czlowiek 17.09.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 dziekuje Metal. Jasiu jestem wzrokowcem. przydaloby sie foto zaczynam zmieniac plan z 2funkcyjnego na 1funkcyjny z zasobnikiem. tylko jaki duzy? sa moze jakies wytyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.09.2003 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 zaczynam zmieniac plan z 2funkcyjnego na 1funkcyjny z zasobnikiem. tylko jaki duzy? sa moze jakies wytyczne? I dobrze robisz człowieku . Wytycznych nie znam, ale myślę, że w domu, gdzie właściwie zawsze są przynajmniej dwie łazienki, to 100 l jest min , a 150 napewno wystarczające. Chyba, że ktoś ma szczególne wymagania. Ja mam 130l i kocioł Viessmann Vitopend 100 nagrzewa tą objętość - od temp pokojowej do 45 stopni - w niecałe 15 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2003 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 a jak szybko sie wychladza woda w zbiorniku? sa duze straty? u mnie tymczasowo (do 2lat) kociol i zbiornik stalyby w nieogrzewanym poieszczeniu pietro nizej (przyszla lazienka) i musialbym pomyslec o dorym ociepleniu tymczasowym. bede mial kociol turbo. teoretycznie nie potrzebuje on powietrza. niestety nie wiem czy mozna go zabudowac szczelnie (mam przewidziana wneke), rozwiazalo by to problem. wczesniej byl w planach kociol 2 funkcyjny ktory ustawilbym w lazience na pietrze ktore obecnie robie. jednofunkcyjny z zasobnikiem sie nie zmiesci. jesli ktos cos potrafi poradzic to zaprzaszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 18.09.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 to bylem ja.problemy z logowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.09.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Straty tzw. postojowe zasobników c.w.u. są bardzo małe. Dokładnie nie wiem jakie są te straty w moim przypadku (Vitocell W-100 - 150L) bo Viessmann jest bardzo tajemniczy. Ale gdzieś obiło mi się o uszy ,ze temp.wody w zasobniku samoistnie spada o 2-5 st.C na dobę. Jeśli masz kocioł z zamknieta komora spalania to IMHO można go zabudować (można np.: takie kotły zamykac w szafkach: "Kotły z zamkniętą komorą spalania, mogą pracować niezależnie od powietrza w pomieszczeniu (powietrze do spalania pobierane jest z zewnątrz budynku). Także spaliny odprowadzane są w całości na zewnątrz budynku. Taki układ umożliwia montowanie kotła wśród mebli, w pomieszczeniach ze szczelnymi oknami, o małej kubaturze oraz wszędzie tam, gdzie byłyby problemy z dostępem do powietrza i odprowadzeniem spalin" cytat ze strony http://www.junkers.pl). Oczywiście trzeba sprawdzić jakie są przepisy w tej kwestii. PS. Metal dobrze gada - na 4 osobową rodzinę potrzeba zasobnika 100-200 litrów (100 - minimum, 200 - pełny komfort). Ja mam 150 i jeszcze ani razu nie było sytuacji, że zabrakło ciepłej wody. Kruca bomba - porobiłem fotki ale zapomniałem zabrać aparaciku do biura Będą jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 18.09.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 dziekuje pieknie. teraz musze jeszcze przeliczyc jak to finansowo bedzie wygladalo. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webley 18.09.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 WitamInstalator namówił mnie na Vaillanta z zasobnikiem ( 20 kw + zasobnik 120 l ) z regulatorem pogodowym za 5700. Przekonał mnie co do komfortu ciepłej wody. Mam nadzieję, że nie przepłacam ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 18.09.2003 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Podaj typ tego Vaillanta. Z zamkniętą komorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 18.09.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2003 Napewno chodzi o:VU PLUS 202 + zasobnik 120 litrówNatomiast regulator pogodowy to:VRC 410s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webley 19.09.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Kocioł VU Plus 200-5, reszta się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 19.09.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Zanim dojadę do serwisu to moze jednak dowiem się jakie ma parametry i czy ma zamkniętą komorę od Was? Trochę czasu bym zaoszczędził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
webley 19.09.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2003 Mój jest podłączany do normalnego komina ( kotłownia w piwnicy ). Dokładne informacje są na http://www.vaillant.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cap 20.09.2003 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Witam, Ja kończę dom o powierzchni do ogrzania ok. 170 m kw. Myślałem o piecu dwufunkcyjnym Vaillant aqua-plus z zasobnikiem chyba 40l. Moja rodzina składa się z 4 osób i mam 2 łazienki. Też mam dylemat czy kupić piec dwufunkcyjny, czy dwufunkcyjny z zasobnikiem, czy też jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem. Jednakże, co pytam w sklepach - to każdy co innego mi mówi... To samo z producentami tych pieców - każdy chwali inny... Do ogrzewania chce podpiąć kominek z płaszczem wodnym firmy Lechma. Może ktoś jest zainteresowany wymianą doświadczeń ??? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.09.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Na domek to mimo wszystko dałbym jednofunkcyjny z zasobnikiem. Jak już wybrałeś Vaillanta to wg. mnie wisząca 20 z zasobnikiem 120 (teraz w cenach promocyjnych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 22.09.2003 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 W piątek odbyłem dyskusję z moim hydraulikiem na temat- dwufunkcyjny z zasobnikiem czy jednof. z zasobnikem. W moim przypadku odradził mi dwuf. z zasobnikiem, dlaczego? Twierdzi, że w wodociągu miejskim mamy twardą wodę, a ogrzewanie przepływowe w takim piecu jest tyrochę inne niż w starych piecach dwuf. Woda przepływa przez b. wąska szczelinę żeby się ogrzać i po 2-3 latach ta szczelina pokrywa się kamieniem i trza element wymienić, pewnie można by jakieś magnetyzery poazakładać albo cos jeszcze o czym nie wiem ale.....czy warto. Zasadniczo to mnie przekonał do jednof. z zasobnikiem żeliwnym. min 120 litrów. Jaki ? to się jeszcze okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cap 23.09.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Mam ten sam dylemat... Proponowali mi Vaillanta 2-funkcyjnego z zasobnikiem 20l, ale zastanawiam się nad jednofunkcyjnym z zasobnikiem ok.120l. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 do capdwufunkcyjny z zasobnikiem 20 l. A co to za wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 a co zamontować jeżli nie ma miejsca na zasobnik? jaki piec wybrać do domku jednorodzinnego o powierzchni 110m2 i bardzo niewielkiej "kotłowni"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Cap 25.09.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 chodziło mi o piec Vaillany Aquaplus z zasobnikiem wewnętrznym, ale chyba 40l. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Dzięki Cap. Znalazłem dane na ich stronie www. Faktycznie wygląda ciekawie. Nie wiem tylko czy nie jest za duzej mocy jak na 200m dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts