Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

podpisaliśmy umowe kredytową w grudniu 2006. Działkę posiadaliśmy wczesniej, krdytujemy tylko budowę. Płacimy odsetki od kwietnia 2007 a od września 2007 pełna rate z odsetkami ale jeszcze nie mieszkamy.

dowiedziałam się dzis od młodej dziewczyny w US,ze "w tej sytuacji nie mogę odliczyc odsetek w PICie, bo "nie mam jeszcze aktu notarialnego na dom na działce" Wiem, ze ulgę odsetkowa można odliczyc dopiero za rak w którym inwestycje zakonczono. Co jest momentem zakonczenia inwestycji? wpis nieruchomości do KW czy sam odbiór budynku?

https://forum.murator.pl/topic/99887-wyprostujcie-mnie-w-sprawie-ulgi-odsetkowej/

Jeśli kredyt dotyczy budowy budynku mieszkalnego, to:

Dawny art. 26b ust. 5 ustawy o pdof:

"Odliczenia (...) dokonuje się najwcześniej za rok podatkowy, w którym została zakończona dana inwestycja"

Z kolei ust. 2 pkt 4 lit. a):

" (...) w przypadku inwestycji związanej z:

(...) budową budynku mieszkalnego (...), zakończenie nastąpiło przed upływem trzech lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym zgodnie z prawem budowlanym uzyskano pozwolenie na budowę (...) , i zostało potwierdzone określonym w przepisach prawa budowlanego pozwoleniem na użytkowanie budynku mieszkalnego, a w razie braku obowiązku jego uzyskania - zawiadomieniem o zakończeniu budowy takiego budynku".

https://forum.murator.pl/topic/99887-wyprostujcie-mnie-w-sprawie-ulgi-odsetkowej/#findComment-2407414