Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W moim pytaniu nie tyle pytam o producentów ale ogolnie jakie srodki wykorzystać. dawne malowanie to bejca i lakier. chyba dawne ;-). teraz mamy lakierobejce i impregnaty rowniez. jakies lazury. co jest lepsze?

- czy malowac impregnatem a potem lakierobejcą ?(jesli ladnie złapie)

- co dac od strony wewnetrznej podbitki (niewidocznej) tylko impregnat? czy malować jak leci

dziekuje za wszelkie rady i gotowe rozwiazania :-)

https://forum.murator.pl/topic/99882-jak-pomalowa%C4%87-podbitk%C4%99-bejca-lakier-lazura-lakierobejce/

Witam, tez sie nad tym zastanawiam, mysle ze zrobie to tak: przed polozeniem 2x pokryje cala deske impregnatem, pozniej miejsce styku "pioro - wpust" 1x farba . Dalej polozenie i malowanie widocznej czesci podbitki ta sama farba - ile razy pewnie wszystko zalezy od tego jak intensywna ma byc barwa. Pozdrawiam

Podejrzewam, że jak przyjdzie czas dla Was na wykkonanie tej podbitki to pozostaniecie tylko na obóstronnym pomalowaniu impregnatem do zastosowań na zewnątrz pomieszczeń.

Ja właśnie wykonuję moją podbitkę. Świerkowa, kupiona w Castoramie (najniższa cena i bardzo dobrze wykończona). Obustronnie , jednokrotnie pokryłem ją drewnochronem. Nigdy nie będzie miała kontaktu z deszczem gdyż wszystkie elementy pionowe są obrobione blachą a ona jest tylko poziomo od dołu.

Ja pomalowałem wszystkie widoczne elementy drewniane impregnatem - 3x przed zamontowaniem ich na dachu.

Wszystkie tak samo, niezaleznie od przyszłego narażenia na deszcz, by kolor był zbliżony.

Poniewaz mysle o małym połysku (widzialem takie podbitki, ladnie się prezentują) to pewnie lakier bedę musiał użyć. Ceny dopiero sprawdze dokładniej ale dla 1 dobrej lakierobejcy juz widziałem 2,5l=99zl
Podejrzewam, że jak przyjdzie czas dla Was na wykkonanie tej podbitki to pozostaniecie tylko na obóstronnym pomalowaniu impregnatem do zastosowań na zewnątrz pomieszczeń.

Ja właśnie wykonuję moją podbitkę. Świerkowa, kupiona w Castoramie (najniższa cena i bardzo dobrze wykończona). Obustronnie , jednokrotnie pokryłem ją drewnochronem. Nigdy nie będzie miała kontaktu z deszczem gdyż wszystkie elementy pionowe są obrobione blachą a ona jest tylko poziomo od dołu.

Dokladnie !!!

Dwa razy lakierobejca na dole, a potem jeszcze raz na gotowo.

I wyszło bardzo ładnie, kolor orzech. Myslałam wcześniej o lakierze, ale szkoda kasy i po co. Polysk nie jest tu potrzebny. Kolor orzech, ale drewno sosna, zamawiana, lecz taniej niż w marketach.

Dokładnie - ja zrobiłem tak samo - przed wybiciem podbitki obustronnie pomalowałem deski po dwa razy drewnochronem , potem po wybiciu już na okapach pomalowałem lakierobejcą Dulux'a .