Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka na dachu o ma?ym nachyleniu

pik33

Recommended Posts

Nie radze na takim pochyleniu dawać dachówek, obciążasz wtedy nadmiernie konstrukcję dachu, poza tym deskowanie pod dachówką to też bzdurny pomysł z zamierzchłych lat.

Przypominam minimalny spad dla dachówek w zależności od rodzaju kształtuje się pomiędzy 20-30' lub więcej.

Producent zawsze "pociśnie" jakiś kit, żeby sprzedać, decyzja należy do ciebie.

Mariusz. Dachówka również przy wiekszych spadkach bardziej obciąża dach niz np. blacha.

Deskowanie pod dachówką ma swoje zalety. Najpoważniejszą jego wadą jest cena, jednak w pewnych sytuacjach jest ono nadal niezastąpione.

Najważniejszą jednak, jego zaletą jest to, że jest technologią sprawdzoną od wielu lat, czego nie można powiedzieć o róznego rodzaju foliach i membranach.

Uważam, że w przypadku podanym przez Pika33 czy Krystiana jest to dobre rozwiazanie.

Wiadomo, że dachówka jest cięższa od blachy, ale mówiąc o obciążeniu miałem na mysli kąt nachylenia - im mniejszy kąt pochylenia tym wieksza siła składowa pionowa. Odnośnie papy pod dachowką nie zmieniam swego zdania, chyba, ze ktoś kiedyś mnie przekona własciwą argumentacją.

Pozdrawiam. Mariusz

od tego trzeba było zacząć: "osobiście uważam" lub "ja bym tak nie zrobił". cała reszta znajdująca się po tych słowach jest twoja subiektywna opinia i nic mi do niej. :wink:

p.s. co ma wspólnego kultura z wiedzą budowlaną?

Ok bez komentarza, dalsza polemika nie ma sensu, oczywiście MOIM ZDANIEM. :roll:

bajzi , Alanta - dzięki, tak właśnie zrobię...

Zastanawiam się :o tylko nad tym, czy jest jakaś dobra, mocna folia poroprzepuszczalna, którą mógłbym zastosować zamiast papy... :roll:

Dlaczego - a dlatego, że chciałbym aby ewentualne zawilgocenia w konstrukcji, deskowaniu czy ociepleniu miały ujście...

Oczywiście od strony mieszkania na półpiętrze folia paroszczelna...

Sa takie folie, szukaj np. u Braasa. Stasznie mnie tu zbesztano m.in. za moją krytykę papy na deskowaniu pod dachówkami, nie chcę wracać do tematu bo widzę, że nie ma sensu, natomiast u ciebie zauważyłem przejaw znajomości zagadnienia. :)

Pozdrawiam.

Mariusz.

mariuszu 79. widzę, że nie jestem w stanie cię przekonać. i tak wiesz lepiej.

więc na zakończenie tematu wszystkim, którzy jednak chcą zastosować dachówkę na dachu o małym nachyleniu, a teraz się wahają napiszę tak:

RZECZYWISTĄ WARSTWĘ WYKOŃCZENIOWĄ TZN. CHRONIĄCĄ OD WARUNKÓW ATMOSFERYCZNYCH NA DACHU O MAŁYM POCHYLENIU STANOWI WYŁĄCZNIE PAPA!!!, A DACHÓWKA SPEŁNIA TU TYLKO FUNKCJĘ TAKĄ JAK FALBANKA U FIRANKI. PO PROSTU ŁADNIE WYGLĄDA. TAK SAMO JAK TYNK NIE STANOWI O WARTOŚCIACH NOŚNYCH I IZOLACYJNYCH ŚCIANY NA KTÓREJ JEST POŁOŻONY, A TYLKO O ESTETYCE WYKOŃCZENIA I O EFEKCIE KOŃCOWYM.

mariuszu 79. widzę, że nie jestem w stanie cię przekonać. i tak wiesz lepiej.

