olgagit 11.04.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 witammoże ktoś kupował ostatnio ziemię rolną i mi podpowie. zawierałam u notariusza umowę przedwstępną zakupu, notariusz kazał czekać na decyzję z banku. dziś doradca powiedział, że decyzja jest - mam donieść jakieś papiery, ale ogólnie na tak. ponieważ ziemia jest rolna, muszę zawiadomić agencję nieruchomości rolnych. i teraz nie wiem, kiedy, bo notariusz to strasznie mętnie tłumaczy. czy a) spisuję u notariuszą umowę warunkową, on zawiadamia agencję, potem ja podpisuję z bankiem; czy b) podpisuję umowę z bankiem, potem warunkową, potem agencja; czy c) ???jak to się powinno odbywać? i jeszcze jedno: notariusz mówi, że można wydębić od agencji rezygnację z pierwokupu wczesniej niż te ustawowe 30 dni - trzeba tylko pojechac do oddziału i męczyć. czy ktoś próbował załatwiał to szybciej? dziekuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysiah 13.04.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Też kupowałam z prawem pierwokupu przez agencję. W moim przypadku notariusz po umowie warunkowej zawiadamiał agencję sam. Wysyłał pismo w imieniu sprzedających, mówił, że agencja ma na odpowiedż miesiąc od otrzymania pisma.Dodał jeszcze ze trzy tygodnie i to był termin następnej umowy- przeniesienia własności.I to się sprawdziło. Wiem, że nasza agencja była w Opolu, nie wiem, czy to centrala czy oddział a małopolskie mu podlega.Póżniej przeczytałam, że zakup działek rolnych o pow. do 1 ha ma być zwolniony z prawa pierwokupu przez agencję, bo agencja korzysta z tego niezmiernie rzadko/promile wszystkich transakcji./ a to generuje tylko koszty dla kupujących, podobno od 15 lipca.Co do kredytu nie wypowiadam się, bo kupowałam za gotówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgagit 13.04.2008 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 aha, super, dziękuję - a jeszcze się upewnię - notariusz dodał 3 tygodnie od podpisania umowy warunkowej czy może umowa warunkowa + 30 dni na agencję + 3 tygodnie na umowe właściwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 14.04.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Więc tak - załatw sobie kwestię banku, w międzyczasie notariusz i warunkowa. Max 30 dni i można podpisać umowę przeniesienia, w której jednocześnie będzie hipoteka zabezpieczająca kredyt. Notariusz - wysyła do Agencji, chociaż to strona (chyba zbywca) ma o tym zawiadomić Agencję. Notariusze po prostu przejmują to zobowiązanie, bo tak im łatwiej tego pilnować. Najlepiej molestować notariusza, czy już przyszła odpowiedź z Agencji, ew. umówić się na termin załóżmy 40 dni od daty dostarczenia Agencji takiego aktu (wysyłane za zwrotnym poświadczeniem). Jeśli w tym terminie nie będzie odpowiedzi z Agencji, to mają pecha, bo ich obowiązuje 30 dni na złożenie oświadczenia. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysiah 14.04.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Ta druga opcja. Właściwie 1,5 tyg. na dojście pisma do agencji, 30 dni na odp. i 1,5 tyg na odesłanie pisma, że łaskawie nie chcą zakupić. Umowę warunkową miałam 6IX a właściwą 26X, ale wiem,że odp była dużo wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataL 15.04.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 W praktyce wygląda to tak, że Agencja ma miesiąc od chwili otrzymania wypisu aktu notarialnego od notariusza. Zdarza się, że jeśli działki są do 1 ha to odpowiedź przychodzi szybciej. Można samemu jechać z wypisem aktu do Agencji i poprosić o wydanie postanowienia o odstąpieniu od przysługującego prawa pierwokupu, wrócić z pismem do notariusza i umówić się na umowę o przeniesienie własności nieruchomości. Radzę również dowiadywać się w kancelarii notarialnej czy nie przyszła odpowiedź bez odczekiwania miesiąca ponieważ Agencja może wysłać pismo wcześniej. Inna sprawa, że terminy w kancelariach w tej chwili sa odległe i dlatego czeka się więcej niż miesiąc na sporządzenie umowy. Moja rada: zawieźć samemu pismo do Agencji, wrcić z odpowiedzią do kancelarii, umówić jak najszybszy termin i z głowy. W kancelarii w której pracuję klienci, którzy zawierali umowy warunkowe maja pierwszeństwo jeśli chodzi o terminy umów przeniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts