Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Z8" Dziennik Budowy - Komentarze

tom13

Recommended Posts

• Odpowiedzi 111
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rafaal

Gratuluję WZ. Przy takim kącie nachylenia dachu, lepszym rozwiązaniem będzie domek z poddaszem użytkowym. My w warunkach mieliśmy kąt 30-45. Z8 ma kąt 28 więc musieliśmy podnieśliśmy o te dwa stopnie.

Szkoda, że Z8 odpadło, ale na pewno znajdziecie jakiś fajny projekt. Mam nadzieję, że się pochwalicie swoim wyborem. Życzę powodzenia i dużo zdrowia - bo my już mamy dość budowania. Chyba nastąpiło przemęczenie materiału :wink: .

Pozdrawiam

Aśka

Klodziki

Z91 bardzo fajny domek- szkoda, że nie było tego projektu wcześniej – na pewno wzięlibyśmy go pod uwagę.

Trzymam kciuki za Waszą budowę.

Dzięki :) na razie czekamy na Pnb.

Mam pytanie odnośnie wiązarów. Zdradźcie ile Was kosztowały i co w tym było, czyli czy materiał, robocizna, założenie ich na dachu itd. I kto Wam je robił, czy jakiś tartak czy jakaś profesjonalna firma typu Mitek itd.

I drugie pytanko, jaką macie wysokość strychu na środku?

Z tego co widzę to wiązary są troszkę inne niż w projekcie chyba?

Dzieki! Ja juz myslalem ze za okna z potrojna szyba placiliscie 620zl :D. Ja za tydzien dostaje pozwolenie. Moze cos mi sie uda jeszcze w tym roku zaczac jesli pogoda dopisze. Plan mam ambitny zeby jeszcze przed zima zrobic stan surowy otwarty. Kierbud zapewnia mnie ze pracuja nawet przy minus 5.

A domek parterowy 108m bez poddasza uzytkowego bez podpiwniczenia. Daszek mam podobbny do waszego (podnioslem kat nachylenia do 30 a wielkosc to 213m) dlatego pytam bo sam chce zamowic prefabrykowane wiazary nawet mam juz pare wycen i chcialem sie spytac ciebie jesli moge ile zaplacilliscie za wasze cudo :D ?

to moj projekt:

http://www.extradom.pl/StronaProjektu.aspx?projektID=3137&typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&nrStrony=&szukaj=s%u0142oneczko&lustro=true

Klodziki

Z91 bardzo fajny domek- szkoda, że nie było tego projektu wcześniej – na pewno wzięlibyśmy go pod uwagę.

Trzymam kciuki za Waszą budowę.

Dzięki :) na razie czekamy na Pnb.

Mam pytanie odnośnie wiązarów. Zdradźcie ile Was kosztowały i co w tym było, czyli czy materiał, robocizna, założenie ich na dachu itd. I kto Wam je robił, czy jakiś tartak czy jakaś profesjonalna firma typu Mitek itd.

I drugie pytanko, jaką macie wysokość strychu na środku?

Z tego co widzę to wiązary są troszkę inne niż w projekcie chyba?

Ja również podpinam się do tych pytań i bardzo proszę o informacje.

Ale u Was sie ladnie robi:)

Domek z zewnatrz wyglada jakby byl juz prawie gotowy:) Ale zazdroszcze!!!!!!!!!!!! :)

My po uprawomocninieu sie naszych WZ zakupilismy projekt. Domek Cieply byl alternatywa dla Z8 w razie gdyby trzeba bylo budowac cos z poddaszem.

A wyglada on tak:

http://www.domek.net.pl/index.php?p=domek&id=20

Projekt w przyszly wtorek trafia do architekta, i po drobnych zmianach zaczynamy kompletowac dokumentu potzrbne do PNB. A na wiosne jak tylko sniegi i mrozy puszcze, mam nadzieje, ze rozpoczniemy swoja przygode zwana Budowaniem! :)

Juuupiiii!!!! :)

rafaal

Dzięki za miłe słowa, dobrze napisałeś "prawie skończony." :cry: Myślałam, że elewacje uda się skończyć w tym roku a tu przez tą niepewną pogodę cokołu nie damy rady zrobić i niestety płytek na tarasie i schodach wejściowych też. Chcieliśmy jeszcze przed zimą nawieźć ziemi z przodu domu i jednego boku ale też się nie uda – za mokro. Dlatego czas się zająć wnętrzem.

Gratuluję wyboru projektu- bardzo mi się podoba Wasz domek (ja ogólnie mam słabość do prostych w formie domków) :D . Pozwolę sobie na wyrażenie swojej opinii (mam nadzieję, że się nie obrazicie) Rozmieszczenie pomieszczeń bardzo fajne, podobają mi szafy wnękowe w każdym pokoju na poddaszu i duża łazienka. Ale schody mogą być niewygodne – może udałoby się je zmienić na dwubiegowe. Zastanówcie się jeszcze nad kierunkiem otwierania drzwi wejściowych (macie dużą jaskółkę więc wygodniej byłoby aby drzwi były otwierane na zewnątrz – będziecie mieć więcej miejsca na odzież czy buty w przedsionku).

