Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylator z higrostatem

cieszynianka

Recommended Posts

Czy ktoś z Was użytkuje wentylator z higrostatem?

Chcę takie zamontować w łazienkach. Wszyscy znajomi mają albo podłączone do światła, albo czasówki, a mnie się wydaje, że najlepszym rozwiązaniem będzie wentylator higrosterowalny, bo włączy się tylko wtedy gdy będzie trzeba.

Szukam więc użytkowników takowego urządzenia, żeby dowiedzieć się, jak to działa w praktyce.

Bardzo proszę o odpowiedź.

:wink:

Czy ktoś z Was użytkuje wentylator z higrostatem?

Chcę takie zamontować w łazienkach. Wszyscy znajomi mają albo podłączone do światła, albo czasówki, a mnie się wydaje, że najlepszym rozwiązaniem będzie wentylator higrosterowalny, bo włączy się tylko wtedy gdy będzie trzeba.

Mam, działa, jestem zadowolony. Jest tylko małe ale - u mnie załącza się automatycznie (przy zwiększonej wilgotności) lub można też ręcznie przyciskiem dzwonkowym na zewnątrz łazienki (wentylator ma wbudowaną czasówkę).

Nazwy firmy nie pamiętam, bo mam to już ok. 10 lat.

Dziękuję za odpowiedź. Mam upatrzonego Dospela. Podoba mi się pomysł, że samo się włączy po przekroczeniu zadanego poziomu wilgotności, a wyłączy jak wilgotność będzie normalna. Dospel ma możliwość nastawienia od 40-100%, więc myślę, że będę zadowolona.

:D Pozdrawiam

Ja użytkuję taki wentylator. Jest OK. higrostat został ustawiony tak że podczas kąpieli w odpowiednim momencie się włącza (metodą prób i błędów) i działa tyle ile nastawiłem na timerze. Jeżeli przez ten czas poziom wilgotności jest za wysoki włącza się ponownie na określony czas. Co do klocka to mam podłączony pod kinkiet włącznik i przy wyjściu klikam we włącznik i wentylator się odpala, przed tym oczywiście one touch push i kwiatowy zapaszek :D