Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączenie gruntów z produkcji rolnej

Recommended Posts

Wczoraj tez dowiedzielismy sie, ze musimy wystapic o wylaczenie gruntow kat IIIa z produkcji rolnej (w sumie tu chodzi o 584m), dzialke mamy rolna z pozwoleniem na zabudowe zagrodowo-siedliskowa.

W gminie Babice (kolo Wwy) powiedzieli mi dzisiaj na miejscu, ze okres oczekiwania na decyzje jest teraz 2 tyg.

Też już pisałem o tym na Forum. Również muszę wyłączać z prod. rolnej. Boję się tylko, ze po cofnięciu planów zag. prz. będą z tym problemy...

Ale jest w ustawie zapis, że jak w/g starych planów można wyłączyć, to teraz też nie powinni robić problemów.

Do wyłączenia potrzeba u mnie : mapka geodety, mapka z rodzajami gruntów, akt własności, wypełniony wniosek. I raczej w innych gminach też to potrzeba.

A wyłączyć bez opłat można 500 m pow użytkowej budunków i wszelki podjazdów, ścieżek, itp.

A wyłaczenie 1 ha roli IIIa ( też taką mam ) "kosztuje" 550 t żyta, co na koniec 2003 roku po około 380 zł/t ( GUS ) daje blisko :

210 tyś zł :o :o :o

Fajne nie.... ?

Majki

Wyłączałem w styczniu, potrzebowałem - patrz adres:

http://www.bialoleka.waw.pl/

w ogłoszeniach, komunikatach. Zacytuję:

Wyłączenie działki z produkcji rolnej

Wydział Ochrony Środowiska Urzędu m.st. Warszawy dla Dzielnicy Białołęka informuje, że od dnia 1 stycznia 2002 roku decyzje o wyłączeniu działki z produkcji rolnej wydaje Wydział Nieruchomości Skarbu Państwa Urzędu m.st. Warszawy, 00-564 Warszawa, ul. Koszykowa 6a, tel. 621-26-00 w. 159, 157. W celu uzyskania ww. decyzji należy złożyć wraz z wnioskiem następujące dokumenty:

wypis z rejestru gruntów,

decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu,

akt notarialny lub wypis z księgi wieczystej,

projekt zagospodarowania terenu - z naniesionymi klasami gruntu i sporządzonym bilansem.

Tak zrobiłem, czekałem ??? tydzień ???

Kupiłam od gminy działkę o przeznaczeniu pod zabudowę jednorodzinną (i za taką też cenę :evil: . Jednak w ewidencji gruntów dalej figurowała jako RV, dlatego przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę musiałam uzyskać od starostwa oświadczenie, że grunt nie wymaga zezwolenia na wyłączenie z produkcji rolnej zgodnie z przepisami ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

Do starostwa składałam mapkę rolniczo-glebową (cena ok. 5 zł), wypis z ewidencji gruntów, war. zabudowy, ksero aktu notarialnego. Trwało niecały tydzień. Powiat- Choszczno.

Załatwisz to w Urzędzie Miasta Krakowa Wydziale Geodezji - przy ul. Grunwaldzkiej - zapytaj na Dzienniku Podawczym - skierują Cię na bodaj IIp - do końca korytarza. O dokumentach jakie masz ze sobą mieć było parę postów powyżej, więc nie będę się powtarzał. Możesz odrolnić całą działkę lub tylko jej część [pow. zabudowy, tarasu, drogi dojazdowe do garażu, ciąg pieszy - zależy od kosztów - a te głównie od klasy gruntów - jak wszystko będzie ok. to możesz nic nie zapłacić. Powinnaś załatwić do ok. 3-4tyg.

Pozdrawiam

Aishan