Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno dachowe - jak zasłonić słońce ?

Recommended Posts

Wg moich subiektywnych odczuć (zaczerpnietych od znajomych) rolety wewn. nie dają nic (to może delikatne uproszczenie) poza zaciemnieniem pomieszczenia. Temperatura pozostaje w warstwie pomiędzy szybą a roletą wewnętrzną i chcąc nie chcąc nagrzewa pomieszczenie; co innego roleta zewnętrzna lub markiza. Ja zastanawiałam sie nad roletami wewn., ale właśnie po doświadczeniach znajomych i moich (duzy, ciężki ręcznik w oknie) zdecydowałam się na zakup markizy zewnętrznej.

Zresztą jak wejdziesz na stronę Fakro, na akcesoria, to tam są takie wskaźniki odnośnie ochrony przed słońcem i temperaturą, i występują one łącznie (oba) tylko dla rolet zewnętrznych i markiz, dla wszystkiego wewnątrz (czyli prostych, tanich rolet i takich bardziej wypasionych) jest podawany tylko wskaźnik zaciemnienia, ten drugi nie występuje. To chyba o czymś świadczy.

ja mam trochę inne doświadczenia z roletami zaciemniającymi veluksa.

jak słońce świeci a roleta jest zasunięta to strasznie się nagrzewa.

w pokoju jest odczuwalnie chłodniej zaś pod oknem z zasłoniętą roletą jest trochę cieplej ale nie powiem, że gorąco. jednym słowem jest okej.

co do rolet to pewnie wszystko zależy z czego i jak są wykonane.

pojdzie przez szybe z powrotem pojdzie - no bo przeciez jakos przez te szybe weszlo - dlaczego w upaly zaslaniamy okna - no wlasnie dlatego by ograniczyc nagrzewanie pomieszczen - rolety - fakt - rolety beda bardzo gorace

Jakby przez szybe cieplo nie wychodzilo to zima bys nie musiala grzac pomieszczen - latem by sie nagrzalo i na cala zime masz spokoj :))))))))))))))

Pozwolę sobie wtrącić dwa słowa ponieważ w jednym z pokoi mam cztery veluxy. Są one niby termo coś tam ale w południe są tak gorące, że parzą. Poradziłem sobie mianowicie w ten sposób, że okleiłem z zewnątrz specjalną folią. Pokój oczywiście dalej się nagrzewa ale folia absorbuje 53 procent energii słonecznej. http://www.warsfoll.com.pl . W pokoju jest trochę ciemniej ale za to nie trzeba żaluzji.

Commor! Napisz coś więcej. Jak to się montuje od zewnątrz czy od środka? Jakie są koszty? Czy łatwe w montażu? Jak to właściwie wygląda -srebrne czy brązowe z zewnątrz ? Bo ta stronka to jakaś uboga w info, a chyba lustro weneckie w oknach w tradycyjnym domu średnio pasuje :-?

Piszesz też, że ta folia zaciemnia - nie wychodzi tak jak z cukrem - że dużo słodzisz ale nie mieszasz, bo nie lubisz słodkiej? :D W końcu okna dachowe są dla doświetlenia. :wink:

Więc są i od wewnątrz i od zewnątrz. Ja osobiście kupiłem zewnętrzną (ceny niestety nie pamiętam wogóle) bo myślałem, że nie bębę musiał wyjmować okien. Okazało się, że dużo wygodniej wyjmuje się samo okno bez oscieżnic. Trzeba odkręcić ok. 10 śrubek od ramki, odkleic autokit i tafla szyby wysuwa się sama bo ościeżnica jest wyważona.

Użyłem folii SILVER 20 EXTERIOR SR (od zewn.) i przepisując dane z próbnika- całkowita energia słoneczna zatrzymana 82%. Jest jeszcze SILVER 20 EXTERIOR (zewn) 77%. SILVER 20 SR (OD WEWN.) 77%. Ważnym parametrem jest też- odbicie światła widzialnego i tak silver 20sr-55%, silver 20 exterior sr 62% i silver 20 exterior 56%

Głównym użytkownikiem pokoju w którym zamontowałem folie jest syn (21l.). Dla komputerowców najlepiej jakby wogóle okien nie było, ale tak na poważnie to folia jest bardzej przezroczysta niż rolety. Rolety oczywiscie zostały i używa ich wieczorem (osiedle domków). Tak naprawdę to 2 lata temu okleiłem mu dwa górne i teraz w te upały zamieniłem z drugiego pokoju. Przed wymianą okno bez folii było gorące i z folią ledwo ciepłe. Kosztem wyciemnienia pokoju uzyskałem temperaturę niższą o ok 6 st.C i to z dwoma wyciemnionymi. http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/micha322ajednooklejone.jpg

Wg moich subiektywnych odczuć (zaczerpnietych od znajomych) rolety wewn. nie dają nic (to może delikatne uproszczenie) poza zaciemnieniem pomieszczenia. Temperatura pozostaje w warstwie pomiędzy szybą a roletą wewnętrzną i chcąc nie chcąc nagrzewa pomieszczenie; co innego roleta zewnętrzna lub markiza. Ja zastanawiałam sie nad roletami wewn., ale właśnie po doświadczeniach znajomych i moich (duzy, ciężki ręcznik w oknie) zdecydowałam się na zakup markizy zewnętrznej.

Zresztą jak wejdziesz na stronę Fakro, na akcesoria, to tam są takie wskaźniki odnośnie ochrony przed słońcem i temperaturą, i występują one łącznie (oba) tylko dla rolet zewnętrznych i markiz, dla wszystkiego wewnątrz (czyli prostych, tanich rolet i takich bardziej wypasionych) jest podawany tylko wskaźnik zaciemnienia, ten drugi nie występuje. To chyba o czymś świadczy.

Niestety nie zgodzę się z Tobą. Po założeniu rolet wewn. w pokojach na poddaszu jest ZDECYDOWANIE chłodniej. W nocy wietrzymy, w dzień zamykam okna i jest super. Wcześniej było tam zbyt gorąco..Być może zależy to od jakosci rolet. Może Twoi znajomi mają takie z supermarketu, a tych zdecydowanie nie polecam. Mam takie na dole w gabinecie (za 50zł szt). No i te rzeczywiście słabo chronią przed nagrzewaniem.

kuleczka - ja nie powiedziałam, że rolety wewn. nic nie dają - ja tylko powiedziałam, że rolety wewn. to generalnie bajer, który coś tam daje, ale niewiele. Zdaję sobie sprawę, że każdy chwali swoje rozwiązanie, ale ja siebie i innych nie oszukuję - kolejność rozwiązań (wg mojej subiektywnej opinii):

1) roleta zewnętrzna (jakieś 95-99% skuteczności),

2) markiza zewnętrzna (jakieś 75% skuteczności),

3) roleta wewnętrzna prowadzona w specjalnych aluminiowych prowadnicach (jakieś 40-45% skuteczności),

4) zwykła roleta wenętrzna (taka jak na zdjęciu kilka postów wyżej) - (jakieś 30% skuteczności),

5) rolety zz marketów (jakieś 5-20% skuteczności).

po rozważeniu różnych rozwiązań skłaniam się do okna tzw. nietypowego zamawiając dodatkowo szybę heat mirror o wspł. U=0,4 + roleta wewnętrzna.

Przypuszczalny dodatkowy koszt dla okna 118x140 wyniesie ok. 500-600 zł + roleta wewnętrzna. Dla rolety zewnętrznej byłoby to 1200 zł.

Zalety ;

1. mniejsza ilosć komplikacji i potencjalnych awarii, spieprzenia podczas montarzu ( roleta ),

2. brak otworu na prowadnicę rolety - brak mostków termicznych. No chyba że roleta z silnikiem i pilotem - ale to majątek, a potrzebuję 5 szt.

3. dodatkowa oszczędność w zimę ( normalna szyba U=1,1 ).

Teraz mówimy o upałach. Pamiętajmy również o tych peelenach za ogrzewanie w zimę.