Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

maszyna co wierci dziury pod słupki ogrodzeniowe

jutlandia

Recommended Posts

gleby to gliniaste mady z małą szansą na kamienie

boję się jednak, że nawiercenie 12 cm nie wystarczy - gdzie tu cement koło słupka? nie chcę głęboko a słupki standard.

zastanawiam się czy będą stabilne bo to jakieś 100 długości więc nie żarty :-?

Ja kupiłem taki ręczny świder, tylko że średnica to 28 cm. Koszt ok. 100 zł. Polecam, genialne urządzenie. Otwór w sam raz do zabetonowania słupka, a i do sadzenia drzewek się przyda.

• 2 months później...

2 mies. od pierwszego postu, ale moze sie przydam.

Ja wypozyczylem taki swider spalinowy, o srednicy wiertla 23 cm i zrobilem nim w weekend 40 dolkow o glebokosci 100cm . Co prawda zakwasy mam nieziemskie, ale jestem zadowolony. Do takiego swidra, potrzebne sa 2 osoby.

Jezeli chodzi o srednice wiertla, to mozna sobie dobrac w wypozyczalni, bo jest ono wymienne.

Nie zgodze sie z kolega ktory pisal ze nie da sie wiercic jak sa kamienie. Otoz da sie, tyle ze pod reka musi byc lopata. Jak swider staje na kamienu, to sie go wyjmuje lopata, albo nawet reka mozna takowy usunac. Powiem wiecej, my wywiercilismy w gruzie, bo sasiad robiac droge, nawiozl pelno takich smieci i oczywiscie, wyrownal mi przy okazji granice dzialki. Co sie naklalem na niego, ale dolki swidrem zrobilem.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Moje słupki były wkopane na jakieś 50cm i zalane betonem. Tak spokojnie przetrwały ostatnią zimę i nic im nie jest.

Ostatnia zima nie była zbyt sroga... Chodzi o to, że woda zamarzając zwiększa swoją objętość i naciska na otoczenie. Ponieważ jedyny kierunek w którym może się rozszerzyć to w górę - jeśli napotka tam coś innego (słupek, fundament itp.), to go wypchnie. Każde takie przemarznięcie wyniesie więc trochę słupek na powierzchnię. Po kilku (nastu) latach słupek przewróci się sam.

50 cm to dość sporo, może wystarczy, ale pewien nie jestem...

Witam

Ja kupowałem taki świder (25cm) w Castoramie w dziale ogrodniczym, nazwy to nie pamiętam. Robienie nim otworów nie jest takie łatwe, mimo że mam jakieś 20-30cm ziemi a później to tylko piasek to najgorsze było przebicie się przez tą ziemie i wymagało sporo wysiłku, świder ten przy suchej i z korzeniami ziemi po prostu się zapychał i trzeba było często go wyciągać i oczyszczać. Zaleta to robienie głębokich ładnych okrągłych dołków bez konieczności rozkopywania ziemi więcej niż trzeba do osadzenia słupków ale nie wiem czy nie szybciej byłoby wykopanie dołka dobrym szpadlem tylko nie byłby taki ładny :).