Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Akurat mi tynkuja chalupe i niewiem czy pozniej nie przejade sie na takich oscieznicach regulowanych. Oczywiscie chodzi jak zawsze o cene. Mam sciany BK 24cm i miedzy nimi drzwi.

Tynkowac te otwory drzwiowe czy zostawic pod oscieznice regulowane, wtedy bez tynkowania? Jakbyscie radzili?

https://forum.murator.pl/topic/99785-tynkuja-a-ja-nie-wiem-co-z-otworami-pod-drzwi-o%C5%9Bcie%C5%BCnice/

tak jak sama napisałaś musisz już teraz zdecydować jakie drzwi będziesz zamawiać, z opaskami czy bez

jeżeli masz wątpliwości, to lepiej otynkuj

w razie czego tynk pod opaskami nie zaszkodzi ;)

Martiiii a masz drzwi wstawione? Jak nie to co chcesz otynkować? Jak będą ościeżnice to wtedy się robi obróbki. Teraz tynkowanie da tyle, że później może się okazać że trzeba kuć pod masywniejszą ościeżnicę a na dodatek i tak jeszcze raz trzeba będzie obróbki robić.
Efilo, zgadza się - drzwi po tynkach! Ale pytanie dotyczyło obróbki otworów a nie tynkowania ścian :) Czy glify w oknach wykańczasz przed wstawieniem okien czy po? To jest ta sama sytuacja.

dyz

ok. rozpędziłam się. :oops:

z oknami ZAZWYCZAJ jest o tyle inaczej że glify na wierzchu. a przy drzwiach ZAZWYCZAJ jest jednak ościeżnica na szerokość muru.

podsumowując - tynkowac ościeża nie ma sensu. albo go nie będzie widać bo będzie pod ościeżnicą albo i tak trzeba będzie je obrobić po montażu drzwi.

Gość ZW
Akurat mi tynkuja chalupe i niewiem czy pozniej nie przejade sie na takich oscieznicach regulowanych. Oczywiscie chodzi jak zawsze o cene. Mam sciany BK 24cm i miedzy nimi drzwi.

Tynkowac te otwory drzwiowe czy zostawic pod oscieznice regulowane, wtedy bez tynkowania? Jakbyscie radzili?

Nie tynkuj.

Pod regulowane tynkować jest bez sensu a ze zwykłymi będziesz mieć potem problem - albo nie wejdą (kucie), albo piana na widoku. Tak czy siak będziesz musiał obrabiać jeszcze raz.

pozdrawiam