że o ich trwałości nie da się wiele powiedzieć. więc jeżeli ktoś chce mieć dach o małym spadku kryty dachówką to z czystym sumieniem można mu takie rozwiązanie doradzić (sama to też u siebie zamierzam zastosować).

również nieprawdziwe jest twierdzenie, że dachówka nadmiernie obciąży konstrukcję dachu. oczywiście w obliczeniach podaje się ciężar i materiał pokrycia dachowego, więc jeżeli w projekcie była tylko papa na deskowaniu, a teraz chce się położyć na to dachówkę to wystarczy przeliczyć jeszcze raz przekroje krokwi i płatwi. nie wydaje mi się żeby przekroje więźby drastycznie wzrosły.

Doceniam Twoją zapewne rozległą wiedzę, lecz z całym szacunkiem myślę, że zasady krycia dachów dachówkami wymyślali ludzie mądzrzejsi od nas obojga. Oczywiście, że można obliczyć konstrukcję dachu dla właściwych obciążeń (nie trzeba mi o tym mówić sam to robiłem wiele razy) jednak stosowanie znacznym przekrojów belek mija się z celem ze względów ekonomicznych, funkcjonalnych i innych. Poza tym cięższa konstrukcja powinna być uwzględniona w przekładaniu obciążeń na sciany a dalej na fundamenty i jeżeli mamy być skrupulatni w obliczeniach, to wszystko należałoby przeliczać jeszcze raz.

Druga sprawa nauka idzie do przodu i fakt, że domy kryte były w sposób o jakim pisałaś nie swiadczy, że były kryte dobrze. Standardy się zmieniają, zmienia się punkt widzenia na konstrukcję i jej trwałośc np. z punktu widzenia stopnia wilgotności, komfortu cieplnego, korozji itp.

Trzecia sprawa, dachówka (ceramiczna, cementowa) to nie folia, każda jest przesiąkliwa, i to nie kaprys ze narzuca sie odpowiednie spadki dachów. Robi się to po to, aby woda szybciej opuszczała płaszczyzne dachu po zakończeniu opadów, aby do min. skrócić czas przebywania wody na dachówce.

Znalazłem tylko jeden typ u jednego z producentów dachówki, który może być stosowany przy pochyleniu 12', wszystkie inne podają min. 20', przy czym zaleca się stosowanie zbrojonej folii paroprzepuszczalnej.

Z całym szacunkiem czasem warto zagłębić się w niektóre zagadnienia aby o nich dyskutować i oceniać czy ktoś się na nich zna lub nie. Oczywiście zainteresowany Pan może sobie dobrać pokrycie jakie mu się podoba, a ja mam prawo wyrazić swoje zdanie na ten temat, chyba temu służy to forum.

Pozdrawiam. Mariusz 79

Gość G6

Proszę, nie wypowiadaj się na temat o którym masz skromne pojęcie.

Jeśli jednak zajmujesz się konstrukcjami budowlanymi w sposób zawodowy, to współczuję twoijm klientom.

1./Ciężar dachu przy obliczenia ław fundamentowych stanowi niecałe 10% sumy przyjmowanych wartościb (w przybliżeniu średnio w budynku mieszkalnym jest to ok. 7KN/mb ławy). Zastąpienie deskowaniem pełnym konstrukcji łatowej, spowoduje wzrost ciężaru działającego na ławy o ok. 1-2KN/mb)

2./Przekroje elementów więźby przyjmowane są z takim zapasem, że wspomniana zmiana również nie bedzie miała żadnego wpływu.

3./Co do układania dachówki na podkładzie papowym to również niestety nie masz racji. Standardowo dachówkę układa się na konstrukcji łatowej, tu się zgadzamy. Jeśli jednak nachylenie połaci uniemożliwia takie rozwiązanie, stosuje się właśnie deskowanie pełne i izolacje bitumiczną.

A propos różnicy czasu spływania wody po połaci dachowej długości ok. 6m oraz nachyleniu ok. 30% w stosunku do takiej samej połaci nachylonej np. 80% - bez komentarza. Czy w swoich obliczeniach wziąłeś pod uwage czas trwania deszczu?

A może chodzi o śnieg, lub inne licho?

Błagam, więcej umiaru przy tak autorytarnych wypowiedziach

Proszę, nie wypowiadaj się na temat o którym masz skromne pojęcie.

Jeśli jednak zajmujesz się konstrukcjami budowlanymi w sposób zawodowy, to współczuję twoijm klientom.

1./Ciężar dachu przy obliczenia ław fundamentowych stanowi niecałe 10% sumy przyjmowanych wartościb (w przybliżeniu średnio w budynku mieszkalnym jest to ok. 7KN/mb ławy). Zastąpienie deskowaniem pełnym konstrukcji łatowej, spowoduje wzrost ciężaru działającego na ławy o ok. 1-2KN/mb)

2./Przekroje elementów więźby przyjmowane są z takim zapasem, że wspomniana zmiana również nie bedzie miała żadnego wpływu.

3./Co do układania dachówki na podkładzie papowym to również niestety nie masz racji. Standardowo dachówkę układa się na konstrukcji łatowej, tu się zgadzamy. Jeśli jednak nachylenie połaci uniemożliwia takie rozwiązanie, stosuje się właśnie deskowanie pełne i izolacje bitumiczną.

A propos różnicy czasu spływania wody po połaci dachowej długości ok. 6m oraz nachyleniu ok. 30% w stosunku do takiej samej połaci nachylonej np. 80% - bez komentarza. Czy w swoich obliczeniach wziąłeś pod uwage czas trwania deszczu?

A może chodzi o śnieg, lub inne licho?

Błagam, więcej umiaru przy tak autorytarnych wypowiedziach

Jeżeli ktoś pyta o radę, to pozwalam sobie odpowiedziec zgodnie z moim zdaniem. Nie oceniam innych wypowiedzi, ktore równiez nie są często trafne. Jezeli nie zgadzasz się z moim zdaniem, to twoja sprawa, ja nie stosowałbym dachówki na małych spadach, to wszystko, nie interesuje mnie co robią inni. Przykro mi, że przemawia przez Ciebie brak kultury i szacunku. Sugeruję równiez dokładne czytanie wypowiedzi, na tóre odpowiadasz. Nie chce mi się komentowac tego typu wypowiedzi.

Gość G6

od tego trzeba było zacząć: "osobiście uważam" lub "ja bym tak nie zrobił". cała reszta znajdująca się po tych słowach jest twoja subiektywna opinia i nic mi do niej. :wink:

p.s. co ma wspólnego kultura z wiedzą budowlaną?