Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Mam zrobioną instalację pod zwykły wyłącznik ale chciałbym założyć czujkę ruchu że jak wejde na schody to się załączy na jakiś czas i wyłączy samo. Jaką to trzeba zastosować czujkę i jak to się podłącza.Czy to jest na takiej zasadzie że jak chce włączyć zwykłym włącznikiem to moge żeby się świeciło cały czas a jak nie to na czujkę. I jak jest w dzień kiedy nie chce żeby czujka działała.Troche tu zakręciłem ale mam nadzieje że mnie ktoś zrozumiał :roll:
https://forum.murator.pl/topic/99948-czujka-ruchu-na-o%C5%9Bwietlenie-na-klatk%C4%99-schodow%C4%85/

Gość M@riusz_Radom
Najtaniej - lampa z czujką ruchu dostępna w każdym hipermarkecie podłączona do kontaktu z analogowym bądź cyfrowym timerem - ustawiasz od której do której ma dawać napięcie i gotowe ;)) Tyle, że trochę to duże gabarytowo ;)

Ponieważ dla mnie garaż jest czymś w rodzaju klatki schodowej (wygodniej mi wchodzić przez) to sobie założyłem samą czujkę, lampkę jakąś z rupieci wygrzebałem (taki mały reflektorek) i gra. Jak chcę pobyć dłużej w garażu, to załączam główne oświetlenie, bo tamta lampka to tylko aby przejść i się nie obijać w ciemności. Czujka jest tak wyregulowana i wycelowana, że obejmuje oboje drzwi i działa tylko kilka sekund po wyjściu z garażu.

...jak jest w dzień kiedy nie chce żeby czujka działała...

niektóre z czujek mają fotoelement, który przy dostatecznym oświetleniu je wyłącza.

przyłączam się do tematu

ciekawi mnie czy są czujki ruchu które precyzyjnie wykyją "intruza" nawet bez ruchu - i nie włączą światła

nie musi to być najtańsze ale powinno być skuteczne

macie doświadczenia z kokretnymi produktami?

Takie wymagania spełni kilka produktów Berkera.

Ściągnij sobie katalog z ich strony

Ja podaję przykładowe pozycje w katalogu:

Sterownik załączający BLC 2906

Nasadka czujnika ruchu BLC 180 komfort 1787 89 82

Wiem co mówię bo mam w domu osprzęt Berkera i między innymi podobne sterowniki z czujkami ruchu zamontowane w puszkach wyłącznikowych z obu kierunków schodów

a po co sterownik załączający?

ale konkretnie proszę

jak to zrobić

i dlaczego berker?

on jest lepszy - sprawdza sie w tym?

z tego co słyszałem EIB ma jeden problem - nie działa z energooszczędnymi żarówkami

czy masz tam oszczędnościową żarówkę?

Czy Ty wiesz co czym aj pisałem?

Czy zajrzałeś do katalogu Berkera?

Podałem przykład który spełnia wszystkie wymogi właściciela postu.

Berkar - bo sam go mam i było mi najprościej, poza tym mam właśnie takie rozwiązanie.

I na koniec - to nie jest EIB

Ta czujka o której piszę ma dwa rodzaje układów sterujących bo Berker produkuje oddzielnie mechanizm czasowy i sterujący oraz wykonawczy i oddzielnie czujkę aby można do jednego mechanizmu dopasować design czujki jeżeli kupuje się określony typ wyłączników i gniazd

Sam układ sterujący jest produkowany przynajmniej w dwóch rozwiązaniach. W jednym z nich nie jest potrzebny przewód zerowy, drugi takiego przewodu wymaga gdyż elementem rozłączającym układ oświetlenia jest przekaźnik. W układzie nie wymagającym przewodu zerowego tą rolę pełni triak lub tyrystory.

Gość kxxx9
A nie lepiej np. to:

Plafon Nowoczesne Markslojd CELTIC Biały (z czujniekiem ruchu):

http://www.skleplampy.pl/?p=1028&o=plafony_nowoczesne_markslojd_celtic_bialy_-z_czujniekiem_ruchu-

Pozdrawiam,

Pomijając kwestię że to paskudne, to rozwiązanie o które pyta arkadius jest uniwersalne z punktu widzenia zastosowanego źródła światła

ale ja chciałem zastosować czujkę ze względów oszczędnościowych

to jaką mam oszczędność załączając światło 80W na 5 minut

takie samo jak 8W na godzine

czyli dać 8W i niech sie świeci jak i kiedy chce

Zastanawiają mnie czasem takie wątki jak ten. Ktoś uruchamia zapytanie, jakieś grono ludzi się produkuje aby pomóc a ten gość co niby chce uzyskać poradę milczy.

Po co w zasadzie w takim razie się generuje się takie posty, dla rozrywki czy jak?

Ja jak wysyłam post to go śledzę aby jak najprędzej dostać poradę, bo w końcu po to go wysyłam.

a skąd wiesz, że on go nie śledzi - jasnowidz jakis jesteś czy co ?

Jasnowidz nie jasnowidz, ale jak się pyta to chyba naturalne że rozważa się wspólnie dalsze kwestie lub wątpliwości. Wiadomo, że nikt z nas alfą i omegą nie jest i nie wie wszystkiego.

Poza tym, jak zainteresowany biorąc czynny udział w dyskusji mobilizuje innych do udzielania rad lub rozwiązywania jego problemów, a tak trwa polemika mniej lub bardziej jemu przydatna i nie wiadomo jak bardzo.

w pracy na klatce schodowej mam cos takiego co sie wlacza jak ktos wchodzi lecz tylko wtedy gdy jest ciemnawo - jest to regulowane tak samo jak minimalny czas na jaki sie wlaczy. wlacznikiem nie da rady gdyz po prostu ich nie ma :wink: