Barbossa 10.04.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Wczesnym popołudniem w obecności izraelskiego premiera Ehuda Olmerta Tusk złożył deklarację, na którą czekali ci Żydzi z Izraela, którzy opuszczając Polskę, często pod antysemicką presją, zostawili tam majątki. Mój rząd doprowadzi w najbliższych miesiącach do sfinalizowania procesu legislacji, który zakończy trudny i bolesny problem reprywatyzacji - powiedział. Zastrzegł, że ustawa obejmie wszystkich byłych i obecnych obywateli Polski niezależnie od tego, czy mieszkają dziś w Polsce, Izraelu, Niemczech czy na Ukrainie. I nikogo nie wyróżni. Za to chwali premiera w rozmowie z "Gazetą Wyborczą" były szef dyplomacji Adam Daniel Rotfeld. Nie ma problemu restytucji mienia osób jakiejś narodowości, lecz byłych polskich obywateli. Przedwojenna Polska była państwem wielonarodowościowym i wszyscy powinni być traktowani równo - dodaje były szef MSZ. Zdaniem Rotfelda sprawę restytucji należało rozwiązać już na początku lat 90. Premier nie ujawnił szczegółów ustawy. Nieoficjalnie wiadomo, że projekt powstanie w czerwcu, a z Sejmu powinien wyjść w listopadzie. Państwo ma dawać rekompensaty na poziomie 15-20% wartości utraconego majątku. macie jakieś przemyślenia? to dobrze, czy źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.04.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 jak zwykle są plusy i minusy plus za moralność , etykę, pewnie także zyskamy w oczach zagranicznych dyplomatów minus ....oczywiście standardowo wszystko z kieszeni podatników czyli naszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 10.04.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 deklaracje polityków...cóż - słowa, słowa, słowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 10.04.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 deklaracje polityków... cóż - słowa, słowa, słowa... Zapomniałeś napisać że problem Ciebie nie dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 10.04.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 To samo obiecywał Buzek... Należy dodać, ze rekompensaty będą na poziomie 15-20% wartości utraconego mienia. Zresztą rekompensata dotyczy ogółu obywateli polskich, a Polscy obywatele żydowskiego pochodzenia stanowią około jednej piątej wszystkich osób pozbawionych własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 11.04.2008 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 deklaracje polityków... cóż - słowa, słowa, słowa... Zapomniałeś napisać że problem Ciebie nie dotyczy tzn. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 mi tylko chodzi o to, że:- skoro chcą dać rekompensaty to jest to uznanie roszczeń- skoro uznanie roszczeń, to trzeba oodać to co było ich własnością w całości, nie ogryzek- skoro to ich własność, to czemu, za to, że tego nie dostaną, mam płacić ja ???- nikomu nic nie ukradłem, zabrałem, zająłem (raczej już odwrotnie), nie wywłaszczyłem bezprawniewięc do K.N. czemu to ja mam za to płacić? moi Rodzice? Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 11.04.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Bez ustawy (która sprytnie reguluje ten problem) Polska, w wyniku przegranych procesów, musiałaby zwracać 100% mienia.Przy okazji, Ty pewnie też nie zaciągałeś długów w latach 70-tych, a musisz je spłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Przy okazji, Ty pewnie też nie zaciągałeś długów w latach 70-tych, a musisz je spłacać. jakby jeszcze wyp.. z piedestału i wsadzić do więżień wszystkich winnych tego stanu, bo jakoś bym odżałował należy jednak zaznaczyć, że kwoty z tamtego okresu to pikuś w porównaniu z obecnym zadłużeniem, za to to bym jaja musztardą kozacką wysmarował naszym cudownym rządom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 11.04.