dorcha 05.06.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Witam Zrobiłam sobie projekt kuchni, wiem gdzie będzie lodówka, zmywarka piekarnik (ma być sprzęt do zabudowy). Mam pytanie, gdzie umieścić gniazda do tych urządzeń i podręczne gniazda do np; miksera, czajnika itp. Macie jakieś sugestie, doświadczenia?? PozdrawiamDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Witam Zrobiłam sobie projekt kuchni, wiem gdzie będzie lodówka, zmywarka piekarnik (ma być sprzęt do zabudowy). Mam pytanie, gdzie umieścić gniazda do tych urządzeń i podręczne gniazda do np; miksera, czajnika itp. Gniazda do urządzeń do zabudowy - przy urządzeniach. Nie zawsze uda się je umieścić za, dlatego też piszę - przy. A dla mobilnych urządzeń - im więcej tym lepiej Wszsytko zależy jak masz umieszczone stałe elementy jak zlewozmywak / kuchenka. Jeżeli masz już projekt kuchni, to weź sobie ołówek i pomaluj na nim co i gdzie będziesz robić. Na przykład - czajnik elektryczny będzie tu a tu. Mielenie mięsa będzie pewnie tu i tu. Na tej podstawie określisz gniazda. Pamiętaj o oddzielnym gnieździe wysoko dla okapu. I jeszcze mały hint o którym pomyślałem za późno. Schowaj z 2-3 gniazda za szafkami na dole czy górze. Jak się okaże, że brakuje Ci gdzieś widocznego gniazda to zamiast ciągnąć po blacie przedłużacz - podłączysz go do schowanego gniazda na dole i wyprowadzisz dokładnie tam, gdzie będziesz chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 05.06.2008 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 słyszałam, a może czytałam, że gniazda do lodówki, zmywarki, piekarnika można umieścić pod blatem ale w świetle szafek bocznych ponieważ np w świetle zmywarki nie ma miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.06.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Oprócz gniazda na górze dla okapu warto wyprowadzić instalację dla oświetlenia podszafkowego. Jak mam po 4 podwójne pod szafkami, 3 podwójne nad blatem, zasilanie dla okapu i oświetlenia podszafkowego, siłę do płyty grzejnej. A na "wolnych" ścianach po jednym podwójnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 05.06.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Do lodówki, piekarnika, płyty, zmywarki i okapu gniazdka mam przy urządzeniach. Jedyne gniazda na wierzchu to te do ekspresu i czajnika - tuz nad blatem, tam, gdzie będą stały. Oprócz tego pod każdą szafką wiszącą mam oprawę świetlówkową z zakrytym gniazdkiem - w sumie 4 sztuki. Acha, i jedno w spiżarni, na razie nie wiem po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 05.06.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 a planuje ktoś w kuchni siłę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 05.06.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Napisałem wyżej, ze ja mam siłę do płyty grzejnej, aby niepotrzebnie nie obciążać jednej fazy, bo można podłączyć ale po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Napisałem wyżej, ze ja mam siłę do płyty grzejnej, aby niepotrzebnie nie obciążać jednej fazy, bo można podłączyć ale po co ? Dokładnie. Płyty grzejne z tego co się orientuję są przystosowane do podłączenia do siły. Tak więc i u mnie takie gniazdo się znajduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dodatkowo mój elektryk w okolice zlew - zmywarka podciągnął dodatkowy uziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.06.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dokładnie. Płyty grzejne z tego co się orientuję są przystosowane do podłączenia do siły. Tak więc i u mnie takie gniazdo się znajduje Nie do końca prawda. Ja przeglądnąłem wiele płyt elektrycznych i tylko jeden model (bodajże Boscha) mógł pracować na siłę (3 fazy po 400 V). Zdecydowana większość płyt pracuje na dwie fazy = 2 x 230 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 05.06.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dokładnie. Płyty grzejne z tego co się orientuję są przystosowane do podłączenia do siły. Tak więc i u mnie takie gniazdo się znajduje Nie do końca prawda. Ja przeglądnąłem wiele płyt elektrycznych i tylko jeden model (bodajże Boscha) mógł pracować na siłę (3 fazy po 400 V). Zdecydowana większość płyt pracuje na dwie fazy = 2 x 230 V. No - ale dwie to już więcej niż jedna. I łatwiej te dwie fazy zrobić z gniazda z 3 aniżeli z gniazda z 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 05.06.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 na takie gniazdo siłowe przewidujecie jakieś miejsce ? widziałem takie gniazdo siłowe - bardzo odstawało od ściany, nie to co kontakt w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 05.06.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Ee, ja nie robię gniazda, tylko sam kabel. Gniazdo niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 05.06.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Dokładnie. Płyty grzejne z tego co się orientuję są przystosowane do podłączenia do siły. Tak więc i u mnie takie gniazdo się znajduje Nie do końca prawda. Ja przeglądnąłem wiele płyt elektrycznych i tylko jeden model (bodajże Boscha) mógł pracować na siłę (3 fazy po 400 V). Zdecydowana większość płyt pracuje na dwie fazy = 2 x 230 V. No - ale dwie to już więcej niż jedna. I łatwiej te dwie fazy zrobić z gniazda z 3 aniżeli z gniazda z 1. Istnieją 2 możliwości - zasilanie jednofazowe lub zasilanie trójfazowe - nie ma czegoś co sie nazywa 2x230V W większości płyt grzejnych stosuje się zasilanie trójfazowe. Dlatego też proponuję wszystkim podciągnąć "siłeę" w pobliże płyty grzejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.06.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 No dobra.Może bardziej konkretnie.Gniazda nad blatem roboczym powinny być wykonane na wysokości 105cm od podłogi licząc od gotowej posadzki.Gniazdo do płyty ceramicznej 50cm od podłogi w świetle płyty. Zasilane przewodem 5x4mm2 i zakończone puszką oraz listwą łączeniową. Są takie listwy łączeniowe z estetycznym dekielkiem, który mocuje się podobnie jak osprzęt elektryczny do puszki. Całość ładnie wygląda, choć schowane a na dodatek nie sterczą kable pod napięciem. Dodatkowo piekarnik też w świetle piekarnika.Okap ok 200cm od podłogi i ok 10 cm na lewo lub prawo od osi okapu.Zmywarka - gniazdo 40-50cm w świetle zlewu - tam gdzie komora z syfonem - osobny obwód.Jak planowany młynek też tam gniazdo.Lodówka do zabudowy ok 210cm od podłogi w świetle lodówkiReszta jak pisali przedmówcy o oświetleniu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 06.06.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 W świetle zlewu nie montuje się gniazd, niebezpieczeństwo ociekającej wody a także ze względu na przepisy, ok 60cm od zlewu. Gdniazdo do podgrzewacza cw także z boku nie bezpośrednio pod zlewem. Ja bym dawał je wszystkie na wysokości 30cm od podłogi i nie robił pstrokacizny. Wysokość gniazd użytkowych w kuchni nad blatem 105 cm jest idealna.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 06.06.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 30cm za szafką może być za mało do podłączenia np. przewodu do płyty jak już stoją szafki. Pstrokacizna - chodzi o praktykę, poza tym i tak te gniazda są niewidoczne.Jeżeli chodzi o zlew, to nie wyobrażam sobie aby woda lała się pod blat na ścianę tam gdzie jest gniazdo.Zmywarka nie powinna być podłączana do gniazda za zmywarką, choćby na okoliczność naprawy.No i jak podłączyć młynek do odpadków? A i jeszcze o lodówce. Tu warto odrobić lekcje wcześniej i dobrać lodówkę oraz meble. Najlepiej jest zamontować gniazdo w świetle półki nad lodówką jeżeli lodówka nie dochodzi do sufitu szafki, lub bardzo blisko nad szafką aby nie było go widać a dało się włożyć wtyczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 06.06.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Gniazda nad blatem planuję dać wysoko.Może nawet w spodach szafek wiszących? Gniazda położone tuż nad blatem są wg mnie niepraktyczne.Kłopotliwe jest podłączanie o odłączanie urządzeń w sytuacji gdy blat roboczy jest zastawiony. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.06.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Gniazda nad blatem planuję dać wysoko. Może nawet w spodach szafek wiszących? Gniazda położone tuż nad blatem są wg mnie niepraktyczne. Kłopotliwe jest podłączanie o odłączanie urządzeń w sytuacji gdy blat roboczy jest zastawiony. To jest bardzo dobry pomysł. W szafkach wiszących od spodu mocujesz listwę maskującą i nic nie widać. Można tam też wtedy schować oświetlenie blatu roboczego. Teściowie tak mają i się sprawdza doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.06.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 u nas jest tak lodowka - za piekarnik, mikrofala, zmywara, mlynek odpadkow, wyciag - obok do mobilnych kilkadziesiat cm od kazdego naroznika kuchni po obu stronach naroznika kilka cm nad blatem na dole tylko jedno kolo stolu kuchenngo - uzywane do zasilacza laptopa bo w kuchni najlepiej mi sie pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts