Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, wszystkich budujących, zbudowanych, leżących w gruzach i spanikowanych i zdezorientowanych jak ja :oops:

planuję i planuję i planuję ale nic mi nie wychodzi :cry: jestem przerażona, czy w tym kraju pracownik budowlany to jest na wagę złota?

pragnę zbudować dom parterowy, dach dwuspadkowy, bez podpiwniczenia z garażem z boku domu na wiosnę 2009 chciałabym już umówić się z majstrem, ale na rozsądną cenę :p

może jakim cudem znacie kogoś takiego, kto ma trzecie oko :wink: i mógłby poprowadzić budowę u mnie, od fundamentu po dach OKOLICE POLANICY ZDRóJ, na firmę mnie nie stać. sprawdzę każdy podany namiar. bardzo dziękuję wszystkim którzy sprowadzą mnie na dobrą drogę :lol: :lol:

https://forum.murator.pl/topic/99970-budowa-w-systemie-gospodarczym-potrzebne-rady-od-zaraz/

Z jakim majstrem chcesz się umówić skoro jak piszesz na firme cie nie stać?

Jeżeli chcesz budowac sama to potrzebny ci kierownik budowy, które tz mógłby ci doradzać. Zapytaj w swoim nadzorze budowlanym, moga Ci kogoś polecić.

https://forum.murator.pl/topic/99970-budowa-w-systemie-gospodarczym-potrzebne-rady-od-zaraz/#findComment-2410699

dziękuję za odzew,jeśli chodzi o firmę to oni liczą sobie podwójnie za tzw. logo :wink: bo płacą waty i mają inne obciążenia. ja chcę budować systemem gospodarczym, z dużym nakładem pracy własnej, dlatego potrzebuję nauczyciela w postaci majstra czyli człowieka, który zna się na budowaniu a niekoniecznie ma wykształcenie w tym kierunku,jego pomocnik i ja z mężem do podawania cegieł i piwa :p sama nie wiem jaka cena jest rozsądna, nie chcę nikogo oszukać, przy jakiej cenie należy się cieszyć, że drogo nie biorą? :o
https://forum.murator.pl/topic/99970-budowa-w-systemie-gospodarczym-potrzebne-rady-od-zaraz/#findComment-2417434

• 2 weeks później...

Ja rowniez buduje systemem gospodarczym,a takie przynajmniej bylo zalozenie.Do tego budowe ciagne sama

Z moich doswiadczen:

-kierownik budowy nie powinien byc z polecenia majstra-im bardziej bedzie wnikal i utrudnial zycie ekipie budowlanej tym lepiej dla Ciebie,bo bedzie mniej do poprawiania

-nie dawaj zadnych!!!!!! zaliczek i zawsze pozostawiaj pewna pule do wyplaty na wypadek gdyby ekipie sie znudzila praca(wowczas to oni beda miec interes by dokonczyc zaczete dzielo)

-czytaj forum (przed rozpoczeciem konkretnej pracy dowiedz sie jak najwiecej na dany temat i zaginaj swoja wiedza fachowcow,tylko wtedy beda Cie traktowac powaznie)

-na stwierdzenie ZAWSZE TAK ROBIMY I JEST OK pokaz ekipie drzwi

-jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci-POKAZ EKIPIE DRZWI,nawet jesli wiaze sie to z przestojem.Uwierz mi wyjdzie Cie to taniej niz pozniejsze poprawki

-piwko na budowie-POKAZ EKIPIE DRZWI

-z wszystkimi podpisuj umowy,jednak gdy cos Ci w danej umowie nie pasuje i nie da sie tego zmienic znajdz inna firme i nie sluchaj,ze wszystkie umowy sa takie same i ze nie mozna wprowadzac zmian

-nastaw sie ze wszystko bedzie zrobione ZLE ,a zaoszcedzisz sobie rozczarowania-czekac Cie beda juz tylko mile niespodzianki

-NIE DAJ SIE I GLOWA DO GORY,BO ZA LT KILKA BEDZIEMY SIE Z TEGO SMIAC

powodzenia

https://forum.murator.pl/topic/99970-budowa-w-systemie-gospodarczym-potrzebne-rady-od-zaraz/#findComment-2438866