Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyje są dreny odwadniające? Kto za nie odpowiada?

khaldum

Recommended Posts

Witam,

od zawsze miałam problem z droga dojazdową do budowy. Właścicielem drogi jest gmina. Po ostatnich deszczach droga przestała istnieć. Jest to gliniaste bagienko o głębokości ok 30-40 cm.

Przekazałam gminie w lutym nieodpłatnie 20 przyczep gruzu w zamian oni zgodzili się utwardzić tą drogę.

Oczywiście na obietnicach się skończyło.

W tym tygodniu ekipy odmówiły pracy na budowie, nie ma możliwości dostać się tam żadnym pojazdem. Od poniedziałku do wczoraj na 6 prób przejechania wszystkie zakończyły się ściąganiem traktora by samochody wyciągać.

Zdesperowana wczoraj pojechałam do gminy bo telefony nie przynosiły żadnych efektów.

No i naprawdę zaciskając zęby nie uniosłam się ani raz wzięłam sprawę metodą biednej sierotki, której fachowcy uciekli, a terminy lecą...

No i okazało się, że

1. gruz jest i czeka, ale

2. woda która zniszczyła drogę pochodzi nie tylko z tego co spadło...

3. W tym miejscu uszkodzone są 2 dreny odprowadzające wodę do rowów melioracyjnych!

4.korytowanie i utwardzanie drogi gdy dreny są uszkodzone to syzyfowa praca

Dreny uszkodził sąsiad - właściciel dobrze prosperującego przedsiębiorstwa, kiedy w ubiegłym roku na wiosnę przerabiał ogrodzenia.

Nie poczuwa się on do naprawy szkód, ponieważ twierdzi, że płaci gminie znaczne podatki od tego przedsiębiorstwa i to gmina powinna te dreny naprawić.

Oni się kłócą, ja nie mam możliwości dojechać niczym poza dużym traktorem na budowę, sąsiadce zalewa fundament, a deszcze padają.

Pytanie, kto odpowiada za te dreny i komu zacząć głowę o to oficjalnie suszyć, by nadać sprawie bieg?