Qrczaqu 03.05.2008 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Mam cennik studniarza, ma dobre referencje, pracował wcześniej w Hydrobudowie. I bynajmniej nie używa łopaty, tylko jakiś mega pomp mieszających piach/glinę z dna studni właśnie z wodą gruntową, która to potem wysysa na wierzch. Bierze ok. 500-600 za metr studni. Czyli kosztorys się uściśla: 1600/1900/1m = 492 PLN + transp. + 2m3 betonu + transp. + studniarz = 600 PLN (kręgi z dowozem) + 600 PLN (beton z dowozem) + 500 PLN (studniarz) = 1700 PLN metr Przyjmując teoretycznie że rozstaw kręgów by wyniósł 3 x 3,66 m daje to 9 kręgów:3 x 1,5 metra3 x 2 metry3 x 3 metry = 19,5 metra * 1700 PLN = 33150 PLN Brakuje mi jeszcze w tym zbrojenia i ewentualnych domieszek do cementu, aby wiązał w wodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek z G. 15.08.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 A u mnie rośnie...http://forum.muratordom.pl/na-bagnie-i-w-torfie-na-naszym-bagnie,t115992.htm?highlight=torf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lgajos 21.12.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Ja generalnie chciałbym się zamknąć w 50 tysiącach, chyba jednak będą studnie... Jeżeli jeszcze nie zabrałeś się za fundamęty,to jeszcze nic straconego.Mój dom z bali 9.8-9.8 na działce stoi już 18 lat w takich samych warunkach geologicznych.Pogoniłem wszystkich projektantów poza geologiem.Projekt domu był gotowcem,niestety nad fundamętami głowiłem się sam.Słuszność mojej decyzji po czasie potwierdził odnaleziony przypadkiem kuzyn inż.budownictwa.Dom stoi na studniach.Uważam że z tych 50 tysięcy da się jeszcze sporo obciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.12.2008 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 myśle że duzo lepszym i sporo tańszym rozwiązaniem jest płyta fundamentowa (proszę zerknąć do moje dziennika) Ja robiłem ją z innych wzgledów (grunt jest ok) i wyszła troche taniej niż tradycyjny fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 12.01.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 witam !! panowie ja mam 3 metry kredy !! w gre wchodiz wymiana gruntu lub studnie !! projekt który wybrałem M02a to około 20 studniu lub 650m3 kredy do wybrania !! co bedzie lepsze !! pomocy.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Wiem, że brzmi to tak idiotycznie, że tylko uciekać, ale.... Poczytałbym "prawo geologiczne" Tam, o ile dobrze pamiętam i o ile się coś nie zmieniło, jest zapis, że co na Twoim gruncie - to, generalnie, Twoje. WOLNO Ci z tego korzystać. Np. do, chyba, 100 000ton i do jakiejś tam głębokości (czy nie 30m ppt) możesz tym dysponować dowolnie. Otwierają żwirownie.... Otwórz kopalnię kredy! Małą. W miejscu przewidzianym na ten dom. Kreda to bardzo często stosowany surowiec! Ma cenę! Czy nie w hutach? W rolnictwie na ziemiach kwaśnych - z pewnością! Eksploatuj tę kopalinę. Wybierz ile jest. Zyski gromadź na koncie. Potem, w ramach rewitalizacji, może z jaką dotacją Unijną nawet - odtworzysz sobie taki grunt, jaki potrzebny do budowy tego domu na wyrobisku. Kwity trochę grubsze i więcej, ale kto wie? Zacznij od google. Spróbuj KUPIĆ to, co tam pod ziemią masz! Poznasz dostępność tej kopaliny i ceny! To tylko kilka telefonów! POTEM zadecydujesz! Może ten dom się "sam postawi i sfinansuje"? Adam M. (jakby to był węgiel kamienny, trzeciorzędowy to byś się zastanawiał?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 12.01.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Wiem, że brzmi to tak idiotycznie, że tylko uciekać, ale.... Poczytałbym "prawo geologiczne" Tam, o ile dobrze pamiętam i o ile się coś nie zmieniło, jest zapis, że co na Twoim gruncie - to, generalnie, Twoje. WOLNO Ci z tego korzystać. Np. do, chyba, 100 000ton i do jakiejś tam głębokości (czy nie 30m ppt) możesz tym dysponować dowolnie. Otwierają żwirownie.... Otwórz kopalnię kredy! Małą. W miejscu przewidzianym na ten dom. Kreda to bardzo często stosowany surowiec! Ma cenę! Czy nie w hutach? W rolnictwie na ziemiach kwaśnych - z pewnością! Eksploatuj tę kopalinę. Wybierz ile jest. Zyski gromadź na koncie. Potem, w ramach rewitalizacji, może z jaką dotacją Unijną nawet - odtworzysz sobie taki grunt, jaki potrzebny do budowy tego domu na wyrobisku. Kwity trochę grubsze i więcej, ale kto wie? Zacznij od google. Spróbuj KUPIĆ to, co tam pod ziemią masz! Poznasz dostępność tej kopaliny i ceny! To tylko kilka telefonów! POTEM zadecydujesz! Może ten dom się "sam postawi i sfinansuje"? Adam M. (jakby to był węgiel kamienny, trzeciorzędowy to byś się zastanawiał?) mocne zioło palisz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Spróbowałeś podzwonić, czy ta kreda to jaka lipa? Bo, widzisz.... Nie jest tak, że jak czego nie wiesz - to tego nie ma! Pisałem przecież, że włos się jeży od czytania! A teraz : TY PODAJ KONTRARGUMENTY i wykaż, że to nierealne! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Coś jeszcze! JEST takie coś, co się nazywa "fiksacja funkcjonalna" Z twojej reakcji wnioskuję - że ją masz w pełni. Ja jestem jej pozbawiony! WSZYSCY na tym forum Ci potwierdzą! Zanim się wściekniesz, zajrzyj w google! To takie "coś" co powoduje, że nie wpada do głowy inny pomysł na pompkę do roweru jak - pompowanie opon lub przyłożenie nią komuś. Dla mnie jest niezłym elementem pompy ciepła, podkładką pod mysz komputerową czy pozwala mi się oganiać od much... (to takie przykłady jej braku) Adam M. Poczytaj. Podejrzewam, że masz kredę jeziorną. Wiem, że nie wpadniesz na pomysł jej dokładniejszej analizy... A to kopalina jest! Nie wszędzie tak płytko i dostępna jak u Ciebie! http://www.kwbturow.bot.pl/uploads/pliki/Paleogeografia_i_klimat_trzeciorzedu.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 12.01.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 zmuszony jetsem powtrorzyć !!!! powód widac wyzej !! witam !! panowie ja mam 3 metry kredy !! w gre wchodiz wymiana gruntu lub studnie !! projekt który wybrałem M02a to około 20 studniu lub 650m3 kredy do wybrania !! co bedzie lepsze !! pomocy.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Odpuszczam! Lasu tu nie widać, bo drzewa zasłaniają!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 12.01.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 i jeszzce raz zmuszony jetsem powtrorzyć !!!! powód widac wyzej !! witam !! panowie ja mam 3 metry kredy !! w gre wchodiz wymiana gruntu lub studnie !! projekt który wybrałem M02a to około 20 studniu lub 650m3 kredy do wybrania !! co bedzie lepsze !! pomocy.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 12.01.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 i jeszzce raz zmuszony jetsem powtrorzyć !!!! powód widac wyzej !! witam !! panowie ja mam 3 metry kredy !! w gre wchodiz wymiana gruntu lub studnie !! projekt który wybrałem M02a to około 20 studniu lub 650m3 kredy do wybrania !! co bedzie lepsze !! pomocy.............. Człowieku, pomyśl chwilę samodzielnie. Adam ma rację! Znam ludzi co drugie pokolenie żyją z... dziury w ziemi (legalnie) a tam to sam piach jest i nic więcej. Górnikami są (a co!)!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 13.01.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 i jeszzce raz zmuszony jetsem powtrorzyć !!!! powód widac wyzej !! witam !! panowie ja mam 3 metry kredy !! w gre wchodiz wymiana gruntu lub studnie !! projekt który wybrałem M02a to około 20 studniu lub 650m3 kredy do wybrania !! co bedzie lepsze !! pomocy.............. Człowieku, pomyśl chwilę samodzielnie. Adam ma rację! Znam ludzi co drugie pokolenie żyją z... dziury w ziemi (legalnie) a tam to sam piach jest i nic więcej. Górnikami są (a co!)!!! następny wariat !! ta kreda nie nadaje sie do niczego !! a kopalnie to sobie możecie sami w ogródku zrobić !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Tomkii Nie wszystko - złoto, co się świeci! Zachowajmy swe perły... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frendli 28.01.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 a wiec panie i panowie !!! dziś byłem w firmie budowlanej która zajmuje sie także wymiana gruntu !! sprawa nastsepujaca : wywiezeinie 600 m3 kredy to koszł 9 000 PLN (15 zł /m3), nawiezienie piasku-pospółki 600m3 przeliczjac na TONY wychodzi około 1000 TON co daje wynim 16 000 PLN , razme 25 000 do tego zageszczanie itp prace tp wtsępnie około 30 000 !!! wiec chyba bedzie dobrze chociaż nie mówie hop poki nie pzreskoczę !! pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qrczaqu 30.01.2009 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 3mam kciuki za wszystkich SHREKów chcących wybudować swój domeq na bagnie Do dzieła !! U mnie też powoli do przodu. Co prawda czasy idą kryzysowe, ale mi się z budową nie spieszy. Na ten rok mam plan wycinki 3 kolizyjnych drzew z planem fundamentu (olchy czarne o fi 50-60cm i wysokości 18-22m). No i na lipiec pozwolenie na budowę. Tylko po to aby wyrównać teren w tym roku i zrobić 80cm podsypki piachu. Prawdziwe budowanie za rok, po przeczekaniu tego kryzysu (oby)... W niedzielę mam nadzieję że jeszcze warunki pozwolą na jeszcze jeden odwiert na 8m w najgorszym narożniku - najbliżej jeziora. Póki co tam na 3,5m jest glina o plastyczności Id=0,45. Konstruktor kazał mi się dokopać do Id=0,3 lub mniej. No to będę kopać Ponieważ jest to wyjątkowe i niepowtarzalne miejsce to i projekt jest na zamówienie Fundament ma mieć 12 m [dł.] na 10 m [szer.] i ma to się oprzeć na 9 studniach o fi 160 cm. Całość ma być ultra lekka - fundament pod parterem betonowy, nad piętrem lekki - belki stalowe + drewno. Ściany typu sandwich tj. płyta GK+20cm wełna+płyta OSB+styropian 10cm+tynk. Jeszcze zastanawiam się nad opcją typu beton komórkowy 12cm+20cm wełna+tynk, bo nie należe do fanów płyty GK [zwłaszcza na parterze]. Ale do szczegółów konstrukcji właśnie potrzebuję ten odwiert. Dam znać potem co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts