khaldum 11.04.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Witam, od zawsze miałam problem z droga dojazdową do budowy. Właścicielem drogi jest gmina. Po ostatnich deszczach droga przestała istnieć. Jest to gliniaste bagienko o głębokości ok 30-40 cm. Przekazałam gminie w lutym nieodpłatnie 20 przyczep gruzu w zamian oni zgodzili się utwardzić tą drogę. Oczywiście na obietnicach się skończyło.W tym tygodniu ekipy odmówiły pracy na budowie, nie ma możliwości dostać się tam żadnym pojazdem. Od poniedziałku do wczoraj na 6 prób przejechania wszystkie zakończyły się ściąganiem traktora by samochody wyciągać. Zdesperowana wczoraj pojechałam do gminy bo telefony nie przynosiły żadnych efektów. No i naprawdę zaciskając zęby nie uniosłam się ani raz wzięłam sprawę metodą biednej sierotki, której fachowcy uciekli, a terminy lecą... No i okazało się, że 1. gruz jest i czeka, ale2. woda która zniszczyła drogę pochodzi nie tylko z tego co spadło...3. W tym miejscu uszkodzone są 2 dreny odprowadzające wodę do rowów melioracyjnych!4.korytowanie i utwardzanie drogi gdy dreny są uszkodzone to syzyfowa praca Dreny uszkodził sąsiad - właściciel dobrze prosperującego przedsiębiorstwa, kiedy w ubiegłym roku na wiosnę przerabiał ogrodzenia. Nie poczuwa się on do naprawy szkód, ponieważ twierdzi, że płaci gminie znaczne podatki od tego przedsiębiorstwa i to gmina powinna te dreny naprawić. Oni się kłócą, ja nie mam możliwości dojechać niczym poza dużym traktorem na budowę, sąsiadce zalewa fundament, a deszcze padają. Pytanie, kto odpowiada za te dreny i komu zacząć głowę o to oficjalnie suszyć, by nadać sprawie bieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bog 11.04.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Kto spowodował szkodę ma obowiązek ją naprawić. Jeśli drenaż jest na Twojej działce i koliduje z przyszłym budynkiem przebudowujesz go na własny koszt.Inaczej nie dostaniesz pozwolenia. SĄSIAD TEMU WINNY !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts