piąty 11.04.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Mam działkę z takim średnim spadem, nie jest to jakiś obrzymi spad, jednak chciałbym to w miarę zagospodarować tak żeby było dobrze i prosto. Pierwszym pomysłem i jak na razie wiodącym jest wykonanie muru w połowie działki. To pozwoli cześć ziemi wybrać i wrzuć po drugiej stronie muru co pozwoli na mniej wiecej otrzymanie dwóch płaszczyzn w poziomie. Pozwoliłem sobie stworzyć taki schemacik : http://img262.imageshack.us/img262/6933/11346532jn2.jpg czarne to linia teraz, pomaranczowe to mur a prawie czerwone to poziom ziemi po 'przeróbce'. I zasadnicze pytanie. Jak i z czego wykonać taki mur by było to dość tanie rozwiązanie. Mur ten bedzie miał ok. 15m długości, wysokości nie wiem, bo musiałbym zmierzyć różnice poziomów, ale no powiedzmy że kolo 1.5m moze mieć. Oczywiście marzyłby sie piękny klinkierowy murek itp, jednak finanse dość mocno mnie ograniczają ;( Dodatkowo w dolnej czesci działki chce niejako na tym murze dostawić grilla itp. Pierwszy pomysł jaki mam to kupić dość gruboziarnisty żwir, wymieszać z małą ilością zaprawy i wylać po prostu w szalunek. Powinno to spełniać swoją role i nawet chyba jakotako wyglądać jeżeli bedzie stosunkowo dużo zwiru a mało zaprawy, tak by było widać kamienie. Co sądzicie i co możecie doradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.04.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 to teraz przyłóż, w miejscu przecięcia tego murku przez poziom pierwotny gruntu, oś i masz piękny "wiatraczek"pionowo to tylko oporowy, zazbrojony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.04.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 M Pierwszy pomysł jaki mam to kupić dość gruboziarnisty żwir, wymieszać z małą ilością zaprawy i wylać po prostu w szalunek. Roli nie spełni. Jak napisał Barbossa w pionie przy tych 1,5 metra to solidny żelbet ze stopą na dole. A wykończyć mozesz czym chcesz kamieniem klinkierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 11.04.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 piątyNajtaniej i najładniej w tym zastosowaniu - mur z polnych kamieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.04.2008 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 to teraz przyłóż, w miejscu przecięcia tego murku przez poziom pierwotny gruntu, oś i masz piękny "wiatraczek" pionowo to tylko oporowy, zazbrojony no jak będzie miał tyle samo grubości co wysokości /te 1,5 m/ to ujdzie... nie będzie wiatraczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 12.04.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 byl tez pomysl na forum , zeby ze slomy i obrzucic cementem , tak , jak buduje sie domy ze slomy ,to chyba bardzo tanio ale czy wykonalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 12.04.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Stoimy przed podobnym dylematem. Za domem mamy skarpę, którą tymczasowo własnym sumptem zabezpieczyliśmy kołkami z poprzetykanymi gałęziami leszczynowymi. Pora jednak na docelowe rozwiązanie (choć podobno prowizorki są najtrwalsze). Kolega zajmujący się profesjonanie ogrodami poleca takie rozwiązanie:* ława betonowa* na ławie mur z bloczków betonowych* obłożony z przodu kamieniem polnym* a z góry np. łupkiem, albo też kamieniem Pozdrawiam,Bubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobvilla 13.04.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Przy tej różnicy poziomów możcie zrobic lekką siankę oporową (żelbetową) i czymś ją obłożyć, albo masywny mur z kamienia. Sądze że to pierwsze rozwiązanie będzie tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.04.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 może jakieś prefabrykaty - będzie szybko i bez myślenia:http://www.muryoporowe.pl/m6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 13.04.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 1)Można zastosować, pustaki szalunkowe oczywiście odpowiednio zbrojone z zbrojeniem wychodzącym z fundamentu 2) Można zastosować ściane kamienną, z tym że proponuje aby nie robić jej pionowej tylko pochyloną, co znacznie zmniejszy napór gruntu 3) mozna też wykonać większą ilość uskoków na długości działki, i wtedy murki do 50cm można układać z kamieni praktycznie bez zaprawy. Właśnie ta trzecia metoda wydaje mi sie najtańsza i najestetyczniejsza, pozatym daje łatwą mozliwość korekty planów w przyszłości.Trzeba przy tym pamiętać o odpowiednim doborze kamieni- powinny być długie i w miare płaskie. Metoda ta też daje łatwą możliwość wykonania schodków do komunikacji, wychodzą 3 sztuki na jednym uskoku. Możliwości jest wiele...ale tanich już nie tak dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts