Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na ziemi ojca

Ar2r

Recommended Posts

Wyślij do taty umowę użyczenia działki.

Ja na jej podstawie zrobiłam PnB i buduję.

NIe musi być notarialna. Jakby co - daj maila to Ci podeślę jak to wygląda.

Pamiętaj tylko, że wtedy tata będzie właścicielem domu.

Więc jak wróci to może darowizna ? (bez podatku)

Pozdro.

• 3 weeks później...

A co zrobic w sytuacji, gdy rodzic (tesciu) jest wlascicielem dzialki, na ktorej rozpoczelismy budowe. Teraz, po slubie, chcemy budowe pociagrac juz sami.

Czy tesciu powinien przepisac dzialke na nas oboje (darowizna) razem z rozpoczeta budowa? Czy tylko na swoja corke (moze wtedy bedzie taniej)?

Nie wiem za bardzo jak to zrobic najsprytniej.

Dzieki za odpowiedz. Czytam taki wlasnie watek i widze, ze bez odwiedzenia doradcy podatkowego/prawnika niewiele da sie zrobic.

Swoja droga, rozumiem, ze najtanszym rozwiazaniem jest wlasnie przepisanie na corke a pozniej corka na mnie ustala wspolwlasnosc. A o ile 'drozsza' jest opcja przepisania dzialki i budowy na nas od razu? Czy jest to wtedy darowizna czy raczej sprzedaz?

Dzieki za odpowiedz. Czytam taki wlasnie watek i widze, ze bez odwiedzenia doradcy podatkowego/prawnika niewiele da sie zrobic.

Swoja droga, rozumiem, ze najtanszym rozwiazaniem jest wlasnie przepisanie na corke a pozniej corka na mnie ustala wspolwlasnosc. A o ile 'drozsza' jest opcja przepisania dzialki i budowy na nas od razu? Czy jest to wtedy darowizna czy raczej sprzedaz?

Trzeba znać wartość działki. Jeśli będzie darowizna na corkę a później na ciebie, poniesiesz koszty (drugiej) umowy notarialnej. Jeśli darowizna będzie na was oboje zapłacisz podatek od darowizny od 50% wartości działki.

My fundamenty zrobiliśmy na działce rodziców a w trakcie przepisali budowę na nas.. Co ja sie nachodziłam za mapkami ...za każdym razem u notariusza wszystko miało być ok a jak przyszło co do czego to czegoś brakowało. W końcu udało sie i w Wielki Piątek działka z budową stała się naszą własnością. Za przepisanie zapłaciliśmy ok 2200zł. W tym 300 zł podatku od zięcia :D