Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec?? Z zasobnikiem czy bez?

Gość neta2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zaczynam zmieniac plan z 2funkcyjnego na 1funkcyjny z zasobnikiem. tylko jaki duzy? sa moze jakies wytyczne?

I dobrze robisz człowieku :p . Wytycznych nie znam, ale myślę, że w domu, gdzie właściwie zawsze są przynajmniej dwie łazienki, to 100 l jest min , a 150 napewno wystarczające. Chyba, że ktoś ma szczególne wymagania. Ja mam 130l i kocioł Viessmann Vitopend 100 nagrzewa tą objętość - od temp pokojowej do 45 stopni - w niecałe 15 min.

a jak szybko sie wychladza woda w zbiorniku? sa duze straty? u mnie tymczasowo (do 2lat) kociol i zbiornik stalyby w nieogrzewanym poieszczeniu pietro nizej (przyszla lazienka) i musialbym pomyslec o dorym ociepleniu tymczasowym. bede mial kociol turbo. teoretycznie nie potrzebuje on powietrza. niestety nie wiem czy mozna go zabudowac szczelnie (mam przewidziana wneke), rozwiazalo by to problem.

wczesniej byl w planach kociol 2 funkcyjny ktory ustawilbym w lazience na pietrze ktore obecnie robie. jednofunkcyjny z zasobnikiem sie nie zmiesci.

jesli ktos cos potrafi poradzic to zaprzaszam.

Straty tzw. postojowe zasobników c.w.u. są bardzo małe. Dokładnie nie wiem jakie są te straty w moim przypadku (Vitocell W-100 - 150L) bo Viessmann jest bardzo tajemniczy. Ale gdzieś obiło mi się o uszy ,ze temp.wody w zasobniku samoistnie spada o 2-5 st.C na dobę.

Jeśli masz kocioł z zamknieta komora spalania to IMHO można go zabudować (można np.: takie kotły zamykac w szafkach: "Kotły z zamkniętą komorą spalania, mogą pracować niezależnie od powietrza w pomieszczeniu (powietrze do spalania pobierane jest z zewnątrz budynku). Także spaliny odprowadzane są w całości na zewnątrz budynku. Taki układ umożliwia montowanie kotła wśród mebli, w pomieszczeniach ze szczelnymi oknami, o małej kubaturze oraz wszędzie tam, gdzie byłyby problemy z dostępem do powietrza i odprowadzeniem spalin" cytat ze strony http://www.junkers.pl). Oczywiście trzeba sprawdzić jakie są przepisy w tej kwestii.

PS. Metal dobrze gada - na 4 osobową rodzinę potrzeba zasobnika 100-200 litrów (100 - minimum, 200 - pełny komfort). Ja mam 150 i jeszcze ani razu nie było sytuacji, że zabrakło ciepłej wody.

Kruca bomba - porobiłem fotki ale zapomniałem zabrać aparaciku do biura :( Będą jutro

Gość Cap

Witam,

Ja kończę dom o powierzchni do ogrzania ok. 170 m kw. Myślałem o piecu dwufunkcyjnym Vaillant aqua-plus z zasobnikiem chyba 40l. Moja rodzina składa się z 4 osób i mam 2 łazienki. Też mam dylemat czy kupić piec dwufunkcyjny, czy dwufunkcyjny z zasobnikiem, czy też jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem. Jednakże, co pytam w sklepach - to każdy co innego mi mówi... To samo z producentami tych pieców - każdy chwali inny... Do ogrzewania chce podpiąć kominek z płaszczem wodnym firmy Lechma.

Może ktoś jest zainteresowany wymianą doświadczeń ???

Pozdrawiam,

W piątek odbyłem dyskusję z moim hydraulikiem na temat- dwufunkcyjny z zasobnikiem czy jednof. z zasobnikem.

W moim przypadku odradził mi dwuf. z zasobnikiem, dlaczego?

Twierdzi, że w wodociągu miejskim mamy twardą wodę, a ogrzewanie przepływowe w takim piecu jest tyrochę inne niż w starych piecach dwuf.

Woda przepływa przez b. wąska szczelinę żeby się ogrzać i po 2-3 latach ta szczelina pokrywa się kamieniem i trza element wymienić, pewnie można by jakieś magnetyzery poazakładać albo cos jeszcze o czym nie wiem ale.....czy warto.

Zasadniczo to mnie przekonał do jednof. z zasobnikiem żeliwnym. min 120 litrów.

Jaki ? to się jeszcze okaże :wink: