Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dam radę za 270000zł???

leonsl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

leonsl rzuciłam okiem na twój projekt

i nie zgadza mi się jedna rzecz

toaleta na dole na pewno nie ma pow. 4,24 - porównaj np. z gabinetm, który jest teoretycznie 2 razy większy ;), albo z po. gosp. tej samej wielkości...

ta toaleta może mieć max 2 m2

Projekty zamieszczane na stronach internetowych to jedynie ogólna koncepcja, bez zachowania skali i dokładnych wymiarów. W oryginalnym projekcie ta powierzchnia jest jeszcze mniejsza i wynosi 1,3m2, ale ja zmieniłem prawie wszystko wewnątrz. Na życzenie mogę przesłać rzuty oryginalne i po zmianach.

Srednio 1200 zl za metr kw ale stanu surowego otwartego czy zamknietego????

SSZ przecie pisze :) i to W-wa.

nas tyle wyszlo - nawet nieco mniej

z tym ze na gotowo ze sprzetem AGD i cala reszta potrzebnych bzdetow

mieszkamy od ponad tygodnia :wink:

9 km od rynku Torunia

Witaj Piotrulex , ale czy budowaliscie APS161?

Nie

VICO z archigraph - dosc prosty aczkolwiek calkiem spory

w tej chwili jakies 235 tysi, mieszkamy od ponad tygodnia i jeszcze dzis przyszla decyzja z US ze nien=bawem dostaniemy zwtotu 10 101,00zł roznicy VAT :wink: a to jeszcze nie koniec zwrotow. system mocno gospodarczy. papa

9 km od rynku Torunia

Nie

w tej chwili jakies 235 tysi, mieszkamy od ponad tygodnia i jeszcze dzis przyszla decyzja z US ze nien=bawem dostaniemy zwtotu 10 101,00zł roznicy VAT :wink: a to jeszcze nie koniec zwrotow. system mocno gospodarczy. papa

To wyszlo Wam bardzo tanio , ogladnąłem sobie projekt Vico i zauwazylem ze dom jest podpiwniczony :o ,czy budowaliscie sami czy zlecaliscie prace ekipom?

9 km od rynku Torunia

Nie

To wyszlo Wam bardzo tanio , ogladnąłem sobie projekt Vico i zauwazylem ze dom jest podpiwniczony :o ,czy budowaliscie sami czy zlecaliscie prace ekipom?

mocno gospodarczo

normalnie placilismy za robocizne hydraulika, ciesli, dekarzy

okna zloty dab ze szprosami 6-kom antywlam, materialy BK24 ktory strasznie drozal w 2007 roku, posadzki maszynowo, dachowka cer tez nie najtansza, kuchnia pod zabudowe, sprzety agd nie najtansze, brama garaz za 4 kola czy obudowa drewnem schodow z parteru na poddasze za 8 kola i tak normalnie trzeba placic

tak zwane murowanie (mury, tynki, ocieplenie dachu i elewacji, sufity podwieszane, kafelkowanie) kosztowalo nas tyle co pomocnik dla majstra za 7 zeta na godzine przez rok (pewnie jakies 15 kola) gdyz majster to moj tesc i grosza nie wzial. czasami pomagal moj ojciec ktore jest elektrykiem na rencie, duzo robilismy sami, np. szlifoweanie gladzi, malowanie, sprzatanie, rozwozenie ziemi, wozenie materialow itd

dzialke tez dostalismy w prezencie od moich rodzicow co bylo sporym plusem finansowym

tak jak pisalem system mocno-gospodarczy ale warto bylo

tak zwane murowanie (mury, tynki, ocieplenie dachu i elewacji, sufity podwieszane, kafelkowanie) kosztowalo nas tyle co pomocnik dla majstra za 7 zeta na godzine przez rok (pewnie jakies 15 kola) gdyz majster to moj tesc i grosza nie wzial. czasami pomagal moj ojciec ktore jest elektrykiem na rencie, ....ale warto bylo

Pozazdrościć.

Kiedy stwierdziłem że majster na budowie zarabia cztery razy tyle co ja, magister informatyki, pomyślałem sobie "jednak źle wybrałem zawód". Kiedy dowiedziałem się że chłopak do noszenia cegieł też zarabia więcej niż ja, chociaż już nie tak drastycznie, pomyślałem sobie - jest nadzieja, w końcu do tego studiów nie trzeba, wystarczy krzepa...

Robocizna za samo murowanie, prace ziemne, stolarza od więźby, tynkowanie wewnątrz, tynkowanei elewacji z podbitka i parapetami, kartongipsy wyniosła nas jakieś 60.

"w tej chwili jakies 235 tysi, mieszkamy od ponad tygodnia i jeszcze dzis przyszla decyzja z US ze nien=bawem dostaniemy zwtotu 10 101,00zł roznicy VAT :wink: a to jeszcze nie koniec zwrotow. system mocno gospodarczy. papa"

Jak to jest z tym zwrotem podatku,czy kazdy inwestor moze sie ubiegac o taki zwrot?

"w tej chwili jakies 235 tysi, mieszkamy od ponad tygodnia i jeszcze dzis przyszla decyzja z US ze nien=bawem dostaniemy zwtotu 10 101,00zł roznicy VAT :wink: a to jeszcze nie koniec zwrotow. system mocno gospodarczy. papa"

Jak to jest z tym zwrotem podatku,czy kazdy inwestor moze sie ubiegac o taki zwrot?

No własnie , podbijam temat czy jesli budowa bedzie rozpoczeta w tym roku , przysluguje zwrot róznicy Vat miedzy 22 i 7 %??? :roll:

• 1 month później...

Witam

Buduję dom http://www.archipelag.pl/projekty-domow/sniezynka-ii-g1/?Part=1&TypeCategory=2od. Wykonawca stanu surowego (28000 zł + 60zł/m2 dach więźba + pokrycie) zaproponował mi wykonanie stanu pod klucz za 100000 zł - oczywiście koszt robocizny. Proszę o opinie czy to dobra cena i czy pozostałe ok. 170000 - 190000 wystarczy mi na materiały, ponieważ muszę się zamknąć w kwocie 270000 - max 290000. czy jest możliwe, że wydam mniej niż pozostałe ok 60000 zł. za robociznę przy realizacji dalszych etapów, zatrudniając różne kolejne ekipy do poszczególnych prac? Dodam, że nie jestem fachowcem w dziedzinie budowania ani wykańczania i do tego pracuję normalnie na etacie, więc z wolnym czasem też ciężko.

Niech rozgorzeje dyskusja. Będę wdzięczny za każdą opinię.

Jeśli to stan pod klucz to rozumiem, że to robocizna etapu do wprowadzenia, więc nie powinieneś już nic teoretycznie wydać na robociznę. Czy 190.000 starczy na materiały? trudno orzec, bo nie napisałeś na jakie. Ale tak pi razy oko, przy materiałach tańszych, choć renomowanych, powinno to się udać. Dom nie jest skomplikowany ani pracochłonny. Ponadto niezbyt duża (ale i nie za mała) powierzchnia uzytkowa. Prawdopodobnie za 300 tys. uda ci się w nim zamieszkać, choć może niektóre mniej ważne rzeczy (np. taras) trzeba będzie zostawić na poźniej. Jeśli jednak zaszalejesz z wykończeniówką (drogi parkiet, płytki, ceramika łazienkowa itd) to na pewno w kwocie 300.000 nie da się zmieścić.

Mimo, że domu za 150.000 zł zbudować się da, to jednak taki jak twój (w mojej ocenie sympatyczny) domek, za 300000 prawdopodobnie się da zbudować.

Pozdr,