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Czy ktoś pamięta lub ma świadomość lub po prostu wie, od żyjących jeszcze pradzidkłw, że zarówno Żydzi, jak i Niemcy wyjeżdzając z Polski, pozastawiali swoje posiadłości w bankach i powyjeżdzali - jednym słowem wzięli już pieniądze (dotyczy to dłuższego okresu od 20-tego roku) ? Że Niemcy wypłacając Polakom odszkodowania za przymusowe roboty, robili to na podstawie umowy międzynarodowej, a teraz nie ma i nie jest w planach stworzenie takiej umowy między Izraelem a Polską, tylko zadośćuczynienie do którego zobowiązał się premier, ma dotyczyć umowy pomiędzy Rządem RP, a Spółką Amerykańską, stworzoną przez Nowojorskich Żydów, której zadaniem jest ściąganie długów z calego świata ? Czy nie wydaje się Wam, że to co zniszczyli Niemcy i Ruscy podczas wojny, a odbudowali komuniści - My będziemy musieli oddać Żydom ? z naszych podatków, dlatego piszę "My". Zastanawiam się, dlaczego premier mojego kraju jest tak wychwalany za granicą ? - tzn. jest dobrym premierem dla Polski, czy dla zagranicy ? A czytaliście wczoraj na Interii (wiadomość pojawiła się na bardzo krótką chwilę ), że podczas transmisji z Konferencji Prasowej w Izraelu, leciał pasek na dole ekranu, z informacją, że premier RP nie wiedział, że jego dziadek był Żydem" ? chyba jednak pomylili się, bo nie chcieli pisać, że służył w Wermachcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.04.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A czytaliście wczoraj na Interii (wiadomość pojawiła się na bardzo krótką chwilę ), że podczas transmisji z Konferencji Prasowej w Izraelu, leciał pasek na dole ekranu, z informacją, że premier RP nie wiedział, że jego dziadek był Żydem" ? chyba jednak pomylili się, bo nie chcieli pisać, że służył w Wermachcie ? cóż, w każdych mediach kilka procent pracowników jest "inteligentnych inaczej" Z tych dwóch cytatów z wywiadu dla "Ha'aretz" agencja informacyjna Arutz Sheva, która jest daleko w peletonie głównych izraelskich mediów, w jakiś bardzo dziwny sposób wyciągnęła wniosek, że premier Tusk ogłosił, iż jego dziadek był Żydem. Podczas gdy w samym Izraelu informacja jest raczej przemilczana, rozumiana jako dziennikarski błąd - który nota bene wciąż (od 11 rano w środę) pozostaje do obejrzenia na internetowej stronie agencji - w Polsce poinformowały o niej już wszystkie portale internetowe. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5108128.html co do ustawy o zwrocie, mam nadzieję, że nie wyjdzie z Sejmu a deklaracje polityków.. cóż... nie pamiętam już gdzie, chyba na jakimś filmie padło zdanie: "Zawsze mów, że leży ci na sercu los biednych. To nic nie kosztuje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 11.04.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 jakby jeszcze wyp.. z piedestału i wsadzić do więżień wszystkich winnych tego stanu, bo jakoś bym odżałował należy jednak zaznaczyć, że kwoty z tamtego okresu to pikuś w porównaniu z obecnym zadłużeniem, za to to bym jaja musztardą kozacką wysmarował naszym cudownym rządom Ważniejszym parametrem od wielkości zadłużenia, jest zdolność do jego spłaty. A tak jak wiadomo w tamtych latach była prawie zerowa. Tym bardziej, że zaciągnięty kredyt został źle zainwestowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 11.04.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 ""a deklaracje polityków.. cóż... nie pamiętam już gdzie, chyba na jakimś filmie padło zdanie: "Zawsze mów, że leży ci na sercu los biednych. To nic nie kosztuje"" ponury66, to sugerujesz, że premier, tak sobie w "powietrze" deklaracje składa ? A pisząc o "biednych", masz na myśli Żydów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Ważniejszym parametrem od wielkości zadłużenia, jest zdolność do jego spłaty. A tak jak wiadomo w tamtych latach była prawie zerowa. Tym bardziej, że zaciągnięty kredyt został źle zainwestowany... pewnie tak, ale łatwiej spłacić 40 mld bagsów niż obecne 140mld (?) eurasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 11.04.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 ponury66, to sugerujesz, że premier, tak sobie w "powietrze" deklaracje składa ? ja nie sugeruję, ja WIEM, że zaufanie do polityków to inwestycja z zerową bądź ujemną stopą zwrotu A pisząc o "biednych", masz na myśli Żydów ? w podanym - jakże życiowym - cytacie chodziło o deklaracje bez pokrycia o to że zwykle są nic nie warte, ale też nic nie kosztują deklarującego no, w przypadku klasy próżniaczej* grozi ewentualnie zwałka poniżej progu w kolejnych wyborach * określenie D. Tuska "Politycy to klasa próżniacza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.04.