jutlandia 12.04.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 Szanowni forumowicze! czy macie może doświadczenia z maszyną co wierci dziury pod słupki ogrodzeniowe?chcę taką wypożyczyć ale pono ona wierci otwór głębokości ok 60 cm i 12 cm szerokości. Czy to aby nie za mało? proszę o podpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.04.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 A jak głęboko chcesz mieć te słupki osadzone?Jaki jest grunt do tej głębokości? - może się okazać, że są kamienie i wiercenie za dużo nie da.Jakiej średnicy będziesz miał słupki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 14.04.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 ...pono ona wierci otwór głębokości ok 60 cm i 12 cm szerokości. Zagogluj z hasłem: świder glebowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.04.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Kupiłem na alledrogo świder ręczny 14 cm, wierci się tym ekspresowo, żadna inna mechanizacja nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 15.04.2008 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 gleby to gliniaste mady z małą szansą na kamienie boję się jednak, że nawiercenie 12 cm nie wystarczy - gdzie tu cement koło słupka? nie chcę głęboko a słupki standard. zastanawiam się czy będą stabilne bo to jakieś 100 długości więc nie żarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 17.04.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 zastanawiam się czy będą stabilne bo to jakieś 100 długości więc nie żarty Jeżeli jest taka duża odległość, to co jakiś czas daj zastrzały (czy jak to się nazywa). To wzmocni usadowienie słupka i nie będzie się przechylał przez co wzmocni całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 17.04.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Yyy tam, ja wierciłem dołkownikiem ogrodniczym 10cm średnicy; słupki okrągłe po zalaniu beton stoją jak żołnierze na baczność. Można się o nie opierać całym ciężarem i nic się nie rusza. Grunt piaszczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emer 18.04.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 gleby to gliniaste mady z małą szansą na kamienie boję się jednak, że nawiercenie 12 cm nie wystarczy - gdzie tu cement koło słupka? nie chcę głęboko a słupki standard. zastanawiam się czy będą stabilne bo to jakieś 100 długości więc nie żarty Ja kupiłem taki ręczny świder, tylko że średnica to 28 cm. Koszt ok. 100 zł. Polecam, genialne urządzenie. Otwór w sam raz do zabetonowania słupka, a i do sadzenia drzewek się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 01.07.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 2 mies. od pierwszego postu, ale moze sie przydam. Ja wypozyczylem taki swider spalinowy, o srednicy wiertla 23 cm i zrobilem nim w weekend 40 dolkow o glebokosci 100cm . Co prawda zakwasy mam nieziemskie, ale jestem zadowolony. Do takiego swidra, potrzebne sa 2 osoby. Jezeli chodzi o srednice wiertla, to mozna sobie dobrac w wypozyczalni, bo jest ono wymienne. Nie zgodze sie z kolega ktory pisal ze nie da sie wiercic jak sa kamienie. Otoz da sie, tyle ze pod reka musi byc lopata. Jak swider staje na kamienu, to sie go wyjmuje lopata, albo nawet reka mozna takowy usunac. Powiem wiecej, my wywiercilismy w gruzie, bo sasiad robiac droge, nawiozl pelno takich smieci i oczywiscie, wyrownal mi przy okazji granice dzialki. Co sie naklalem na niego, ale dolki swidrem zrobilem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 06.07.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Witam ! Jakie wymiary powinien miec dołek pod słupek dla ogrodzenia betonowego ? Czy taki świder ręczny w tym przypadku sie sprawdzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 06.07.2008 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Wymiary powinien mieć takie by się słupek dało włożyć, a zrobić je można właśnie ręcznym świdrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 13.07.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Wlasnie poszukuje takiego swidra . Dziekuje za temat sprawdze na allegro. narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia138 18.07.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 mam zarezerwowana maszyne spalinowa - fachowo sie nazywa wiertnica pod slupki ogrodzeniowe, wierci na srednice 25 cm, glebokosc do 2 m. http://www.ewpa-majster.pl/product.php?id=114 Probowalismy wiercic recznie ale jest taka susza ze maskra :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.07.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 ilu metrowe chcecie te słupki ogrodzeniowe wstawiać ? przy słupkach betonowanych 50 cm głębokosci osadzenia to już bardzo dużo... Trociu pisze o zastrzałach - święta racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia138 23.07.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 bedziemy wiercic na glebokosc 1 - 1,2 m. chodzi o granice wymarzania czy jakos tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.07.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 no cóż... można i poniżej strefy przemarzania, choć osobiście nie widziałem jeszcze problemów z ogrodzeniem z siatki, w którym słupki były posadowione płycej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.07.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Moje słupki były wkopane na jakieś 50cm i zalane betonem. Tak spokojnie przetrwały ostatnią zimę i nic im nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orinoco 15.08.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Moje słupki były wkopane na jakieś 50cm i zalane betonem. Tak spokojnie przetrwały ostatnią zimę i nic im nie jest. Ostatnia zima nie była zbyt sroga... Chodzi o to, że woda zamarzając zwiększa swoją objętość i naciska na otoczenie. Ponieważ jedyny kierunek w którym może się rozszerzyć to w górę - jeśli napotka tam coś innego (słupek, fundament itp.), to go wypchnie. Każde takie przemarznięcie wyniesie więc trochę słupek na powierzchnię. Po kilku (nastu) latach słupek przewróci się sam. 50 cm to dość sporo, może wystarczy, ale pewien nie jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjanke 16.08.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2008 Ja kupiłem taki ręczny świder, tylko że średnica to 28 cm. Koszt ok. 100 zł. Polecam, genialne urządzenie. Otwór w sam raz do zabetonowania słupka, a i do sadzenia drzewek się przyda. Witam, a możesz poczwalić się gdzie kupiłeś i czy świder ma jakąś nazwe własną.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 18.08.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Witam Ja kupowałem taki świder (25cm) w Castoramie w dziale ogrodniczym, nazwy to nie pamiętam. Robienie nim otworów nie jest takie łatwe, mimo że mam jakieś 20-30cm ziemi a później to tylko piasek to najgorsze było przebicie się przez tą ziemie i wymagało sporo wysiłku, świder ten przy suchej i z korzeniami ziemi po prostu się zapychał i trzeba było często go wyciągać i oczyszczać. Zaleta to robienie głębokich ładnych okrągłych dołków bez konieczności rozkopywania ziemi więcej niż trzeba do osadzenia słupków ale nie wiem czy nie szybciej byłoby wykopanie dołka dobrym szpadlem tylko nie byłby taki ładny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts