Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Z8" Dziennik Budowy - Komentarze

tom13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Nasze budowy są na podobnym etapie, u nas też koło 20 marca będą montowali okna. Co do pytania w sprawie drzwi (w wątku o drzwiach ) ja polecam jednak meranti - sosna zbyt miękka. Zamówiliśmy drzwi drewniane sosnowe, ale płyta wierzchnia jest z meranti. Pozdrawiam i powodzenia :D

Mam nadzieję, że wiosna zawitała na dobre i będzie możliwy montaż naszych okien w terminie :D . Co do drzwi to nie wiedziałam, że można zamówić takie mieszane (sosna -meranti), ale obawiam się, że takie cudeńka to tylko u stolarza. A ja mam zamiar zamówić określony model w sklepie.

Śliczna ta Wasza salsa.

Mam nadzieję, że wiosna zawitała na dobre i będzie możliwy montaż naszych okien w terminie :D . Co do drzwi to nie wiedziałam, że można zamówić takie mieszane (sosna -meranti), ale obawiam się, że takie cudeńka to tylko u stolarza. A ja mam zamiar zamówić określony model w sklepie.

Śliczna ta Wasza salsa.

Tak, nasze drzwi zamawiane były u stolarza. Na początku też chcieliśmy zamówić w sklepie określony model - ten i tylko ten, bo jest naj..., ale cena podyktowała dalszy wybór, póki co jesteśmy zadowoleni

Śliczna ta Wasza salsa.

dzięki

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

No wedlug naszych planow projekt juz powienien byc zakupiony, oddany do adaptacji, ale.......nasza piekna, "przyjazna mieszkancom oraz inwestorom gmina" (cytat z biuletynu gminnego) odmowila nam wydania WZ!!!!!!!!!

Na maxa mamy teraz dola bo napisallismy odwolanie do SKO i czekamy miesiac (do 14 maja) na ich odpowiedz, ktora moze nakazac gminie ustalenie WZ - a na WZ czeka sie u nas kolo 3 miesiecy....W zwiazku z tym siedzimy jak na szpilkach...Duzo materialow mamy juz kupionych i czekaja teraz u tesciow na dzialce:( Nawet nie chce myslec co bedzie jak nam znowu odmowia.....:(:(:(:( Mielismy plan najdlaej pod koniec czerwca ruszac z pracami a tak to d..a blada!!!

Musimy czekac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 2 weeks później...
mam pytanie odnosnie pom. gosp. czy ma ono wymiary takie jak w projekcie (196x160) i jaki piec bedzie tam stał (na paliwo stale, gaz..?) i czy bedzie w nim rownież WC? super Wam idzie budowa:) my mamy wersje z poddaszem i garazem 2stanowiskowym. nasz projekt byl adaptowany na dwupokoleniowy z osobnymi wejsciami. narazie w zeszlym tygodniu zalalismy ławy. zazdoszcze Wam, ze jestescie juz na takim etapie. zycze pozdrowienia

Pomieszczenia gospodarczego nie zmienialiśmy jest takie jak w projekcie, będzie w nim wc + mała umywalka. Kocioł będzie kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Nasza Z8 w porównaniu z Waszą to drobinka, napisz czy nad garażmi też przewidzieliście powierzchnię mieszkalną. Życzę powodzenia, za jakieś dwa, trzy miesiące będziecie cieszyć się stanem surowym, jest to chyba najfajniejszy etap budowy – wszystko rośnie w oczch :D .

nad garazem bedzie stryszek. moj mąż przewidział tam miejsce na swoje wedki, ktorych ma bardzo duzo:) wejscie bedzie z garazu takie typowe na strych. bedziemy mieszkac z rodzicami bo tak jest taniej, dzieki temu nie zadłuzylismy sie do konca zycia kredytem hipotecznym. rodzice zajmą na dole 2 sypialnie, lazienkę a z trzeciej sypialni adaptowalismy przedsionek i otwartą kuchnię. jest to mieszkanie z osobnym wejsciem. narazie jak wylali ławy to wydaje mi sie to takie malutkie. hehe mam nadzieje , ze to tylko złudzenie :wink:

Byłam na budowie i zmierzyłam pomieszczenie gospodarcze, tak więc to zwężenie przy kominie ma 105 cm, szerokość 220cm, długość 250cm (wszystkie ściany wewnętrzne mamy murowane- grubość 12cm).

My też budujemy z kredytu więc doskonale Cię rozumiem. Fajnie wykombinowaliście z tym domem dwupokoleniowy, mam nadzieję , że zamieścisz jakieś zdjęcia. U nas jak zaczęli murować ściany to się przeraziłam, że ten domek taki malutki, ale teraz po tynkowaniu, pomieszczenia wyglądają bardzo okazale mimo niewielkiego metrażu :D

• 1 month później...
ale Wam to ładnie idzie:) na kiedy planujecie sie wprowadzic do domku? my mamy juz prawie cale mury i w przyszly poniedzialek beda robic strop:) teraz chcemy sprzedac mieszkanie. wynajac mieszkanie i kontynuowac budowe. pozdrawiam i życze dalszych sukcesow w wykanczaniu domu.

Witaj sami03,

Chcielibyśmy się wprowadzić w październiku ale pewnie będą jakieś przesunięcia.

Jak na razie same problemy z mediami: na etapie pozwolenia na budowę domu nikt (ani adaptujący projekt ani Panie w gminie) nie zauważyli, że gazownia dała nam warunki na skrzynkę w ogrodzeniu a w projekcie Z8 jest na ścianie domu. Dopiero Pan, który robił nam projekt przyłącza gazu to zauważył i musieliśmy wystąpić o zmianę instalacji wewnętrznej gazu – dwa miesiące w plecy :evil:. Z prądem nie lepiej – w kwietniu był przetarg i wszystko byłoby dobrze gdyby sąsiad przez którego działkę będą przechodzić słupy nie rozpoczął procesu podziału działki – musimy czekać, aż zmiany zostaną naniesione na mapach w urzędzie ( i tak czekamy już dwa miesiące). Jestem wściekła bo przed położeniem płytek musimy wylewkę wygrzewać – tylko nie wiem kiedy. Nie będę już marudzić……

Z tego co piszesz, to przed Wami olbrzymie zmiany. Mam nadzieję, że mimo kryzysu uda Wam się sprzedać mieszkanie w dobrej cenie (czytaj wysokiej) a wynająć też w dobrej cenie (czytaj niskiej). Gratuluje postępów prac, trzymam kciuki za mocny i solidny strop.