Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podbitka jest konieczna?

wlodar

Recommended Posts

Mam podbitkę plastikową od dwóch lat. Sprawuje się dobrze, ma jeden mankament - jak słonko pogrzeje to słychać jak trzeszczy i strzela - plastik się rozszerza. W związku z tym zjawiskiem, podbitka musi być dobrze wymierzona i przycięta, bo mnie przez jakiś czas, ze względu na różnice temperatur, po prostu wypadała. Przyjechała ekipa, docięła nowy kawałek. Teraz jest już ok. Moja podbitka ma kolor brązowy i sama jestem ciekawa jak po paru latach będzie wyglądał jej kolor.

Pytanie jak w temacie, a jeżeli jest niezbędna to czy można ją zrobić po wykonaniu elewacji("puc"). Problem wynika z tego,że za wcześnie "nagrałem" ekipę do elewacji i nie zdążę z podbitką ?

Podbitka nie jest konieczna. U mnie jest nadbitka. Podoba mi się to rozwiązanie, bo fajnie widać krokwie okapu dachu. I przy okazji nie ma jakiejś ukrytej przestrzeni gdzie mogą zamieszkać osy czy inne szerszenie.

Podbitka nie jest konieczna. U mnie jest nadbitka. Podoba mi się to rozwiązanie, bo fajnie widać krokwie okapu dachu. I przy okazji nie ma jakiejś ukrytej przestrzeni gdzie mogą zamieszkać osy czy inne szerszenie.

Nie zgodzę się. Zostawiłem podbitkę "na później" i to nie był dobry pomysł, bo:

- ptaki pozakładały gniazda pod dachem, niszczą ocieplenie

- przy huraganowym wietrze odpadło parę dachówek na okapie (zostały "podwiane")

Osy i szerszenie podobno mogą zamieszkać wszędzie i podbitka im niestraszna, tak mi mówili spece od dachów.

Nie zgodzę się. Zostawiłem podbitkę "na później" i to nie był dobry pomysł, bo:

- ptaki pozakładały gniazda pod dachem, niszczą ocieplenie

- przy huraganowym wietrze odpadło parę dachówek na okapie (zostały "podwiane")

Osy i szerszenie podobno mogą zamieszkać wszędzie i podbitka im niestraszna, tak mi mówili spece od dachów.

Ale przy nadbitce pod dachówkami SĄ deski, tylko patrząc z ziemi widać deski nabite na krokwie, tak jak przy pełnym deskowaniu. Tak więc nie ma co podwiać (z resztą dach przeżył kilka wietrznych dni, a na Podbeskidziu to potrafi :roll: ), bo deski są tylko nie pod krokwiami, tylko nad.

Co do ptaków... to nie za bardzo wiem o co chodzi. Tylko jaskółka mogłaby zrobić gniazdo przy nadbitce... z resztą przy podbitce też. I co z tym dociepleniem? Wydziobały? Napaksudziły? Ja celowo zrezygnowałem z tej ozdoby w szczycie dachu (takie rozety, krzyże itp), żeby ptaki nie siadały tam i nie robiły na balkon.

Ale przy nadbitce pod dachówkami SĄ deski, tylko patrząc z ziemi widać deski nabite na krokwie, tak jak przy pełnym deskowaniu. Tak więc nie ma co podwiać (z resztą dach przeżył kilka wietrznych dni, a na Podbeskidziu to potrafi :roll: ), bo deski są tylko nie pod krokwiami, tylko nad.

Co do ptaków... to nie za bardzo wiem o co chodzi. Tylko jaskółka mogłaby zrobić gniazdo przy nadbitce... z resztą przy podbitce też. I co z tym dociepleniem? Wydziobały? Napaksudziły? Ja celowo zrezygnowałem z tej ozdoby w szczycie dachu (takie rozety, krzyże itp), żeby ptaki nie siadały tam i nie robiły na balkon.

Wiem jak wygląda nadbitka :wink:

Ptaki zrobiły sobie gniazda między krokwią (pod okapem) a ścianą szczytową. Wydziobały trochę styropianu, niegroźnie, po założeniu podbitki nie będzie nic widać.