oorbus 12.04.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2008 co sądzicie w ogóle o takich organizacjach jak skauting, czy harcerstwo?ja kiedyś należałem do ZHP ( i pomijam ideologię jaką nam wtedy wciskano do główek ) uważam, że jest to bardzo fajna sprawa. harcerstwo dużo mnie nauczyło.radzenie sobie w trudnych warunkach - obozy, praca w grupie ( zadania ) kierowanie zespołem , etc. zastanawiam się, czy w dzisiejszych czasach dzieciaki jeszcze się w to bawią. jakoś są mało widoczni. chyba,że pomagają WOŚPiom, czy zbierają kase na obozy przed latem. czyli okazjonalnie. Myślę, że szkoda. Kochani forumowicze , którzy macie dzieci nastoletnie - co oni o tym sądzą?a może Wy byliście kiedyś w jakiejś drużynie? I naprawdę pomijam tu sprawę ideologi. czekam. może podyskutujemy? hę? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 13.04.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 ...ja kiedyś należałem do ZHP ( i pomijam ideologię jaką nam wtedy wciskano do główek ) uważam, że jest to bardzo fajna sprawa... Ja miałem to szczęście, że należałem do ZHP, do drużyny, w której ideologii w ogóle nie ruszano, była to fantastyczna, oparta na tradycyjnych zasadach drużyna, gdzie sie odbywało PRAWDZIWE harcerstwo. Obozy, podchody, zdobywanie sprawności, pomaganie ludziom. Później - już w ogólniaku - przez przypadek się zapisałem też, ale się okazało, że była to HSPS (Harcerska Służba Polsce Socjalistycznej) Po pierwszej zbiórce się okazało, że działalność polegała na przygotowywaniu gazetek ściennych o Rewolucji Październikowej i Leninie i dałem se siana Teraz - o ile się orientuję - są trzy organizacje i tez trzeba się dobrze przyjrzeć, która z nich jest z tych "najzdrowszych" - bo jedna z nich też jest "ideologiczna" - tyle. że w drugą stronę. Nie wiem, czy zbiórki prowadzi katecheta, ale coś w tym rodzaju Ale jak tylko młodsza córka mi podrośnie, to będę nalegał, aby się gdzieś wpisała. Czuwaj!!! http://manu.dogomania.pl/emot/namiot.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Po zmianie liceum 2 lata byłem w harcerstwie. Było super, bez ideologii. Przysięgę składałem bez "socjalizmu". Były żagle na Nidzkim, trochę mało. Więcej było skrobania zimą łódek. Żonę poznałem na biwaku. Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 13.04.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Najpierw Zuchy!!! Później ZHP!!! W ogólniaku jak u CptQ HSPS i też dałam se siana - za dużo ideologii!!! Wspominam to miło i patrząc z perspektywy czasu sporo się dzięki harcerstwu nauczyłam!! Czuwaj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.04.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Po zmianie liceum 2 lata byłem w harcerstwie. Było super, bez ideologii. Przysięgę składałem bez "socjalizmu". Były żagle na Nidzkim, trochę mało. Więcej było skrobania zimą łódek. Żonę poznałem na biwaku. Czuwaj Ja mam solidniejsze zasługi (lata 80). Byłem drużynowym i pozwoliłem służyć do mszy dla kolegi w mundurze. W kościele wszystkie babcie płakały. Po tym fakcie kadra WSO (w Szczytnie) miała problemy ...i ja też Owa sytuacja zmusiła mnie do studiowania na wielu kierunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 13.04.2008 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 no właśnie chyba ( CHYBA )ZHR jest teraz takie trochę ideologiczne. ale nie wiem. a ZHP należy do Scouts - międzynarodowej organizacji scoutingu. mam nadzieję że wyzbyli się socjalistycznej otoczki czuwaj. PS mój syn ma dopiero 2 lata, ale przydałoby mu się jakieś okiełznanie w Zuchach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Po zmianie liceum 2 lata byłem w harcerstwie. Było super, bez ideologii. Przysięgę składałem bez "socjalizmu". Były żagle na Nidzkim, trochę mało. Więcej było skrobania zimą łódek. Żonę poznałem na biwaku. Czuwaj Ja mam solidniejsze zasługi (lata 80). Byłem drużynowym i pozwoliłem służyć do mszy dla kolegi w mundurze. W kościele wszystkie babcie płakały. Po tym fakcie kadra WSO (w Szczytnie) miała problemy ...i ja też Owa sytuacja zmusiła mnie do studiowania na wielu kierunkach Po maturze (1968 r) prowadziliśmy drużynę "Nieprzetartego Szlaku" Oczywiście druzynowa była "komturowa" ja byłem tylko przybocznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.04.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 ....... ja byłem tylko przybocznym. Coś uległo zmianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Masz watpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.04.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Masz watpliwości? Ja nadal jestem" drużynowym ":P Żona była zastępową, i może niech tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Ty to masz szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.04.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Ty to masz szczęście. Mam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 13.04.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 To dobrze, że nie "Zezowate" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.04.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 To dobrze, że nie "Zezowate" Naturalne i piękne. Najważniejsze, że nie pozwala sie pozłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 13.04.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Ostatnio ZHP i ZHR zaczynają się "schodzić", udało im się razem swiętować parę imprez...Opinie o nadzwyczajnej indoktrynacji religijneji ZHR są pewnie tez mocno przesadzone, moje dzieci należały do ZHR przy klasztorze i z tego co widzę, to jakoś do zwolenników RM nie należą... A jeździły na normalne obozy pod namioty, zaliczały nocne leśne wyprawy do lasu i podobne czysto harcerskie atrakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.04.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 oj, ojsie działoi to jak napisał Cpt_Q - bez zbędnych filozofii ML, wręcz wyśmiewaliśmy takie próby (z zewnątz)do końca liceum czynnie może ktoś z Olszytniaków pamięta "6" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.04.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 mój szanowny był w ZHP / Szara siódemka/ - doszedł do podharcmistrza. Dzieci sa w ZHR "Szara Siódemka" Ania /16 lat/ jest w tej chwili przyboczną, stara się o stopień samarytanki Michał /12 lat/ zdał kurs na zastępowego - pewnie od nowego roku szkolnego bedzie miał swój zastęp. W lecie znikaja w ostępach leśnych na miesięczny obóz. W zimie mają zimowisko narciarskie. Oprócz tego - rajdy, wędrówki, zloty i coś tam jeszcze:) Popieram to naprawdę fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 15.04.2008 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ZHRy powstaly z Niezaleznego Harcerstwa lat 80yych bazujacego na ideii skautingu i pracy nad soba i nie sa ideologiczne - po prostu nikt ich nie chcial przygarnac wiec zaczepili sie przy kosciolach - ZHP nie zamierzal udostepnic mlodziezy swoich obiektow i dzielic sie majatkiem, ktory zgromadzil z podatkow obywateli przez 40 czy 50 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 15.04.2008 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ZHRy powstaly z Niezaleznego Harcerstwa lat 80yych bazujacego na ideii skautingu i pracy nad soba i nie sa ideologiczne - po prostu nikt ich nie chcial przygarnac wiec zaczepili sie przy kosciolach - ZHP nie zamierzal udostepnic mlodziezy swoich obiektow i dzielic sie majatkiem, ktory zgromadzil z podatkow obywateli przez 40 czy 50 lat. _________________ a ja chadzam do teatru, do Opery i Filharmonii co grają w Teatrze Kamienica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 15.04.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 ROTFL Jak wznowią tylko działalność,to nadal "Chorego z urojenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts