groomek 19.08.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 U siebie kopałem dołki pod ogrodzenieU brata wierciłem wiertnicą ręczną.Gdybym dziś miał robić raz jeszcze wybrałby wiertnice. Dołek pod słupek na siatke ma mieć szerokości około 25 cm +- 5 cmgłebokości: około 50 cm +- 5 cm Jeśli ktoś twierdzi inaczej to mijajscie takiego wykonawcę szerokim łukiem. Zwłaszcza tego co chce kopać poniżej strefy przemarzania czyli od 0,8 do 1,2To już jest jakieś szaleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 23.08.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Jeszcze raz chciałbym wórcić do zadanego przeze mnie wczsniej pytania. Czy recznym swiderem o srednicy 25cm mozna wykonac dołek pod słupek ogrodzenia betonowego ? Na jaką głębokość wkopywane są takie słupki ?Czy ktoś robił już coś takiego osobiście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
słej 20.11.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=480815789 wzorowałem się na świdrze przedstawionym na powyższej aukcji,zrobiłem identyczny i przetestowałem, radzi sobie doskonale,dołki wierciłem sam bez problemu na około 0,8m (średnica około 20cm),czasami jak napotkałem kamień trzeba było go wydłubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dulus1 19.08.2011 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Odświeżam temat... Witam, ostatnio przerabiam temat ogrodzenia na działce i chciałem się podzielić pomysłem na kopanie dołków do słupków ogrodzeniowych.Na rynku są dostępne świdry do wiercenia, ale nie zdają one egzaminu jeśli trafimy na kamień. Dlatego:Wykonałem coś podobnego do podwójnego szpadla połączonego zawiasem.całość została wykonana z tego co miałem akurat pod ręką (liczy się działanie - nie wygląd) Mój przyrząd kopie dołki bez problemów na głębokość 1 metra. średnicy około 22cm.zapraszam do komentowania. http://obrazki.elektroda.pl/4909174700_1313695147.jpghttp://obrazki.elektroda.pl/4189120400_1313695148.jpg Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez dulus1 Dodanie tytułu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.08.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 na małe kamyki w środku otworu to może i dobry patent, ale na większy albo na obwodzie już chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dulus1 19.08.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 http://youtube.com/watch?v=LzHEkvjKfkc filmik jak się pracuje tym sprzętem... (u mnie mam łatwy grunt więc idzie lekko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 08.09.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 http://youtube.com/watch?v=LzHEkvjKfkc filmik jak się pracuje tym sprzętem... (u mnie mam łatwy grunt więc idzie lekko) Sprzęt super ale na miękką ziemie - u mnie tylko swider - glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosadob 21.01.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Zamiarzam wykonać ogrodzenie z siatki leśnej, kupiłem słupki otaczane, czyli bez kory.Mam pytanie jakie otwory wykonać pod takie słupki, mam słupki średnicy 100 - 130 mm, mam zamiar zakupić świder do robienia dołków i właśnie jakiej średnicy głowica 180 czy 220 czy 250 mm?W późniejszym czasie będę chciał wykorzystać ten przyrząd do dołków pod słupki metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.01.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam. Zamiarzam wykonać ogrodzenie z siatki leśnej, kupiłem słupki otaczane, czyli bez kory. Mam pytanie jakie otwory wykonać pod takie słupki, mam słupki średnicy 100 - 130 mm, mam zamiar zakupić świder do robienia dołków i właśnie jakiej średnicy głowica 180 czy 220 czy 250 mm? W późniejszym czasie będę chciał wykorzystać ten przyrząd do dołków pod słupki metalowe. jak najbliższy średnicy słupków. 180 bedzie akurat. Świder wycina otwory dosyć precyzyjnie i utrzymują one swój kształt nawet przy dosyć dużej głębokości. (chyba że ktoś ma czysty piasek co się raczej rzadko zdarza). Ten nadmiar średnicy jest potrzebny bardziej z tego powodu że świder często skręca trochę na kamyczkach czy czymś i dziura robi się taka "węzykowata". Dzięki temu że jest lekki zapas średnicy da się prosto ustawić słupek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosadob 22.01.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam. Dzieki za odpowiedź, zakupiłem dzisiaj świder firmy Romanik o średnicy 180 mm, w Casto za 70 PLN, teraz tylko aby do wiosny i wio ze słupkami, a potem....... no cóż budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts