root 13.11.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Witam. Jedna z firm zaproponowała mi okna z szybami 1,0. Czy różnica będzie zauważalna ? Czy taż jest to zupełnie pomijalne ? Warto zwracać na ten parametr uwagę ? Jak ta oszczędność się ma do całego pomieszczenia w którym będzie okno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 13.11.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 A jaka jest różnica w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.11.2005 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 root - sorki ale zamiast odpowiedziec opowiem ci jak wiekszosc Twych pytan odpowiedz od razu otrzymana gornym pasku zadan masz taki napis : szukajpozniej : szukaj slow kluczowych - tutaj wpisz slowa ktore najlepiej charakteryzuja Twoj problem na ktory odpowiedzi szukaszpozniej niz nie zmieniaj az trafisz na tekst: Pokaż wyniki jako : i zaznacz: postyBys lepiej mogl w wyswietlonych wynikach zorientowac sie czy o to ci chodzi to w :Pokaż pierwsze zaznacz sobie 1000 znaków z postu i jak juz ci wyniki wyswietli kliknij prawym przyciskiem myszki by otworzylo ci watek w nowym oknieUlatwisz sobie zycie i wiele odpowiedzi poznasz A co mi tam - jednak odpowiemzapomnij - to marketing a nie realna roznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 13.11.2005 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 hy, hy... dzięki. Szukałem ale jakoś tego nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.11.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 A jaka to firma twierdzi, że ma szklenie 1.0? Ma na to jakieś papiery? Kto jest producentem szyby (Guardian, Saint Gobain, Pilkington)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.11.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 szyby 1.0 niby oferuje oknoplast Kraków i Jezierski, jeszcze do tego dodają ciepłą ramke, ale czy warto sam się zastanawiam poczynając że jeszcze nie wiem czy drewno czy pcv.... żona chce pcv a ja drewno...... kto wygra... wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.11.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 A ten Oknoplast i Jezierski ma na to papiery? Czy tylko pani Józia zza biurka wpisała 1,0 bo ładniej wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 14.11.2005 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 dostałem ofertę od firmy MARGO. Działają na Śląsku. W prospektach się chwalą szybą 1,0. Okna w profilu Veka. Ładne i niedrogie... Zastanawiam sie nad nimi a z ciekawości pytam o szybę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 14.11.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Ja się też zastanawiałam czy jest różnica. Ułożyłam to sobie w głowie następująco: i tak musisz mieć dobrą wentylację i dodatkowo wietrzyć pomieszczenia, bo inaczej zrobisz z domu termos. Tak więc taka różnica w szybie i tak nie będzie zauważalna (gdzieś tak wyczytałam). Nie wiem czy mam do końca rację, ale to wytłumaczenie do mnie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.11.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 no ale jezierski się chwali że w cenie 1.1 jest 1.0 plus ciepla ramka.... cholerra..... warto nie warto, są tacy co mają 0,7 np, albo 0,5 np gallux urzędowskiego bodajże... ale jeśli by się mialo rekuperator to może warto???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.11.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 no ale jezierski się chwali że w cenie 1.1 jest 1.0 plus ciepla ramka.... cholerra..... warto nie warto, są tacy co mają 0,7 np, albo 0,5 np gallux urzędowskiego bodajże... ale jeśli by się mialo rekuperator to może warto???? wtedy tak wtedy walczysz o odzysk ciepla z chalupy by ja dogrzac a tak i tak para idzie w gwizdek W ogolnym bilansie czy masz 1,0 cz 1,1 czy tez 1,3 nie dostrzezesz roznicy w kosztach - poza tym i tak wietrzyc bedziesz musial gdyz grawitacyjna nie dziala jak w miejsce uchodzacego cieplego swiezego nie dostarczysz Marketing w90% kochani, marketing i dobry bajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gregmena 14.11.