więc na zakończenie tematu wszystkim, którzy jednak chcą zastosować dachówkę na dachu o małym nachyleniu, a teraz się wahają napiszę tak:

RZECZYWISTĄ WARSTWĘ WYKOŃCZENIOWĄ TZN. CHRONIĄCĄ OD WARUNKÓW ATMOSFERYCZNYCH NA DACHU O MAŁYM POCHYLENIU STANOWI WYŁĄCZNIE PAPA!!!, A DACHÓWKA SPEŁNIA TU TYLKO FUNKCJĘ TAKĄ JAK FALBANKA U FIRANKI. PO PROSTU ŁADNIE WYGLĄDA. TAK SAMO JAK TYNK NIE STANOWI O WARTOŚCIACH NOŚNYCH I IZOLACYJNYCH ŚCIANY NA KTÓREJ JEST POŁOŻONY, A TYLKO O ESTETYCE WYKOŃCZENIA I O EFEKCIE KOŃCOWYM.

Tak, takimi argumentami mnie na pewno nie przekonasz. Przeczytaj co piszesz i zastanów się nad tym. Poza tym tynk pełni również inne funkcje od tych ktore wymieniłaś. Nie widzę mozliwości porozumienia, mam wrażenie, że nie piszemy na ten sam temat.

Papa

Ok skonczmy temat nie widze szans na porozumienie

ŁOMATKO!!! ALE SIĘ POROBIŁO!!! :o

A nie kłóćcie się tak, bo i nie ma o co.

Ja naprawdę jestem wdzięczny za wszelkie opinie, dodam może, że najbardziej sobie cenię te praktyczne, kiedy piszący określa, że coś zrobił u siebie, albo - jako wykonawca - u kogoś, w ten czy inny sposób, i jest OK, albo nadzorował budowę na której tak a tak coś wykonano i było OK.

Może wyjaśnię dlaczego się upieram przy dachówce na dachu pulpitowym, otóż jest to jedna z trzech połaci, z czego dwie mają po 96m2 i kąt 40st. a ta jedna właśnie 60m2 i ok 10st nachylenia. A! Nie wspominam o zadaszeniu przedsionka - ok. 10m2 i 40st. nachylenia.

Wypada chyba aby wszędzie było to samo pokrycie... :roll:

Co do obciążenia konstrukcji to powiem, że murłaty o długości 12m są w odległości 3,5m ,a krokwie zabudowane w rozstawie 0,75m mają przekrój 16x7cm. Kto chce niech liczy, moim zdaniem wytrzyma najcięższą dachówkę i kilka metrów śniegu... :wink:

Pełne deskowanie już jest i zostanie, dachówka będzie taka czy inna, folia poroszczelna od mieszkań będzie, kwestią otwartą pozostaje, czy na deskach pod kontrłatami będzie papa (wtedy na pewno między deskami a ociepleniem będzie kanał wentylacyjny), czy folia wysokoparoprzepuszczalna... :roll:

Krystianie, tak na chłopski rozum, dałbym papę. Sprawdzone choć może nie nowoczesne. Budowlańcem nie jestem, ale czekając na lepsze czasy :wink: mam na razie dach pokryty papą.

Ze szczeliną między deskami i wełną oczywiście się zgadzam, ale dla świętego spokoju zalecam jednak folię wysokoparoprzepuszczalną. W dwóch słowach dlaczego, otórz nie można wykluczyć kondensacji pary wodnej między dekowaniem a papą, którą pokryjesz szczelnie deski. Owa kondensacja lubi się pojawiac zwłascza w miejscach gdzie papa nie dolega idealnie do desek (powstają jakieś fałdy przy rozkładaniu papy lub pod wpływem temp.) Wtedy w pustkach na skutek różnicy temp. może wkroplić się para wodna i zawilgocić miejscami deskowanie. Stosując folię paroprzepuszczalną na deskowaniu wypuszczasz parę zanim się wykropli.

Takie jest moje zdanie na temat folia czy papa na deskowaniu. Nie wymagam, aby się ktoś ze mną zgadzał. Decyzja należy do ciebie. Odnośnie spadu dachu, nadal jestem przeciw dachówcw na spadku 10' (to jest już dach płaski) nie tylko ze wzgledu na obc. , ale po Twoim bardziej szczegółowym opisie pokrycia dachu na całym budynku rzeczywiście warto się nad tym zastanowić. :)

Powodzenia

Mariusz.

Gość G6
To znaczy, że wszyscy, którzy maja pokrycie z papy lub gontu bitumicznego powinni w te pędy je zerwać i położyć folię obciążoną jak mniemam odważnikami, żeby nie przeminęła z wiatrem? Powodzenia. A papa nie leży luźno na dachu i nie robią się na niej "jakieś fałdy przy rozkładaniu czy pod wpływem temperatury", bo rozkłada się ją porządnie i jeszcze przykleja do podłoża. A do odprowadzenia pary w zupełności wystarczy szczelina powietrzna. Nie zawracaj kijem Wisły.

To znaczy, że wszyscy, którzy maja pokrycie z papy lub gontu bitumicznego powinni w te pędy je zerwać i położyć folię obciążoną jak mniemam odważnikami, żeby nie przeminęła z wiatrem? Powodzenia. A papa nie leży luźno na dachu i nie robią się na niej "jakieś fałdy przy rozkładaniu czy pod wpływem temperatury", bo rozkłada się ją porządnie i jeszcze przykleja do podłoża. A do odprowadzenia pary w zupełności wystarczy szczelina powietrzna. Nie zawracaj kijem Wisły.

Strasznie jesteś ograniczony schematami (bez urazy). Nie wiem tylko, czy udajesz (prowokujesz) czy rzeczywiście tak jest. Ludzie nauki wymyślają pewne rozwiązania również na podstawie badań i analiz rozwiązań dotychczas stosowanych. Podchodzac do problemu tak jak Ty, do dziś mieszkalibyśmy w domach z łajna krowiego. Pewnie, że nie wszystkie nowe rozwiązania są super, czas pokaże ich skuteczność (przypomnę, że folie paroprzepuszczalne są stosowane już kilkanaście a nie kilka lat), jednak poruszanie się w świecie "dwa razy papa na lepiku" wg mnie ma dziś mniejsze znaczenie niż 20 lat temu. Jezeli mówisz o odważnikach przy montażu folii to mam wrażenie, że nie myślimy o tym samym (wygląda to rzeczywiście jak niudolna prowokacja)

Przecież to jasne, że paranoją jest zrywanie gotowych dachów, które przecież nie walą się na głowę (nie mieszaj do tego gontu bitumicznego, to zaciemnia obraz problemu, to dyskusja na inny temat przy innych "warunkach wstępnych" i ograniczeniach, jeśli wiesz co mam na myśli). Ja też mieszkam w domu 30 letnim, widze w nim wady, które wyeliminowałbym dziś go budując, nie jest to jednak powód by go burzyć. Jednak gdybym dziś budował to nie ładowałbym np. w ściany pustaków żużlobetownowych bo są dostępne inne lepsze pod każdym wzgledem materiały. Wybacz, doceniam Twoją wiedzę (zakładam, że jest nabyta na uczelni lub przynajmniej szkole średniej o profilu bud.) jednak nie potrafię zrozumiec podejścia do zagadnień oraz zaciekłości z jaką bronisz swojego zdania, jakby było jedynie tylko słuszne. Dlatego uważam, że pora zakończyć ten bezsensowny spór, gdyż nie pomaga on zadającemu pytanie "o dachówkach na dachu o małym nachyleniu". Kazdy z nas wyraził swoje zdanie, ja szanuję Twoje, jeżeli ty nie szanujesz mojego... no cóż, co ja mogę na to poradzić. Było miło się spierać.

Powodzenia

Pozdrawiam. :)