Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szyba 1.1 czy 1.0 ?? Czy różnica jest zauważalna ??

root

Recommended Posts

root - sorki ale zamiast odpowiedziec opowiem ci jak wiekszosc Twych pytan odpowiedz od razu otrzyma

na gornym pasku zadan masz taki napis : szukaj

pozniej : szukaj slow kluczowych - tutaj wpisz slowa ktore najlepiej charakteryzuja Twoj problem na ktory odpowiedzi szukasz

pozniej niz nie zmieniaj az trafisz na tekst: Pokaż wyniki jako : i zaznacz: posty

Bys lepiej mogl w wyswietlonych wynikach zorientowac sie czy o to ci chodzi to w :Pokaż pierwsze zaznacz sobie 1000 znaków z postu

i jak juz ci wyniki wyswietli kliknij prawym przyciskiem myszki by otworzylo ci watek w nowym oknie

Ulatwisz sobie zycie i wiele odpowiedzi poznasz

A co mi tam - jednak odpowiem

zapomnij - to marketing a nie realna roznica

Gość gregmena

szyby 1.0 niby oferuje oknoplast Kraków i Jezierski, jeszcze do tego dodają ciepłą ramke, ale czy warto sam się zastanawiam

poczynając że jeszcze nie wiem czy drewno czy pcv.... żona chce pcv a ja drewno...... kto wygra... wiadomo

Ja się też zastanawiałam czy jest różnica.

Ułożyłam to sobie w głowie następująco: i tak musisz mieć dobrą wentylację i dodatkowo wietrzyć pomieszczenia, bo inaczej zrobisz z domu termos. Tak więc taka różnica w szybie i tak nie będzie zauważalna (gdzieś tak wyczytałam).

Nie wiem czy mam do końca rację, ale to wytłumaczenie do mnie przemawia.

Gość gregmena
no ale jezierski się chwali że w cenie 1.1 jest 1.0 plus ciepla ramka.... cholerra..... warto nie warto, są tacy co mają 0,7 np, albo 0,5 np gallux urzędowskiego bodajże... ale jeśli by się mialo rekuperator to może warto????

no ale jezierski się chwali że w cenie 1.1 jest 1.0 plus ciepla ramka.... cholerra..... warto nie warto, są tacy co mają 0,7 np, albo 0,5 np gallux urzędowskiego bodajże... ale jeśli by się mialo rekuperator to może warto????

wtedy tak :)

wtedy walczysz o odzysk ciepla z chalupy by ja dogrzac a tak i tak para idzie w gwizdek

W ogolnym bilansie czy masz 1,0 cz 1,1 czy tez 1,3 nie dostrzezesz roznicy w kosztach - poza tym i tak wietrzyc bedziesz musial gdyz grawitacyjna nie dziala jak w miejsce uchodzacego cieplego swiezego nie dostarczysz

Marketing w90% kochani, marketing i dobry bajer ;)

Okno to nie tylko szyba !!! Mówią Ci o ciepłej ramce - ale co to znaczy???. Okno trzeba rozpatrywać jako całość z profilem. Np Fakro uczciwie pisze w materiałach, że szyba jest 1,1 a całe okno 1,6. W końcu "wklepałem" mój dom do OZC (to jest duża chałupa - 373m2 pow ogrzewanej i duuuże okna) i podstawiłem dane. Przy założeniu szyby 1.0 moc potrzebna do ogrzania (przy 20 stopniach mrozu!) to 16,048 kW. Przy 1,1 będzie to 16,201 kW - czyli 153 W - moim zdaniem nie warto za to płacić, tym bardziej, że nijak nie sprawdzisz wiarygodności wyliczenia tego współczynnika. Zapotrzebowanie (na moja chałupę) roczne na energię: 37537 kWh przy 1,1 i 37191 przy 1,0. Różnica to 346 kWh - wybór należy do Ciebie.

A ja wam mówię, że 1,0 na dwóch szybach to bujda. To już taniej jest zrobić 0,7 na trzech szybach, niż 1,0 na dwóch.

Niech pokażą jakiś papier (najlepiej z Rosenheim), że mają takie szklenie.

Ale Szaruś się irytujesz. Czyżby ktoś wpuścił Cię w maliny.

Masz rację, że dużo szklarzy ściemia. iedys trzeba było stosować krypton. Teraz 1.0 ma chociażby Sait Gobain na Climaoplus Ultra.

Jareko, co do współczynnika U dla okna to myślę, że nie takie było pytanie. Pytanie dotyczyło szyby.

Czy warto 1.0. Przy dyskusjach typu kołki do izolacji plastikowe czy stalowe itp., zdecydowanie warto :D

budulec - szcuneczek :)

ale sama szyba w oderwaniu od calego okna to kit i banialuki :lol:

Wlasnie cale okno sie liczy a nie 10cm kwadratowych srodka szyby hehehe

Sens ma dla mnie szyba 0,7 czy 0,5 ale jeszcze jest zbyt droga i ekonomicznie w normalnej - podkresle :) - NORMALNEJ chalupie nieuzasadniony wydatek :lol: :lol: i co mi teraz zrobisz? hehehehe ;)

budulec - szcuneczek :)

ale sama szyba w oderwaniu od calego okna to kit i banialuki :lol:

Wlasnie cale okno sie liczy a nie 10cm kwadratowych srodka szyby hehehe

Sens ma dla mnie szyba 0,7 czy 0,5 ale jeszcze jest zbyt droga i ekonomicznie w normalnej - podkresle :) - NORMALNEJ chalupie nieuzasadniony wydatek :lol: :lol: i co mi teraz zrobisz? hehehehe ;)

Jareko parametr Ug dla szyby to nic innego jak U dla szyby a nie dla okna.

Oczywiście łącznie z parametrami Ul dla profili oraz psi dla ramki stanowią składową dla obliczeń U dla całego okna. Równie dobrze można byłoby rozpatrywać U dla całej ściany z przeszkleniem ( część przezierna i nieprzezierna) wtedy wpływ szyby byłby jeszcze mniejszy.

pzdr