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 racja jareko.... marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 14.11.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Dokładnie tak jak napisał kol. JarekoRóznica w stratach w budynku przy zastosowaniu szklenia U= 1,0 zamiast 1,1 to góra ok. 1,5....2% oszczędnosci na ogrzewaniu. Czyli praktycznie niezauwazalna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.11.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 A w ogóle twierdzę, że 1,0 to kant. Niech pokażą jakiś papier na to. Osiągnięcie 1,0 przy dwóch szybach to strasznie droga sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 14.11.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Okno to nie tylko szyba !!! Mówią Ci o ciepłej ramce - ale co to znaczy???. Okno trzeba rozpatrywać jako całość z profilem. Np Fakro uczciwie pisze w materiałach, że szyba jest 1,1 a całe okno 1,6. W końcu "wklepałem" mój dom do OZC (to jest duża chałupa - 373m2 pow ogrzewanej i duuuże okna) i podstawiłem dane. Przy założeniu szyby 1.0 moc potrzebna do ogrzania (przy 20 stopniach mrozu!) to 16,048 kW. Przy 1,1 będzie to 16,201 kW - czyli 153 W - moim zdaniem nie warto za to płacić, tym bardziej, że nijak nie sprawdzisz wiarygodności wyliczenia tego współczynnika. Zapotrzebowanie (na moja chałupę) roczne na energię: 37537 kWh przy 1,1 i 37191 przy 1,0. Różnica to 346 kWh - wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.11.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 zapominasz o jednym - 1,0 i 1,1 to tylko w srodku szyby W praktyce okno jako calosc O-34 z szyba 1,1 ma k na poziomie 1.35 zas przy 1.0 wyjdzie z wyliczen 1.345 I o czym tu mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 14.11.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 A ja wam mówię, że 1,0 na dwóch szybach to bujda. To już taniej jest zrobić 0,7 na trzech szybach, niż 1,0 na dwóch. Niech pokażą jakiś papier (najlepiej z Rosenheim), że mają takie szklenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 14.11.2005 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 A ja wam mówię, że 1,0 na dwóch szybach to bujda. To już taniej jest zrobić 0,7 na trzech szybach, niż 1,0 na dwóch. Niech pokażą jakiś papier (najlepiej z Rosenheim), że mają takie szklenie. Ale Szaruś się irytujesz. Czyżby ktoś wpuścił Cię w maliny. Masz rację, że dużo szklarzy ściemia. iedys trzeba było stosować krypton. Teraz 1.0 ma chociażby Sait Gobain na Climaoplus Ultra. Jareko, co do współczynnika U dla okna to myślę, że nie takie było pytanie. Pytanie dotyczyło szyby. Czy warto 1.0. Przy dyskusjach typu kołki do izolacji plastikowe czy stalowe itp., zdecydowanie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.11.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 budulec - szcuneczek ale sama szyba w oderwaniu od calego okna to kit i banialuki Wlasnie cale okno sie liczy a nie 10cm kwadratowych srodka szyby hehehe Sens ma dla mnie szyba 0,7 czy 0,5 ale jeszcze jest zbyt droga i ekonomicznie w normalnej - podkresle - NORMALNEJ chalupie nieuzasadniony wydatek i co mi teraz zrobisz? hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 15.11.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 budulec - szcuneczek ale sama szyba w oderwaniu od calego okna to kit i banialuki Wlasnie cale okno sie liczy a nie 10cm kwadratowych srodka szyby hehehe Sens ma dla mnie szyba 0,7 czy 0,5 ale jeszcze jest zbyt droga i ekonomicznie w normalnej - podkresle - NORMALNEJ chalupie nieuzasadniony wydatek i co mi teraz zrobisz? hehehehe Jareko parametr Ug dla szyby to nic innego jak U dla szyby a nie dla okna. Oczywiście łącznie z parametrami Ul dla profili oraz psi dla ramki stanowią składową dla obliczeń U dla całego okna. Równie dobrze można byłoby rozpatrywać U dla całej ściany z przeszkleniem ( część przezierna i nieprzezierna) wtedy wpływ szyby byłby jeszcze mniejszy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts