Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pod dachówką mam folię wysokoparoprzepuszczalną. Jest ona nieosłonięta od spodu, z pewnych powodów zmuszony jestem na kilkanaście miesięcy przerwać prace na stanie surowym. Wiem że folia nie może być za długo wystawiona do słońca i jest przykryta dachówką, ale czy też musi być osłonięta od spodu? Znaczy czy muszę przed przerwą w pracach wewnątrz ocieplić dach a na zewnątrz zrobić podbitkę?
https://forum.murator.pl/topic/99999-ile-folia-mo%C5%BCe-le%C5%BCe%C4%87-na-dachu-nieos%C5%82oni%C4%99ta/

Folia musi osłonięta jak najszybciej zarówno z wierzchu jak i od spodu. Dotyczy to okapów, szczytów i poddasza o ile występują w nim okna. Pozdrawiam.
Folia musi osłonięta jak najszybciej zarówno z wierzchu jak i od spodu. Dotyczy to okapów, szczytów i poddasza o ile występują w nim okna. Pozdrawiam.

Prawda choć jeżeli chodzi o okna to nie do końca. UV przez szybę nie przechodzi - tak sądzę - bo i słońce nie opala przez szybę i okulary tzw. "fotochromy" nie ściemniają się w samochodzie. Zatem szkodliwość słońca na folię wewnątrz domu przy zamkniętych oknach połaciowych jest wątpliwa.

Oczywiście najlepiej by było aby poddasze zamknąć również od spodu, ale wiadomo jak jest, nie zawsze się daje ta jak by się chciało.