Bardzo fajny projekt – parę zmian kosmetycznych i mogłabym w nim zamieszkać :D .

Bardzo się cieszę, że na wiosnę ruszy budowa -> może czas założyć swój dziennik?

Ale chaotycznie zaczęłam odpowiadać na Wasze posty - coś ostatnio jestem zapominalska i rozdrażniona :oops: .

lacky luck

Fajny projekt wybrałeś, też się nad nim zastanawialiśmy ale w końcu wybraliśmy z8 (z tego co pamiętam ,jest dziennik na forum odnośnie tego projektu).

Koszt wiązar zaraz wyśle na priv.

rafaal

Dzięki za miłe słowa, dobrze napisałeś "prawie skończony." :cry: Myślałam, że elewacje uda się skończyć w tym roku a tu przez tą niepewną pogodę cokołu nie damy rady zrobić i niestety płytek na tarasie i schodach wejściowych też. Chcieliśmy jeszcze przed zimą nawieźć ziemi z przodu domu i jednego boku ale też się nie uda – za mokro. Dlatego czas się zająć wnętrzem.

Gratuluję wyboru projektu- bardzo mi się podoba Wasz domek (ja ogólnie mam słabość do prostych w formie domków) :D . Pozwolę sobie na wyrażenie swojej opinii (mam nadzieję, że się nie obrazicie) Rozmieszczenie pomieszczeń bardzo fajne, podobają mi szafy wnękowe w każdym pokoju na poddaszu i duża łazienka. Ale schody mogą być niewygodne – może udałoby się je zmienić na dwubiegowe. Zastanówcie się jeszcze nad kierunkiem otwierania drzwi wejściowych (macie dużą jaskółkę więc wygodniej byłoby aby drzwi były otwierane na zewnątrz – będziecie mieć więcej miejsca na odzież czy buty w przedsionku).

Bardzo fajny projekt – parę zmian kosmetycznych i mogłabym w nim zamieszkać :D .

Bardzo się cieszę, że na wiosnę ruszy budowa -> może czas założyć swój dziennik?

Dzieki Asiu za opinie - kazda rada na wage zlota, wiec nie ma mozliwosci abysmy sie obrazili!!!

Piszesz o schodach i drzwiach - schody chcemy zrobic ze spocznikiem tak aby pod nimi byl maly schowek np. na odkurzacz. Co do drzwi to nawet o tym nie pomyslalem ale jest to bardzo dobry pomysl!

Co masz na mysli mowiac "kosmetyczne zmiany"? Chetnie "poslucham"! :)

Pozdrawiam!

Witaj rafaal

Co do tych kosmetycznych zmian to na pewno zlikwidowałabym któreś drzwi do kuchni. Kuchnia nie jest zbyt duża i wydaje mi się, że szkoda marnować przestrzeń na dodatkowe przejście. Najlepiej zainstaluj sobie jakiś program do projektowania kuchni (ja korzystałam z programu dostępnego na stronie ikea) i ustaw meble – wtedy będziesz dokładnie wiedział który wariant będzie dla Ciebie najlepszy. Ja chyba zlikwidowałabym te drzwi prowadzące do salonu z kuchni. Drzwi z hollu do kuchni przesunęłabym w stronę przedsionka w związku z tym w miejscu usuniętych drzwi móglibyście wstawić taką wysoką zabudowę w której można umieścić słupek z lodówką, piekarnik z mikrofalą i jeszcze pewnie zostanie miejsce na jakieś zapasy. Na razie tyle mi przyszło do głowy. :D

Pozdrawiam

Aśka

Evil16

Co do kosztów budowy - to od dłuższego czasu już nie prowadzę podliczeń. Wiem na pewno, że braknie nam pieniędzy i będziemy musieli wprowadzić się do nie wykończonego domu. Ale to nie jest ważne przecież, najważniejsze jest to, że już niedługo będziemy na mecie :D . Zaczniemy w miarę normalnie żyć na swoim, a nie w wynajmowanej kawalerce – już nie możemy się doczekać przeprowadzki :D :D :D .

emilus18

Fajnie, że woodentic Wam się podoba. My na początku budowy też myśleliśmy o drewnianych podłogach, ale potem zdecydowaliśmy się na podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach (prócz trzech pokoi) więc stwierdziliśmy, że najlepszym rozwiązaniem będzie gres. Mąż wypatrzył woodentica, ale mnie osobiście na początku nie przypadł do gustu – stwierdziłam, że nie chce mieć podłogi „drewnopodobnej” i basta. Ale potem trafiam na forum i bardzo mi się ta podłoga spodobała u innych forumowiczów, tylko niestety niektórzy narzekali na to, iż są bardzo krzywe i trudne do ułożenia. Na szczęści nasz glazurnik układał te płytki wcześniej i nie miał do nich zastrzeżeń. Tak więc miałam pewność, że sobie poradzi. Efekt jest powalający, jestem bardzo zadowolona :D :D :D .