Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Glazurnik - ceny

Recommended Posts

Dzisiaj dostała rachunek od kafelkarza za ułożenie raptem 12 mkw kafli w kuchni, 4 mkw leżą na ścianie, reszta na podłodze (8 mkw)

1. podłoga - 475zł

2. ściana- 272zł

3. otwory 75 zł (to chyba 3 otwory na puszki elektryczne)

4. poziomowanie podłogi 285zł ( miałam ponoć bardzo równe wylewki)

5. listwy 70zł (mosiężne 5mb podłogowe)

6. cokół 20zł ( jest tego 1.5mb)

7. silikonowanie 50zł. Ta pozycja mnie zaskoczyła gdyż tego silikonu rozprowadzono na długości 60cm

Łącznie 1253zł

I tak to wyszło ze kafle nie kosztowały mnie 50zł/mkw tylko ponad 100zł/mkw

Mam pytanie - czy to faktycznie liczy sie wszystko osobno????

Pewnie ze sa kafelkarze co dosc naginaja ceny. Wedlug tego co napisala pani Natalia, ja nie biore dodatkowych pieniedzy za sylikony, bo to i tak trzeba zrobic, listwy plastikowe ktore dosc dawno byly modne, a i wycinanie otworow w plytkach to osobna sprawa. jesli to zwykla plytka to wykonuje to za darmo chyba ze jest ich wiecej niz dziesiec sztuk. Za te 10 szt wezme 50 PLN. Jesli sciana ma byc wykonana z gresu, wtedy za jeden otwor wezme 10 zl. Listwy metalowe wkladam na podloge za darmo, z wyjatkiem schodow ale musi byc ich juz wiecej niz 3 szt. Tak wiec sumujac to wszystko to wedlug tego co napisala pani Natalia przeplacila srednio ok 300 pln i to juz tak z grubsza patrzac.

• 2 weeks później...

Właśnie dostałam całościową wycenę. Trudne rzeczy do przełknięcia:

1. budowa półki pod umywalkę z BK 7, obłożenie kaflami, tego będzie niecałe 5mkw - 1500zł :evil:

2. szlifowanie narożników płytek :evil: Dobrze że nie policzył w ogóle za cięcie płytek.

3. przygotowanie podłoża pod klejenie płytek. Aż się dziwię , że nie ma pozycji - smarowanie płytki klejem. Serio.

I mam jeszcze jedno pytanie - kafelkarzy kupowali sobie sami kleje, folię w płynie itd. I z rachunków wynikło,że kupili i wykorzystali na 95mkw kafli 600kg zaprawy klejowej Sopro :evil: :evil: :evil:

Czy to jest możliwe??????????

Właśnie dostałam całościową wycenę.

masz tą wycenę za całość czy nie?

1. budowa półki pod umywalkę z BK 7, obłożenie kaflami, tego będzie niecałe 5mkw - 1500zł :evil:

2. szlifowanie narożników płytek :evil: Dobrze że nie policzył w ogóle za cięcie płytek.

3. przygotowanie podłoża pod klejenie płytek. Aż się dziwię , że nie ma pozycji - smarowanie płytki klejem. Serio.

to są poszczególne prace...

I mam jeszcze jedno pytanie - kafelkarzy kupowali sobie sami kleje, folię w płynie itd. I z rachunków wynikło,że kupili i wykorzystali na 95mkw kafli 600kg zaprawy klejowej Sopro :evil: :evil: :evil:

600 kg to 24 worki - myślę że spokojnie mogli tyle wykorzystać

U mnie na około 100m2 też tyle +- poszło (chyba, że mi też kradli :D )

Mam te wycenę :

1. Łazienka 4mkw - 3650zł

2. Łazienka 10mkw - 4545zł

3. Komin systemowy obłożenie klinkierem 7mkw - 1800zł

4. Kotłownia 57mkw - 3300zł

5. Przedpokój 16mkw - 1654zł

Co to znaczy to są poszczególne prace - jak dajesz samochód do lakiernika i ci mówi - za lakierowanie 2000zł. Przychodzisz odbierać - a trza płacić 5000, bo doszło:

1. szlifowanie

2. polerowanie

3. gruntowanie

Przygotowanie podłoża winno być w cenie kładzenia kafli. Ot.

Właśnie dostałam całościową wycenę. Trudne rzeczy do przełknięcia:

I mam jeszcze jedno pytanie - kafelkarzy kupowali sobie sami kleje, folię w płynie itd. I z rachunków wynikło,że kupili i wykorzystali na 95mkw kafli 600kg zaprawy klejowej Sopro :evil: :evil: :evil: Nie oszukali cię,na metr glazury potrzeba 4 do 5 kg kleju to skoro mieli 95 metrow razy 5 kg to wychodzi ok 600 kg

To niedokładnie tak z tym szlifowaniem płytek. Policzcie sobie ile czasu potrzeba, żeby położyć zwykłe całe płytki na ścianę, a ile dłużej schodzi na docięcie i szlifowanie płytek na 45 stopni, następnie ich ładne spasowanie. Dodajcie do tego ostrze do piły, które cały czas się zużywa, papier ścierny czy ostrze do kątówki, jak kto woli i powiedzcie mi czy za to nie powinno się doliczyć trochę więcej. Poza tym płytka płytce nierówna, duże się układa dużo szybciej od malutkich, przy wzorkach, ozdóbkach też schodzi dłużej. Tak więc dajcie ludziom żyć i zarobić bo wy też za darmo nie pracujecie. No i przy okazji nie dajcie się wycyckać. Jak wam dają takie rachunki, spytajcie się za co to jest, czy szlifowanie liczone jest od metra bieżącego, ile tego było, i ile za ten metr sobie policzył. Według mnie jeśli metr bieżący szlifowania policzy mniej więcej za tyle samo co metr kwadratowy płytek, to jest OK. Jeśli w małej łazieneczce więcej jest cięcia i pasowania niż całych płytek to nie dziwcie się że cena za metr będzie większa niż w dużym pokoju na podłodze, gdzie można nadrobić na metrach. Ostrze do wycinania otworów w płytkach też kosztuje, więc jeśli nie można nadrobić na powierzchni, nie dziwcie się że można sobie za otwór policzyć. W przypadku dużych powierzchni to już można to sobie darować. A tak w ogóle to pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

P.S. Czemu pierwsze pytanie do glazurnika zawsze jest: Ile Pan bierze za metr? Przy rachunku i tak zawsze wychodzi inaczej.

Z klejem sie zgadza, moze tyle kilo byc wyrobione. Zreszta zgadzam sie tez z przedmowca. Kto nie pracuje w tym zawodzie to nie zrozumie chocby niewiem jakie argumenty przytoczyc. Narzedzia a przede wszystkim tarcze do pil nie sa wieczne. Cena musi byc adekwatna do trudnosci wykonania tej pracy. I powtarzam jeszcze raz, jesli chce sie miec cokolwiek wykonane, to przed wykonaniem cena musi byc dogadana i znana jednej i drugiej stronie. A gdy wszystko jest jasne jak slonce to do dziela!!!!

Dzisiaj odbierałam małą łazienkę - kafle położone nierówno, zeszlifowane kafli na narożnikach wyglądają tragicznie. Szkoda że nie wzięłam aparatu.

Mam nadzieję że uda mi sie znaleźć kogoś w krótkim czasie. :cry:

A tyle opowiadali o swojej pracy - dokładni do przesady itd. Szkoda słów.

nasz "specjalista" od kafelek wzial 35 zeta za metr ale nie chcialabys ogladac tej kchni zanim zerwal kafle po raz pierwszy ...

2 razy dokupoiwlaismy kafli tyle ich naniszczyl

dodam, ze robil przy poziomicy ktora pokazywala prosto a na odcinku 7-8 mb bylo z 2 cm roznicy co widzialem na oko - kupil krzywa poziomice :o

generalnie mozna nawet i ta 100 zaplacic byle byc zadowolonym :wink: ale faktycznie ceny i wyliczenia troche wygorowane