mkkafe 10.04.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Powiedzcie jak powinno sie traktowac sciany konstrukcyjne wewnatrz budynku przy wyposazaniu domu w instalacje.Nie podoba mi sie to ze rury od co i wody w kotlowni sa wpuszczone w sciane a w scianie japa. Wg mnie moglyby w kotlowni isc sobie zewnetrznie - kotlownia na parterze - sciana ta Ytong 24 cm podtrzymuje strop i na poddaszu nad nia jest dzialowka 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.04.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Powiedzcie jak powinno sie traktowac sciany konstrukcyjne wewnatrz budynku przy wyposazaniu domu w instalacje. Nie podoba mi sie to ze rury od co i wody w kotlowni sa wpuszczone w sciane a w scianie japa. Wg mnie moglyby w kotlowni isc sobie zewnetrznie - kotlownia na parterze - sciana ta Ytong 24 cm podtrzymuje strop i na poddaszu nad nia jest dzialowka 12 cm. a co to za japa w ścianie, jedyny japa jakiego znam to Pan Yapa, nie bardzo za nim przepadam ale żeby go od razu w scianę... moim zdaniem ściany konstrukcyjne budynku parterowego bądź z podaszem wytrzymają takie naruszenie jak bruzdy na instalacje (no chyba ze chcesz pcv fi 200 wciskać w nie pajęczynką ) a to jak poprowadzis to tylko i wyłącznie zalezy od Ciebie, jeśli lubisz rury na wierzchu to daj je po scianach i sufitach, ja tam wolę gdy są one pochowane i poza piwnicą (tu pewnie docelowo w jakiejś zabudowie) postaram się je od razu jak najbardziej zamaskować (oczywiście napcham instalacji w scianę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 10.04.2008 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 konkretnie dwie japy wielkosci bloczka BK kazda - na wyloti bruzdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 10.04.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 uważam ze co w kanałach a elektr i inne w bruzdach, nie osłabia śię ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.04.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 konkretnie dwie japy wielkosci bloczka BK kazda - na wylot i bruzdy ale co to jest japa w ścianie, bo nawet wiki i google mi nie pomogły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarfoto 10.04.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Wprowadzenie rur C.O i wody w ściany kotłowni jest co najmniej ekstrawagancją .Dlaczego inwestor zgodził się na takie posunięcie to już inna sprawa. Kotłownia i całe orurowanie wraz z urządzeniami powinny znajdować się w miejscach dostępnych dla późniejszej możliwości naprawy lub innych działań Zasada jest jedna - rur w kotłowni się nie chowa (w ściany) chyba ,ze kotłownia pełni również funkcję pomieszczenia o innym przeznaczeniu,ale taka sytuacja powinna zostać wcześniej zaprojektowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 11.04.2008 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 konkretnie dwie japy wielkosci bloczka BK kazda - na wylot i bruzdy ale co to jest japa w ścianie, bo nawet wiki i google mi nie pomogły? to co powyzej - wykuta japa o wielkosci bloczka Ytong 24 cm - na wylot - czyli po prostu brak dwoch bloczkow czarfoto - inwestor sie na to nie zgodzil. Przyechal, zobaczyl, zaklal - zapytal na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 11.04.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 czarfoto - inwestor sie na to nie zgodzil. Przyechal, zobaczyl, zaklal - zapytal na forum i będzie z tym żył dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 problem by powstał, jakby kocioł wpuścił w ścianę, a te rury, to jakie to ma znaczenie?(rozumiem, że piony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarfoto 11.04.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Wykonanie "przemyślanej" kotłowni nie jest rzeczą w brew pozorom łatwą ,a samo schowanie rur w ścianę można wykonać ... TYLKO PO CO ? Czemu ma to służyć ? na zamontowanie urządzeń i kształtek typu(mieszacze, pompy zawory,złączki, filtry itp. potrzeba dużo wolnego miejsca aby wszystko poukładać i często schowanie rur ( również pionów) w ścianę uniemożliwia prawidłowe wykonanie poprawnej kotłowni . Oczywiście zdarzają sie kotłownie (mniej skomplikowane) ,ale w obecnych czasach jest to rzadko spotykane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Wykonanie "przemyślanej" kotłowni nie jest rzeczą w brew pozorom łatwą ,a samo schowanie rur w ścianę można wykonać ... TYLKO PO CO ?...... aby wiesz, o co konkretnie pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarfoto 11.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Uwierz mi wiem dokładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 no to zajebiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarfoto 11.04.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 I ok. Zdrowia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.04.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 problem by powstał, jakby kocioł wpuścił w ścianę, a te rury, to jakie to ma znaczenie? (rozumiem, że piony) A skąd wiesz że nie położył w poziomie + rura odkurzacza centralnego też w ścianie. Ściana przed oczami jak prosiak a pod nogami "jakoby jej w ogóle nie było" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 no tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts