Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach

Recommended Posts

Miałam oferty położenia dachu z dachówki ceramicznej za 30zł/m2 ale wzięłam gościa który zrobił bardzo dobrze, ale wziął 40zł/m2, bez rozłożenia folii i łat, bo to zrobili wcześniej goście którzy robili konstrukcję dachu. Porównując ceny polecałabym Ci pytać o zakres wliczonych prac: tj. rozłożenie folii i łat, bi jak widać na mim przykładdzie nie każdy dekarz wlicza to w swoją pracę i bardzo różnie sobie za to liczą.

Tak sobie czytam te Wasze ceny i mi gały wychodzą na wierzch ze zdumienia... W moich stronach cena za położenie blachy to 3.50 zl/m2, natomiast dachowki 4-5 zl/m2, do tego nalezy doliczyc łacenie ok. 1-2zl/m2.

Przymajmniej raz mam lepsze samopoczucie jako mieszkaniec Polski B, a może i C... :smile:

pozdroofka dla Stolycy i okolic :grin:

Alicjanko - a sądziłaś, że wszystko Ci się uda po najniższej cenie? I to w dodatku najlepszej jakości? Nie łudźy się jak dowiemy się później ceny, to okaże się że nasza "okazja" jest zwykle wyższa o 10-20% od cen na rynku. No i co? Nie powieszę się z tego powodu. Forum jest po to by ustrzec się nowych błędów niż rozpaczać nad starymi. "Głowa do góry" - jak mawiał kat (fachowiec) do wieszanego (inwestora). :wink:

Hmmm, co do tych cen... Więc tak: w budownictwie (tym dużym - hale, fabryki etc) blachę trapezową na dachu firmy (!!!!) kładą za 5,2 - 5,5 zł. I to z wszystkimi otworami, obróbkami. Za 22 zł (do 25) montuje sie kompletną ścianę - kaseta, wełna, trapez. Plus obróbki, ryglówka.

Z drugiej strony trzeba nieco dodać ze wzgl. na wielkość zamówienia. Czymś innym jest montaż od 2.000 do 30.000 m2, a czymś innym 100 m2.

Ale umawiając się co do ceny - bierzcie te informacje pod uwagę.