klkl 10.04.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Ile może kosztować ustanowienie służebności na rzecz drogi dojazdowej do działki budowlanej?Nie chodzi mi o koszty notarialne, tylko ile powinien "odpalić" starający się o służebność właścicielowi prywatnej drogi? Jeśli ktoś już coś takiego załatwiał, to proszę o podanie kosztów np. w procentach szacunkowej wartości gruntu stanowiącego drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klkl 14.04.2008 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Naprawdę nikt takiej transakcji ostatnio nie załatwiał? A może zwykle jest to za "free", ewentualnie dochodzi tylko pokrycie kosztów notarialnych dla ubiegającego się o służebność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 14.04.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 To zależy - jeśli działka budowlana nie ma innej drogi dojazdowej to zazwyczaj jest za free. A w pozostałych przypadkach (na terenie gdzie mieszkam i pracuję) to są groszowe sprawy - od 100 zł do 300 zł jednorazowo. Późniejsze koszty utrzymania takiej drogi ciążą zarówno na właścicielu drogi dojazdowej jak i na osobie uprawnionej do korzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klkl 14.04.2008 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedź. W tym przypadku chodzi o jedyną drogę dojazdową do działki budowlanej. Rozumiem, że w razie odmowy właściciela drogi można sobie służebność wywalczyć w sądzie, ale czy w takim przypadku sąd nie określa jakieś kwoty na rzecz właściciela drogi, którą powinien on otrzymać? Jeśli tak, w jaki sposób tę kwotę wylicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 15.04.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Nie mam pojęcia na jakiej zasadzie i czy wogóle Sąd określa wartość. Pewnie powołuje biegłego. Zastanawia mnie jednak inna kwestia - jak można było kupić działkę bez dostępu do drogi? Przecież jeśli wydzielana była działka geodezyjnie to napewno w decyzji o podziale było zaznaczone, że musi być ustanowiona w akcie notarialnym służebność gruntowa. Więc możliwości są dwie - albo geodeta i później władze zatwierdzające dały ciała albo notariusz nie zauważył, że powinien zawrzeć oświadczenie o ustanowieniu służebności gruntowej. W każdym razie jeśli nie ma innej drogi dojazdowej do działki to moim zdaniem (ale mogę się mylić) służebność ustanawiana jest nieodpłatnie na rzecz każdoczesnego właściciela działki uprawnionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts