Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na ściany POROTON 24 czy Porotherm 25?

Recommended Posts

Mam dylemat jaki materiał wybrać do budowy domu? Oba produkty pochodzą od tego samego producenta, ba, nawet produkowane są w tej samej niemieckiej fabryce koło Berlina. Logicznie myśląc należy wybrać tańszy. A jakie jest Wasze zdanie?Dodam iż POROTON jest klasy 12 a Porotherm klasy 15 (tak przynajmniej wynika z dokumentów). :-?

Mam dylemat jaki materiał wybrać do budowy domu? Oba produkty pochodzą od tego samego producenta, ba, nawet produkowane są w tej samej niemieckiej fabryce koło Berlina. Logicznie myśląc należy wybrać tańszy. A jakie jest Wasze zdanie?Dodam iż POROTON jest klasy 12 a Porotherm klasy 15 (tak przynajmniej wynika z dokumentów). :-?

zdecydowanie ten klasy 15

Jak parterówka - to wystarczy kl.12

Jak mała różnica w cenie - to bierz 15 !!

Jak piętrówka to NIE RÓB !! nic poniżej kl.15

Pozdrawiam

A niby dlaczego nie z 12? Jest ona wystarczająca na dom nawet piętrowy.

Klasa 15 ma wększą wytrzymałość na ściskanie .

A 12stka - może i jest wystarczająca ,ale jak jest naprawdę 12stką.

Widziałem maxa "niby" 15stkę a sypał się jak glina.

Przy ścianie nośnej poniżej 30 gr.(np25. bo tak już większość buduje), dla piętrowego domu dołożyłbym grosz i kupił 15stkę i tyle.

Dla ściany np 30cm. piętrówka nawet z 10 tki będzie stać - ani słowa!!

Pozdrawiam

• 2 years później...