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Czy ktoś pamięta lub ma świadomość lub po prostu wie, od żyjących jeszcze pradzidkłw, że zarówno Żydzi, jak i Niemcy wyjeżdzając z Polski, pozastawiali swoje posiadłości w bankach i powyjeżdzali - jednym słowem wzięli już pieniądze (dotyczy to dłuższego okresu od 20-tego roku) ? Że Niemcy wypłacając Polakom odszkodowania za przymusowe roboty, robili to na podstawie umowy międzynarodowej, a teraz nie ma i nie jest w planach stworzenie takiej umowy między Izraelem a Polską, tylko zadośćuczynienie do którego zobowiązał się premier, ma dotyczyć umowy pomiędzy Rządem RP, a Spółką Amerykańską, stworzoną przez Nowojorskich Żydów, której zadaniem jest ściąganie długów z calego świata ? Czy nie wydaje się Wam, że to co zniszczyli Niemcy i Ruscy podczas wojny, a odbudowali komuniści - My będziemy musieli oddać Żydom ? z naszych podatków, dlatego piszę "My". Zastanawiam się, dlaczego premier mojego kraju jest tak wychwalany za granicą ? - tzn. jest dobrym premierem dla Polski, czy dla zagranicy ? A czytaliście wczoraj na Interii (wiadomość pojawiła się na bardzo krótką chwilę ), że podczas transmisji z Konferencji Prasowej w Izraelu, leciał pasek na dole ekranu, z informacją, że premier RP nie wiedział, że jego dziadek był Żydem" ? chyba jednak pomylili się, bo nie chcieli pisać, że służył w Wermachcie ? Jaka pięknę interpretację naszej pokręconej historii wysmarowałaś, a jaką prostą i logiczną. Sąsiad moich Starych,zamożny od pokoleń Żyd Rossenbaum zginąl w Powstaniu Warszawskim -głupi jakiś po co on tam sie pchał . Jego żona wraz z małym dzieckiem uciekła do innego miasta zostawiając wszystko /pewnie w banku jak piszesz/. Byli wszak bogaci "mieli" (he,he) jeszcze kamienice w innym niezniszczonym miescie. Rozkułaczeni, przez, jak to ładnie napisałaś, odbudowujący po Niemcach i Ruskich komunistyczny PRL, zamieszkali w piwnicy swojego domu. W 1968 r młody Rossenbaum został aresztowany w Poznaniu pod pomnikiem Mickiewicza. Kazali mu wyjechać, on jednak został. Zmienił nazwisko na Różański, żeby jego dzieci już miały spokój. Jego syn w latach 80' zakładał na studiach NZS, internowany za knucie przeciw interesom narodowym, tuż po zakończeniu stanu jaruzelskiego dostał jednostronną wizę. Wrócił do Polski z Kanady w 90 roku.Nie wiem czy z miłości do vaterlandu w każdym razie do swej zdziwaczałej matki /podobno Polki po kądzieli/. Tu starał się o zwrot częsci majątku, tu rozkręcił swój biznes - no mówię Wam, rodzina idiotów. Jego prawie 40 letnia córka ( Rachela czy inna Ryfcia) niedawno powiedziała mi, że zwija majdan wraca do Kanady i chyba powróci do nazwiska Rossenbaum. Myślę , ze skoro Tusk ponosi konsekwencje za dziadka z Wermachtu to i wnukowie komuny powinni ponieść jakieś konsekwencje. Tak czy inaczej najlepiej roztrzelać by nam było i Tuska i Rossenbamów, bo Polska jest tylko dla Polaków a ci definiowani sa przez co niektórych w sposób niezwykle klarowny i jednoznaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 11.04.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Ważniejszym parametrem od wielkości zadłużenia, jest zdolność do jego spłaty. A tak jak wiadomo w tamtych latach była prawie zerowa. Tym bardziej, że zaciągnięty kredyt został źle zainwestowany... pewnie tak, ale łatwiej spłacić 40 mld bagsów niż obecne 140mld (?) eurasi Trudniej. Dlatego PRL upadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.04.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A pisząc o "biednych", masz na myśli Żydów ? Znakomite. Proletariacka definicja sprawiedliwości : biednemu trzeba dać, bo nie ma, bogatemu nie trzeba oddawać, bo ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krysia2006 11.04.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 definicja sprawiedliwości : biednemu trzeba dać, bo nie ma, bogatemu nie trzeba oddawać, bo ma. Brawo 2112Wojtek.... W pełni popieram Tuska, należy natychmiast oddać majątki, a to że akurat teraz zabierze się biednym i da bogatym będzie sprawiedliwością dziejową...!!! A Tusk i jego rząd dotrzymuje wszystkich obietnic!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 A Tusk i jego rząd dotrzymuje wszystkich obietnic!!!!!!!!!!!! Kurcze, aż takiej wiary w polityków, to nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts