Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacje a podkuwanie scian konstrukcyjnych

mkkafe

Recommended Posts

Powiedzcie jak powinno sie traktowac sciany konstrukcyjne wewnatrz budynku przy wyposazaniu domu w instalacje.

Nie podoba mi sie to ze rury od co i wody w kotlowni sa wpuszczone w sciane a w scianie japa. Wg mnie moglyby w kotlowni isc sobie zewnetrznie - kotlownia na parterze - sciana ta Ytong 24 cm podtrzymuje strop i na poddaszu nad nia jest dzialowka 12 cm.

Powiedzcie jak powinno sie traktowac sciany konstrukcyjne wewnatrz budynku przy wyposazaniu domu w instalacje.

Nie podoba mi sie to ze rury od co i wody w kotlowni sa wpuszczone w sciane a w scianie japa. Wg mnie moglyby w kotlowni isc sobie zewnetrznie - kotlownia na parterze - sciana ta Ytong 24 cm podtrzymuje strop i na poddaszu nad nia jest dzialowka 12 cm.

a co to za japa w ścianie, jedyny japa jakiego znam to Pan Yapa, nie bardzo za nim przepadam ale żeby go od razu w scianę... 8)

moim zdaniem ściany konstrukcyjne budynku parterowego bądź z podaszem wytrzymają takie naruszenie jak bruzdy na instalacje (no chyba ze chcesz pcv fi 200 wciskać w nie pajęczynką :) )

a to jak poprowadzis to tylko i wyłącznie zalezy od Ciebie, jeśli lubisz rury na wierzchu to daj je po scianach i sufitach, ja tam wolę gdy są one pochowane i poza piwnicą (tu pewnie docelowo w jakiejś zabudowie) postaram się je od razu jak najbardziej zamaskować (oczywiście napcham instalacji w scianę ;) )

Wprowadzenie rur C.O i wody w ściany kotłowni jest co najmniej ekstrawagancją .Dlaczego inwestor zgodził się na takie posunięcie to już inna sprawa.

Kotłownia i całe orurowanie wraz z urządzeniami powinny znajdować się w miejscach dostępnych dla późniejszej możliwości naprawy lub innych działań:)

Zasada jest jedna - rur w kotłowni się nie chowa (w ściany) chyba ,ze kotłownia pełni również funkcję pomieszczenia o innym przeznaczeniu,ale taka sytuacja powinna zostać wcześniej zaprojektowana .

konkretnie dwie japy wielkosci bloczka BK kazda - na wylot

i bruzdy

ale co to jest japa w ścianie, bo nawet wiki i google mi nie pomogły? :(

to co powyzej - wykuta japa o wielkosci bloczka Ytong 24 cm - na wylot - czyli po prostu brak dwoch bloczkow

czarfoto - inwestor sie na to nie zgodzil. Przyechal, zobaczyl, zaklal - zapytal na forum

Wykonanie "przemyślanej" kotłowni nie jest rzeczą w brew pozorom łatwą ,a samo schowanie rur w ścianę można wykonać ... TYLKO PO CO ? Czemu ma to służyć ? na zamontowanie urządzeń i kształtek typu(mieszacze, pompy zawory,złączki, filtry itp. potrzeba dużo wolnego miejsca aby wszystko poukładać i często schowanie rur ( również pionów) w ścianę uniemożliwia prawidłowe wykonanie poprawnej kotłowni .

Oczywiście zdarzają sie kotłownie (mniej skomplikowane) ,ale w obecnych czasach jest to rzadko spotykane.

Pozdrawiam