Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur w ogrodzie. Jak zrobić tanio.

piąty

Recommended Posts

Mam działkę z takim średnim spadem, nie jest to jakiś obrzymi spad, jednak chciałbym to w miarę zagospodarować tak żeby było dobrze i prosto. ;)

Pierwszym pomysłem i jak na razie wiodącym jest wykonanie muru w połowie działki. To pozwoli cześć ziemi wybrać i wrzuć po drugiej stronie muru co pozwoli na mniej wiecej otrzymanie dwóch płaszczyzn w poziomie. Pozwoliłem sobie stworzyć taki schemacik :

http://img262.imageshack.us/img262/6933/11346532jn2.jpg

czarne to linia teraz, pomaranczowe to mur a prawie czerwone to poziom ziemi po 'przeróbce'.

I zasadnicze pytanie. Jak i z czego wykonać taki mur by było to dość tanie rozwiązanie. Mur ten bedzie miał ok. 15m długości, wysokości nie wiem, bo musiałbym zmierzyć różnice poziomów, ale no powiedzmy że kolo 1.5m moze mieć. Oczywiście marzyłby sie piękny klinkierowy murek itp, jednak finanse dość mocno mnie ograniczają ;( Dodatkowo w dolnej czesci działki chce niejako na tym murze dostawić grilla itp.

Pierwszy pomysł jaki mam to kupić dość gruboziarnisty żwir, wymieszać z małą ilością zaprawy i wylać po prostu w szalunek. Powinno to spełniać swoją role i nawet chyba jakotako wyglądać jeżeli bedzie stosunkowo dużo zwiru a mało zaprawy, tak by było widać kamienie.

Co sądzicie i co możecie doradzić ? :-)

M

Pierwszy pomysł jaki mam to kupić dość gruboziarnisty żwir, wymieszać z małą ilością zaprawy i wylać po prostu w szalunek.

Roli nie spełni.

Jak napisał Barbossa w pionie przy tych 1,5 metra to solidny żelbet ze stopą na dole.

A wykończyć mozesz czym chcesz kamieniem klinkierem.

Stoimy przed podobnym dylematem. Za domem mamy skarpę, którą tymczasowo własnym sumptem zabezpieczyliśmy kołkami z poprzetykanymi gałęziami leszczynowymi. Pora jednak na docelowe rozwiązanie (choć podobno prowizorki są najtrwalsze). Kolega zajmujący się profesjonanie ogrodami poleca takie rozwiązanie:

* ława betonowa

* na ławie mur z bloczków betonowych

* obłożony z przodu kamieniem polnym

* a z góry np. łupkiem, albo też kamieniem

Pozdrawiam,

Bubu

1)Można zastosować, pustaki szalunkowe oczywiście odpowiednio zbrojone z zbrojeniem wychodzącym z fundamentu

2) Można zastosować ściane kamienną, z tym że proponuje aby nie robić jej pionowej tylko pochyloną, co znacznie zmniejszy napór gruntu

3) mozna też wykonać większą ilość uskoków na długości działki, i wtedy murki do 50cm można układać z kamieni praktycznie bez zaprawy.

Właśnie ta trzecia metoda wydaje mi sie najtańsza i najestetyczniejsza, pozatym daje łatwą mozliwość korekty planów w przyszłości.Trzeba przy tym pamiętać o odpowiednim doborze kamieni- powinny być długie i w miare płaskie. Metoda ta też daje łatwą możliwość wykonania schodków do komunikacji, wychodzą 3 sztuki na jednym uskoku.

Możliwości jest wiele...ale tanich już nie tak dużo :wink: